Zanimljivosti

Microsoft Camera Codec Pack

Nekoliko dana unazad poznanica koja se bavi fotografijom rekla mi je da joj veliki problem prilikom pregledanja to što u folderima i prilikom korišćenja Windows Explorera ne vidi kontrolne sličice (thumbnail) digitalnih fotografija snimljenih u raw formatu. Ovo je verovatno jedan od najlakše rešivih problema ali izgleda da jedan broj fotografa i dalje muku muči sa organizacijom i srećivanjem svojih ogromnih datoteka sastavljenih od sirovih snimaka, odabranih snimaka, sređenih snimaka, za slanje smanjenih snimaka… Što se nas tiče program kojim je najlakše sve ovo raditi svakako je Adobe Bridge ali ako ga ne koristite ili uopšte ne koristite Adobe programe onda je ovakav način idealan.

Još jedna mala napomena jeste i to da još uvek postoje programi kojima ne treba pola hard diska prostora jer rešenje našeg problema jeste program Microsoft Camera Codec Pack. Kako on nema svoj poseban GUI veličina instalacije za 64 bitnu verziju Windowsa (MicrosoftCodecPack_amd64.msi) jeste samo 16.4 Mb.

Nakon instalacije imaćete mogućnost pregleda vaših raw fajlova direktno u prozorima Windows Explorera ili u Window Live Photo Gallery programu za organizaciju fotografskih fajlova. Ujedno će i svi programi koji koriste WIC (Windows Imaging Codecs) moći da prikažu sliku raw snimka. Najviše ćete verovatno koristiti Windows Photo Viewer gde možete pokrenuti i slajd šou direktno iz raw fajlova.

Spisak fotoaparata čiji su “sirovi” snimci podržani za pregledanje nije obnovljen najnovijim modelima ali, kao što iz primera vidite, Explorer bez problema “čita” snimke napravljene Nikon D850, Nikon D5 i Nikon D500 fotoaparatima pa pretpostavljamo da će se snaći i sa najnovijim fotoaparatima drugih proizvođača.

Microsoft Camera Codec Pack preuzmite na adresi: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829