Tehnika

Nikon D850, I deo

Novi Nikon D850 doneo je mnogo mogućnosti pa zato njegov reklamni slogan glasi: “Ja sam ispunjenje želja”. Kako su svima nama želje i potrebe različite tako je i ovaj fotoaparat doslovno “nakrcan” opcijama. U jednom trenutku sam čak počeo da razmišljam šta je to sledeće što bi mogli da očekujemo ali hajde da popričamo o onome što je sada “vrabac u ruci” a “golubu na grani” poželimo da dođe barem onoliko brzo koliko je trebalo “osamstopedesetici” da sa trona skine prethodni model. Verovatno će svako imati svoje omiljene opcije koje je ovaj fotoaparat doneo u svet fotografije. Ja ću pobrojati one meni najvažnije i u nekoliko sledećih priča pokušaću da vam pokažem mnogo toga što
je direktno ali i indirektno vezano za vreme kada se pojavio Nikon D850. Prvo što primetimo jeste njegova ogromna rezolucija kontrolisana prvenstveno pomoću tri veličine raw fajlova. Znam da megapikseli nisu najvažnija stvar ali ipak sam bio fasciniran time šta se sve vidi na jednoj običnoj fotografiji snimljenoj na otvaranju izložbe “Ja sam Nikon”. Fotograf Rajko Karišić snima postavku pre otvaranja a kada sam prilikom otvaranja raw fajla uvećao sliku fasciniralo me to što je fotografija na zidu iza njega, snimljena sa te daljine, velika skoro 2 Mpx.

Spomenuo sam otvaranje raw fajlova a ono je izvedeno u najnovijoj inkarnaciji dodatka (plug-in) Photoshop-u Adobe Camera Raw 9.12.1 odnosno verziji 10.0 koja se pojavila pre par dana i o kojoj će uskoro biti više reči. Sledeća stvar koja će oduševiti sve one koji se bave studijskom fotografijom a snimanje kontrolišu računarom ili se ozbiljno bave videom jeste Focus Peaking Display. Kada aktiviramo Live view onda ova opcija na ekranu daje prikaz svega što se nalazi u fokusnoj ravni oivičen bojom. Možemo birati između crvene, žute, plave i bele i to prvenstveno u skladu sa bojama motiva. Kako bih vam pokazao rad ove opcije opremio sam fotoaparat za snimanje videa a u skladu sa nazivom rubrike “Moje iskustvo” pokazaću i još ponešto. Ovog puta to su dodaci koji stvarno olakšavaju rad na snimanju videa.

 

Prvi dodatak jeste tražilo za ekran odnosno sprava koja doslovno fotoaparat pretvara u kameru, barem po pitanju vizuelne kontrole. O ovakvim dodacima već smo pisali a ovaj koji proizvodi Kamerar i ima oznaku QV-1 posebno je zanimljiv jer se može otvoriti kako bi videli ekran, a od osnove se takođe lako odvaja jer ga na mestu drži magnet. Ukoliko koristite Manfrotto stative onda će vam se posebno svideti jer osnova odgovara Manfrotto pločici za video glave tako da na moju Manfrotto MH055M8-Q5 savršeno pristaje.

Još jedna mala “caka” jeste i rastegljiva sigurnosna vezica tako da deo koji se odvaja ne može da ispadne. Karbonski stativ National Geographic Expedition prvenstveno je predviđen za fotografske poslove ali ako mu centralnu šipku zamenite sa Manfrotto 555B onda postaje mnogo upotrebljiviji. Ovo stoga jer nova centralna šipka ima podešavanje horizontalnog položaja koji je bez nje veoma teško postiči odnosno potrebno je “nišaniti” svaku nogu ponaosob.

Kada snimamo fotografije tada to i nije neki problem ali za “švenkovanje” prilikom video snimanja jeste esencijalna mogućnost.

Ako se sada vratimo pomenutoj opciji fotoaparata Nikon D850 pod nazivom Focus Peaking videćemo da u njenom meniju imamo tri nivoa jačine prikaza koji nam na ekranu oivičava željenom bojom sveono što je u fokusu. Verujte da je ovo neverovatna opcija koja će oduševiti sve, jer čak iako koristite tražilo koje se montira na ekran ponekad je teško videti gde tačno pada polje oštrine. Na ilustraciji vidite kako to izgleda u praksi a treba dodati da se prikaz trenutno i interaktivno prilagođava promenama vrednosti blende odnosno promenama područja dubinske oštrine.

Još jedna od opcija koju ima Nikon D850 jeste i snimanje sa velikim brojem frejmova u sekundi što u praksi znači prelepe efekte usporavanja kretanja na video snimcima poznatije kao slow motion. Na linku dole videćete kako, bez ikakve dodatne dorade, izgleda video snimljen sa 120 Fps što daje usporavanje od 5 puta (ako za snimanje koristimo standardnih 24 Fps). Uskoro ćemo nastaviti priču o novim mogućnostima koje donosi Nikon D850.