Zanimljivosti

Mike Brodie – savremeni Tom Sojer

Mike Brodie

Fotografija je odavno preuzela neki drugi kurs i od životnog poziva za mnoge je postala polje istraživanja, igre, eksperimenta, trenutnog hira… To je omogućila njena dostupnost i lakoća izrade koja čini sve nas, više ili manje fotografima. Možda će neko da se pobuni zbog ove demistifikacije ali, srećom, postoje slučajevi kada nečiji “izlet” u fotografiju donese zaista sjajne rezultate koji iznova potvrđuju da je demokratizacija fotografije ipak jedna dobra stvar… samo je treba umereno koristiti.
Mike Brodie

Majk Brodi (Mike Brodie – rođen 1985. godine) rešio je da ispuni svoj dečački san čije otelotvorenje mnogi klinci nalaze u liku i delu Tom Sojera i njemu sličnih “mangupa”. Tokom četiri godine lutao je prostranstvima SAD-a. Koristio je sve moguće načine transporta od šetanja, stopiranja i vožnje, mahom, teretnim vozom. Slučajno je pronašao stari Polaroid fotoaparat i krenuo da dokumentuje svoje putešestvije. Bez ikakvog znanja o fotografiji prosto je želeo da zabeleži sve te jedinstvene momente kakve pruža samo prava avantura.

Mike Brodie

Da bi ostao u kontaktu sa svojim prijateljima, dok je bio na putu, postavljao je svoje fotografije na razne sajtove pod pseudonimom
“The Polaroid Kidd” (Dete polaroida). Kada nije više mogao da kupi Polaroid film, prebacio se na film od 35 mm i analogni fotoaparat iz osamdesetih. Na fotografijama je zabeležio spontane trenutke u kojima su glavni akteri njegovi saputnici, ljudi koje je sretao usput, pejzaži, putovanja, fragmenti prizora koji čine deo jedinstvene vizuelne priče koju kritičari nazivaju najimpresivnijom kolekcijom tzv. američke “travel” fotografije .

Mike Brodie

Kako je ušao u fotografiju tako ju je i napustio. Nedavno je diplomirao na Nashville Auto Diesel College (NADC) i trenutno radi kao mehaničar za dizel motore. Ipak, njegov kratak ali bogat fotografski opus pretočen je u knjigu “A Period of Juvenile Prosperity” koju početkom 2013. objavio Twin Palms. Majk Brodi dobitnik je nagrade “Baum Award for American Emerging Artists”, a knjigu su pratile dve paralelne izložbe u prestižnim galerijama u Njujorku i Los Anđelesu.

http://mikebrodie.net

http://www.twinpalms.com