Dešavanja

Nina Berman i Nikon V2

Nina Breman

Nina Berman je nagrađivani dokumentarni fotograf u večnoj potrazi za savršenim trenutkom koji bi zabeležila. U sklopu Nikon 1 projekta sa temom brzine, Nina izlazi na ulice Menhetna u Njujorku – grada sa ionako bogatom istorijom uličnih fotografija – sa ciljem da prikaže brz tempo života u gradu i užurbanost radnika koji u špicu izviru iz podzemnih železnica i sa stanica.

Nina tokom filma demonstrira kako je za uličnog fotografa brzina presudna na mnogo različitih načina i kako joj omogućava da zabeleži uzbudljive i spontane trenutke. Brzina se u ovom filmu javlja u više oblika – bilo da je reč o brzini osobe koja brzo užurbano prolazi, spretnosti neophodnoj da bi se napravio snimak, milionima radnika koji putuju na posao i kući ili saobraćaju u špicu, Nina demonstrira izuzetnu okretnost koja je neophodna da bi se napravio snimak i da je, pri tom, subjekti praktično i ne primete.

© Nina Berman

Nina tokom filma govori o snimcima napravljenim prilikom fotografisanja i o tome šta ju je navelo da se posveti uličnoj fotografiji. Ona govori o tome kako su snimci njenog grada upravo zbog njegove nepredvidljivosti tako impresivni, ali da je za to istovremeno potreban fotoaparat koji može da se nosi sa najrazličitijim uslovima – burnim vetrovima, ledenom kišom, mećavom ili jarkim suncem. Za Ninu je V2 taj fotoaparat.

Nina Berman

© Nina Berman

Author: Marija Vukadinović