Programi za obradu fotografija

Nestala dela poznatih slikara rekreirana uz Adobe Stock

Kompanija Adobe napravila je zanimljivu kampanju. Kako bi pokazali veličinu njihove stock arhive fotografija, čelnici iz kompanije Adobe su zamolili četiri umetnika da rekreiraju četiri izgubljene slike uz pomoć fotografija koje nudi Adobe Stock. Umetnici su Karla Cordova, Jean-Charles Debroize, Mike Campau i Ankur Patar, i svi su članovi umetničkog portala Behance.

Karla Cordova je kao zadatak dobila sliku Fride Khalo “Ranjeni sto”, koja je nestala sa lica zemlje 1955. godine. Međutim napravljeno je nekoliko fotografija te slike izmadju 1940. 1944. godine koje su poslužile kao referenca.

Jean-Charles Debroize je kao zadatak dobio sliku Michelangela Merisi da Caravaggia “Sveti Matej i Anđeo”. Slika je završena 1602. godine, ali je uništena tokom Drugog svetskog rata, u muzeju Kaiser Friedrich u Berlinu.

Slika Karla Friedricha Schninkela, koja je igubljena u požaru 1931. godine, oživela je uz pomoć nekoliko stotina fotografija koje je Mike Campau složio uz pomoć Adobe programa.

Ankur Patar je uz pomoć Adobe Photoshop-a i Stock-a rekreirao Rembrandtovu sliku iz 1633. godine “Oluja na Galilejskom jezeru”. Slika je ukradena u Bostonu 1990. godine, i ona je jedina Remdbrandtova morskog pejzaža.

“Niko ne može zaista da zameni ova igubljena dela, ali rekreirajući ih verno uz Adobe programe, možemo da ih se sećamo, i promenimo način na koji svet gleda na stock fotografiju” kaže kreativni direktor Will Elliott koji stoji iza ovog projekta koji je nazvan “Napravi remek delo”.

Author: Marija Vukadinović