Foto-škola

Nova Refoto škola fotografije – februar 2019.

Iako je izgledalo da je Refoto škola fotografije napravila veliku prazničnu pauzu dešavalo se upravo suprotno. Igrom slučaja održane su dve škole u kojima su polaznici insistirali da to bude po sistemu 1 na 1, odnosno škola samo za njih. Između i nakon škola održali smo i dve radionice akt fotografije, opet po sistemu poznatih učesnika, a kako je bilo i šta smo radili na poslednjoj u nizu možete videti u nastavku ovog teksta. Uglavnom smo eksperimentisali sa svetlom a polaznicima se veoma svidelo igranje sa LCD projektorom.

Nova godina  nam daje priliku da napravimo i novi okvirni raspored rada tako da prvu standardnu školu počinjemo 16. februara (prva dva radna vikenda su16-17, 23-24 februar i 2-3 odnosno prvi vikend u martu). Sve ono što ćete videti kod nas u školi (i verovatno ni u jednoj drugoj) nalazi se u publikaciji (knjizi u pdf formatu) koju možete preuzeti na linku.

 

Najvažnije je da zapamtite da vam osim dobre volje ništa drugo nije neophodno jer vas (ukoliko nemate svoj fotoaparat) očekuju fotoaparati i objektivi, opremljen studio, namešteni setovi i modeli. Pre nego pogledate knjigu o Refoto školi pročitajte skraćen prikaz u tekstu koji sledi!

Ono čime se Refoto škola ponosi jeste studio opremljen tako da skoro da nema izvora ili modifikatora svetlosti koji vam nećemo pokazati i dati da probate. Ove izvore svetlosti možda nećete koristit nakon završetka škole ali će vam svaki izvor dati jedinstveno iskustvo koje se lako pretvara u praksu neophodnu za fotografski rad. Kako ne bi pomislili da se hvalisamo uprazno svi koji žele mogu, uz predhodnu najavu, doći do studija i pre škole videti kako izgledaju studio i oprema. Svetlo i ostala fotografska oprema sami za sebe ne znače mnogo ali su dobra osnova koja se nadovezuje na naš već standardni način rada: tri vikenda tokom kojih polaznike očekuju najraznovrsniji fotografski zadaci. Tokom prvog vikenda a nakon prvog teoretskog predavanja, na pet postavljenih setova snimamo mrtve prirode i upoznajemo se sa radom fotoaparata, objektivima, sistemima rasvete i pratećom opremom. Sledećeg vikenda koristimo iste sisteme rasvete ali ovog puta sa modelima snimajući portret i figuru. Prvog dana trećeg vikenda idemo na mini foto-safari a poslednji dan rezervisan je za vaše želje i naravno dodatno štampanje fotografija. Moramo da napomenemo da svakog radnog dana radimo analizu i digitalnu obradu nakon čega sređenu fotografiju štampamo u A3 ili A4 formatu. Uglavnom tokom tri vikenda dobićete najmanje desetak odštampanih fotografija.

Ukratko ćemo navesti da se u studiju sada nalaze i neki novi izvori svetla, novi stativi, nove pozadine…

Tako na prvom setu sa mrtvom prirodom sada imamo zaokružen sistem fluo rasvete sa četiri izvora koji čine izuzetni NG 660 sa 12 dvostrukih cevi, modelujuće svetlo sada je NG 110 sa 4 cevi dok za svetlosne akcente koristimo dva dodatna izvora sa po jednom fluo cevi. Pored tog seta nalazi se set namenjen snimanju figure i portreta na kome su četiri Jinbei LED reflektora ukupne snage 600W što je ekvivalent klasičnoj rasveti snage 6 KW. Kad pominjemo klasičnu fasvetu obično na tom setu pokažemo kako se za snimanje koriste reflektori sa klasičnim halogenim cevima snage 2x2KW a tu su i četiri retro modifikatora (nosač kišobrana, metalni reflektori sa snot dodacima…) nekada nezaobilazne nitrafot reflektorske sijalice snage po 500 W.  Sledeći set namenjen fotografisanju mrtve prirode koristi fluo rasvetu ali ovog puta oblika velikih štedljivih sijalica koje su montirane u nosače sa softboks modifikatorima. Na ovom setu kasnije se upoznajemo i sa mogućnostima snimanja uz pomoć takozvanih blic lampi.

Specijalan izvor svetla jesu fluo cevi konstruisane tako da ih možemo spajati – prema željenoj jačini. Na posebnom setu na raspolaganju nam je čak 50 cevi rasporedjenih u tri rasvetna tela koja daju glavno, modelujuće i pozadinsko svetlo. Pored se nalazi i set na kojem “caruje” prava poslastica u vidu Profoto Pro glava sa ogromnim (190×120 cm i 120 x 60 Creative Light) softboksovima koje pokreće Pro B2 generator.  Uz njih koristimo i posebnu Profoto ProRing glavu koja daje jedinstveno prstenasto svetlo. Na još jednom setu nalaze se Profoto monoblok glave: glavno svetlo daje Profoto D2, modelovanje radimo sa dve D1 i jednom B1 glavom.

I tako bi mogli da nastavimo još ali I dalje je najbolji način da se upoznate sa radom Refoto škole taj da dođete do studija I da popijemo kafu.