Fotografi

neVIDLJIVI

Izložba “neVIDLJIVI” hommage je dobrim dušama Karlovca. Majstori su svog zanata, stručnjaci na području kojim se bave. Oni žive svoj posao, hobi ili sport, o tome se ne hvale, a u svoje svjetove puštaju malen broj poznanika i prijatelja.

1-KOVAC_ Zarko

2-CITRUS MEDICA_Anita

4-DEKOR-Josip

Petnaestogodišnje novinarsko-fotoreportersko iskustvo, definiralo je temu – prikazati nevidljive svjetove osebujnih sugrađana, na vizualno interesantan način. Bavljenje dizajnom i odrastanje u strip kulturi, definiralo je rakurse snimanja i izrazitu upotrebu boje i svjetla u pričanju priče. Krenuo sam u fotografsku priču kucajući na brojna vrata unutarnjih svjetova naših Karlovčana; od obrtnika, preko speleologa i sportaša koji se bave rubnim sportovima, pa sve do umjetnika. Razgovore koji su katkad trajali satima, pretvarao sam u crteže na papiru, skice scene koja bi najbolje odgovarala dojmu stečenom u kontaktu s potencijalnim modelom.

3-MLINAR_Vladimir

5-OPLETI- Helga

Kako ilustrirati nečiji život jednim snimkom, na zanimljiv način, a ne pasti pod utjecaj dosade dokumentarne fotografije kad se uzima djelić realnosti i sprema u okvir?

Želio sam manje repliciranja, a više stvaranja i kreativnosti u prikazivanju svojih modela poput heroja u svojim, gotovo mističnim, svjetovima.

6-KROJAC_Ignac i Barbara

Za snimanja u eksterijeru morali smo čekati određeno doba dana i kvalitetu svjetla kako bih uz pomoć dodatne rasvjete dobio ugođaj na fotografiji. Kod snimaka u studijskim uvjetima taj sam ugođaj postizao odabirom različite vrste rasvjete i gelova kojima bih prilagodio temperaturu i kvalitetu svjetla. Sve je to omogućilo minimalnu naknadnu obradu fotografija.

7-POSTOLAR-Fabijan

Pri odabiru zanimljivih životnih priča pomogao mi je Božidar Fajs. On je, zahvaljujući svom nesebičnom karakteru, stekao širok krug prijatelja i poznanika iz kojega mi je preporučio nekoliko zanimljivih sudbina. U kreativno-tehničkom smislu, vrijedne savjete dobio sam od Milana Živkovića, glavnog urednika foto magazina “ReFoto”.

8-KOZNA-GALANTERIJA-I-KISOBRANI-Darko

21- SERVIS BICIKAL A- Zlatko

 

19-BICIKLIST- Ivan
17- STAKLAR I URAMLJIVAC - Tihomir

16- DUBOVACKI STRELICARI

15-MAJSTOR SVJETLA-Robert

14- KUSTOS-Lazo

13-PREVODITELJICA-Bojana

12- KOLEKCIONAR STRIPOVA-Jurica

11-LATINO PLES- Blanka

10-SUVREMENI PLES I JAZZ DANCE-Zeljka Kasija

9-GRADITELJ TAMBURICA-Tomislav

Sve fotografije nastale su u suradnji s modelima koji su prepoznali ideju, pronašli vremena i volje da sudjeluju u projektu, a ova izložba znak je poštovanja prema onome što oni jesu.
30-PARAGLIDING - Tanja

29-MAKETAR- Marijan

33-RONIOCI-Bozo i Marin

25-VESLAC- Krunoslav

U vrijeme kada se cijeni osrednjost, brzina i površnost, “neVIDLJIVI” nam daju uvid u gotovo zaboravljene ljudske kvalitete; marljivost, iskrenost, dosljednost, upornost, svakodnevno učenje, postepen napredak. Oni su slijedili svoj san, boreći se s boli padova i poraza, sumnjom u ispravnost svog Puta. Nije ih se ticalo kako ih definira okolina jer su hrabro išli za svojim unutarnjim porivom. Radeći svoj posao, obogatili su ne samo svoje živote, već i živote onih s kojima su bili u doticaju, a time su obogatili i Karlovac.

Denis Stošić


BIOGRAFIJA

Denis Stošić  (Karlovac 1969)

Po struci inženjer tekstilnog dizajna (iako se uglavnom bavi grafičkim dizajnom), po stažu najdulje fotoreporter i novinar, po sportskim sklonostima uspješan natjecatelj i trener japanskog mačevanja.

Kao fotoreporter i novinar radio je u Karlovačkom tjedniku i Karlovačkom listu, a surađivao je sa tjednicima “Globus”, “Nacional”, te dnevnicima “Vijesnik” i “Večernji list”. Među nagradama za fotografiju, najznačajnija mu je ona sa Mundial  foto festivala u Rovinju – Grand Prix za reportažnu fotografiju 2000. godine. Osim fotografijom bavi se i pisanjem kratkih priča. Za priču “Mačka”, osvojio je 3. nagradu na 42. natječaju za kratke priče Večernjeg lista.

 

Author: Marija Vukadinović