Video oprema

Nove kamere za 4K budućnost

Blackmagic Studio Camera

U poslednje vreme praktično podjednako često pominjem HD i 4K video što je siguran pokazatelj da nam se uskoro smeši veliki “apgrejd” hardvera, a prvo i osnovno na spisku za nadogradnju su naravno kamere. Ovog puta u pitanju su tri kamere dva proizvođača, sada već etabliranog Black Magic i novog igrača, kompanije AJA.

Blackmagic Studio Camera je kamera namenjena pre svega televizijskim studijima tj. emitovanju, a radi se, kako šaljivo kažu, o najmanjoj kameri sa najvećim tražilom, pošto BSC koristi senzor čije su dimenzije 12,48 mm x 7,02 mm ispred koga je m4/3 bajonet, a iza koga se nalazi displej osetljiv na dodir dijagonale 10 inča. Ova kamera ne poseduje mogućnost lokalnog snimanja tj. nema slot za kartice ili bilo šta slično već se signal prenosi optičkim ili SDI kablom. Prvo će biti dostupna HD verzija kamere koja će koštati 2000 dolara, a za par meseci za 3000 dolara će moći da se kupi 4K verzija.
Ono što je u celoj priči dobro je to što će emiteri koji se odluče za BSC moći da počnu sa jeftinim “foto” objektivima, a da naknadno dokupe skupe ENG objektive.

 

Blackmagic URSA

Većini videografa će biti daleko zanimljivija druga Blackmagic kamera, URSA koja je namenjena filmadžijama i radu na terenu. Kuriozitet ove kamere je činjenica da joj se može menjati modul u kome se nalaze senzor i bajonet pa je tako za sada moguće uzeti Super 35 senzor ispred koga je EF ili PL bajonet, a kasnije će moći da se uzme i varijanta sa B4 bajonetom (standard u tehnici za emitovanje) ili čak modul bez senzora, ali sa HDMI ulazom koji će od kamere praktično praviti ProRes rekorder i monitor dok će samo snimanje biti prepušteno drugom uređaju. Prijatno iznenađenje i u ovom slučaju je cena od svega 6000 dolara.

 

AJA CION

Treća kamera, CION, dolazi kao prvenac kompanije AJA Systems koja je do sada bila poznata po proizvodnji raznih video interfejsa i konvertera, a radi se o profesionalnoj kameri koja može da snima u 4K, UHD, 2K i HD rezolucijama, sa APS-C senzorom i PL bajonetom. Kamera snima na posebnu SSD memoriju (Pak) koja će biti dostupna u kapacitetima od 256 i 512Gb. Senzor omogućava 120 sličica u sekundi u 4K rezoluciji, a isti poseduje i tzv. globalni elektronski zatvarač koji očitava ceo senzor istovremeno čime je izbegnuta pojava poznata kao “rolling shutter” tj. ono kad sve izgleda kao pihtije.
CION poseduje i LAN port pomoću koga je moguće menjati setovanja na kameri i videti kadar koji u tom trenutku vidi kamera. AJA CION kamera će biti dostupna ovog leta po ceni od 9000 dolara.