Zanimljivosti

Najzanimljiviji fotografski projekti iz 2013. godine

© Kirsty Mitchell

Predstavljamo vam 10 fotografskih projekata nastalih u 2013. godini koji su izazvali najviše pažnje i interesovanja u prethodnoj godini po mišljenju portala Colossal-art, design and visual culture i My Modern Met .

1. Maštoviti svet Jee Young Lee

Korejska umetnica JeeYoung Lee pretvara svoj maleni studio u Seulu (manji od 4 kvadratna metra), u gotovo nestvarne pozornice svojih fotografija. Umesto da se upustila u traganje za većim prostorom ili trikovima Fotošopa, Jee Young Lee ponekada provodi nedelje i mesece stvarajući scenografiju i rekvizite za često samo jednu fotografiju.

JeeYoung Lee

2. Parovi koji menjaju odeću – Hana Pesut

“Switcheroo” je projekat kanadske fotografkinje Hane Pesut koja širom sveta traži parove voljne da zamene odeću sa svojim partnerom u javnosti i da se tako fotografišu. Iako je osnovna ideja vrlo jednostavna, rezultati su često vrlo zanimljivi i zabavni. Više  fotografija možete pogledati na Haninoj Tumbler stranici, a ceo projekat je  pretvoren i u knjigu.

Hana Pesut

 

 

 3. Oleg Oprisco – nadrealni portreti

Ruski fotograf Oleg Oprisco  iz Kijeva nastavlja da zadivljuje svojim nadrealnim fotografijama koje karakterišu prigušene boje, neočekivani rekviziti i misteriozni likovi iz Olegovog bajkovitog sveta.

© Oleg Oprisco

 

4. Vertikalne panorame – Richard Silver

Vertikalne crkve”  (Vertical Churches) je vizuelno interesantna serija fotografa Ričarda Silvera (Richard Silver) koju čine vertikalne panorame unutrašnjosti crkava. Ove fotografije nude posmatraču uvid u sve detalje enterijera u jednom dahu.

Više fotografija pogledajte na Ričardovom sajtu www.richardsilverphoto.com

 

© Richard Silver

  5. Murad Osmann – Prati me na putu oko sveta

Projekat “Follow me” ruskog fotografa Murada Osmana (Murad Osmann) se zapravo nije pojavio kao deo Osmanovog profesionalnog portfolija već na njegovom Instagram profilu. Seriju čine fotografije nastale mobilnim telefonom, iz Osmanove perspektive, i uvek prikazuju njegovu devojku Natali Zaharovu kako ga vodi za ruku kroz razne destinacije i predele sveta.
Ceo projekat je započeo na putovanju u Barseloni 2011, kada je Natali, iznervirana što Osman ne ispušta svoj fotoaparat iz ruku, krenula da ga vuče za sobom. Sada ovaj projekat ima milionske preglede i lajkove, i svi čekaju gde će Natali sledeće povesti Osmana.

 

© Murad Osmann

 6. Žena koja pomoću Fotošopa ubacuje sebe, sa svojim mobilnim telefonom, u neke od poznatih istorijskih fotografija – Flóra Borsi

Mađarska fotografkinja i retušerka Flóra Borsi, nakon svoje prve popularne serije  “Photoshop in Real Life” (Fotošop u stvarnom svetu), nedavno je objavila i novu seriju pod nazivom “Time Travel” (Putovanje kroz vreme) gde možete videti Borsi u nekim od istorijskih fotografija poznatih ličnosti. Glavna ideja serija bilo je pitanje, kako bi putovanje kroz vreme uticalo na nas ovakve kakvi smo sada, da li bismo te bitne istorijske momente odmah fotografisali i postavljali na Instagram ili Fejsbuk? Flora Borsi svakako bi.

 

Flóra Borsi

7. Portreti dece širom sveta sa njihovim najdražim igračkama – Gabriele Galimberti

Projekat pod nazivom “Toy Stories” (Priče igračaka) fotografa Gabriela Galimbertija nastao je tokom osamnaest meseci putovanja širom sveta. Za svaku od fotografija Galimberti bi se prvo kratko igrao sa decom i njihovim igračkama, pomogao im da ih uredno slože po podu nakon čega bi deca pozirala za portret. Kroz pregršt ovakvih snimanja, Galimberti ispituje do koje mere ekonomski status dece ima uticaj na njihovu ličnost.

© Gabriele Galimberti

8. Serija “Wonderland” britanske fotografkinje Kirsty Mitchell

“Wonderland” je projekat britanske fotografkinje Kirsty Mitchell koji i dalje traje i raste. Sve što vidite na Kristinim fotografijama od kostima do scenografije, je sašiveno, oslikano, zalepljeno, potpuno ručno sklopljeno, što zahteva okvirno pet meseci priprema za samo jednu fotografiju. Projekat je započeo kao sećanje na njenu majku i bajke i priče koje joj je ona oduvek pričala.

© Kirsty Mitchell

9. Intimni portreti parova koji očekuju dete – Jana Romanova

Kada su prijatelji ruske fotografkinje Jane Romanove počeli da se venčavaju i dobijaju decu ona je pokušala da pronađe način da se suoči sa ovom velikom promenom u svom životu. Kao rezultat te potrage nastala je izuzetno intimna i dirljiva serija fotografija parova koji očekuju dete. Seriju “Waiting” (Čekanje) čini 40 fotografija 40 parova (kao što i trudnoća traje 40 nedelja). Parovi su fotografisani kako spavaju, uglavnom vikendom kada nema žurbe i ustajanja za posao. Na ovaj način uhvatila je momente nesvesne iskrene intimnosti parova, njihovog odnosa, kako prema bebi tako i jednih prema drugima.

© Jana Romanova/Anzenberger -Waiting

10. Fotograf Henry Hargreaves otkriva “backstage” zahteve poznatih muzičara

Henry Hargreaves, fotograf iz Bruklina, nedavno je objavio projekat pod nazivom “Band Riders“. “Rider” je poseban dogovor između izvođača i organizatora koncerata o posebnim zahtevima zvezda koje tada nastupaju. Hargreaves je imao uvid u mnoge od tih spiskova zahteva, koje je uglavnom sam smatrao besmislenim, i dobio je ideju da kroz zahteve zvezda uradi njihove portrete.

© Henry Hargreaves

Beyoncé

 

Pišite nam vaše predloge za najzanimljivije projekte iz 2013. godine na mejl citaoci@refoto.rs  ili na ReFoto Fejsbuk stranici.