Objektivi

Novi AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Kompanija Nikon je juče predstavila novi model objektiva AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED i dodaje novi dragulj na krunu brzih osnovnih objektiva FX formata od f/1,4. Kao jedini objektiv sa autofokusom od 105 mm na tržištu sa maksimalnim otvorom blende od f/1,4, ovo je uzbudljiv dodatak paleti NIKKOR objektiva. Profesionalni korisnici koji žele da dostignu nove nivoe kreativnosti u snimanju portreta i u modnoj fotografiji moći će da uživaju u izuzetnoj estetskoj kontroli.
AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED je dostojan naslednik Nikonovog čuvenog objektiva NIKKOR 105mm f/2.5. Bilo da fotografi rade u raspoloživim uslovima osvetljenja ili u studiju, potpuno nova optička konstrukcija pruža neprikosnovenu oštrinu od ivice do ivice i izvrsno zamućenje pozadine. Žižna daljina od 105 mm i najmanja razdaljina za fokusiranje od 1 m omogućavaju snimke lica koji ispunjavaju celu sliku, bez potrebe za isecanjem. Performanse širokog otvora blende su bez premca i subjekti se prikazuju sa savršenom jasnoćom, čak i kada se fotografiše pri najširem otvoru blende.

Da bi osigurali optimalne performanse u režimu portreta, Nikonovi inženjeri su posebno vodili računa o rezoluciji spoljnih oblasti slike. Zahvaljujući tome, zamrljani odblesci svetala se delotvorno umanjuju da bi se dobila superiorna reprodukcija tačkastih izvora svetlosti kao fino zaobljenih tačaka, čak i na obodima slike. Reguliše se periferno smanjenje svetlosti kako bi se na čitavoj slici zadržala svetlina, čak i kada se fotografiše pri maksimalnom otvoru blende sa fokusom podešenim na beskonačno. Zahvaljujući jedinstvenom optičkom dizajnu, intenzitet zamućenja slike dobija skladne prelaze za zamućenje pozadine bez grubih ivica. Prikazane slike se odlikuju istinski upečatljivom dubinom i dimenzijom.

 

nikon_af_s_nikkor_105mm_f_1_4e

Dodatne ključne karakteristike

Zaobljeni otvor blende sa 9 lamelica

Devet lamelica zaobljenog otvora blende smanjuje difrakciju, pružajući vernu reprodukciju elemenata scene.

 

Brz, stabilan i besprekoran

Mehanizam elektromagnetne blende omogućava izuzetno stabilnu kontrolu automatske ekspozicije – čak i tokom rafalnog snimanja velike brzine. Autofokus je precizan, tih i brz, zahvaljujući motoru SWM (Silent Wave motor) kompanije Nikon.

 

Legendarna NIKKOR optika

Sloj nano kristala smanjuje duh efekat i odblesak. Tri staklena elementa sa ekstraniskom disperzijom (ED) smanjuju aksijalnu hromatsku aberaciju. Nikonov sloj fluora štiti prednje i zadnje elemente objektiva i olakšava njihovo čišćenje.

Author: Marija Vukadinović