Fotoaparati

Novi D-SLR u Nikon porodici – Nikon D810

Kompanija Nikon danas predstavlja D810, novi fotoaparat visoke rezolucije spreman da prevaziđe sva vaša očekivanja. Potpuno redizajnirani D810 prevazilazi svog prethodnika i postavlja nove standarde u fotografiji. Potpuno novi senzor FX formata, veoma širok ISO opseg i EXPEED 4 sistem za obradu slike obezbeđuju vrhunsku oštrinu, blistave tonove i smanjeni nivo šuma pri svim vrednostima osetljivosti. Odlične AF performanse, brzina rafalnog okidanja od čak 7 fps i snimanje Full HD filmova pri 1080/60p omogućavaju vam da izuzetno precizno zabeležite svaku scenu. Bilo u studiju ili na otvorenom, D810 je namenjen ozbiljnim fotografima koji žele da ostvare svoju viziju na najlepši mogući način.

Majstor visoke rezolucije

Podižući kreativnu slobodu na potpuno novi nivo, D810 pruža savršene mogućnosti za fotografisanje u visokoj rezoluciji. Potpuno novi senzor FX formata ugrađen u fotoaparat pruža nenadmašnih 36,3 megapiksela i dizajniran je bez optičkog niskopropusnog filtra, zahvaljujući čemu pruža nenadmašno bogatstvo detalja. Prvi put kod D-SLR fotoaparata, veoma širok prirodni ISO opseg počinje od ISO 64 prilikom fotografisanja pri jakom osvetljenju, a ISO možete proširiti do 12.800 ili da proširite opseg sa 32 na ekvivalentnu vrednost od 51.200.
Ukupne performanse fotoaparata D810, opremljenog istim programom za obradu slike EXPEED 4 koji koristi i vodeći D4S, značajno su unapređene: prikazivanje fotografija i ISO osetljivost su znatno poboljšani na fotografijama i video snimcima, sa novim sofisticiranim algoritmima koji omogućavaju izvanrednu jasnoću i poboljšanu gradaciju sa opipljivim osećajem dubine u čitavom opsegu osetljivosti.

 D810_24_70_top

Realističan prikaz i brzo fotografisanje: brz, moćan i spreman za sve izazove

Moćne i brze funkcije fotoaparata D810, obezbeđuju izvanrednu svestranost, zahvaljujući čemu možete na veličanstven način da zabeležite i najbrže subjekte. Veće brzine kontinualnog fotografisanja i vrhunski Multi-CAM 3500FX AF sistem sa 51 tačkom beleže fotografije pune rezolucije pri brzini i do 5 fps. Nikon D810 može da pravi fotografije i od 15,3 megapiksela brzinom i do 7 fps u režimu DX isecanja. Novi režim grupne AF oblasti kompanije Nikon pruža brzo pronalaženje i poboljšano izdvajanje pozadine prilikom snimanja subjekata koji su relativno mali i blizu pozadine koja se odlikuje visokim kontrastom ili odvlači pažnju. Novi mehanizam zatvarača ogledala smanjuje podrhtavanje slike, obezbeđujući stabilnost u tražilu sa minimalnim zatamnjenjem tokom brzog fotografisanja. Možete da aktivirate i novi elektronski zatvarač prednje zavese da biste smanjili unutrašnje vibracije i rizik od pojave mikro zamućenja kod finih detalja. Za brži prenos fotografija i ujednačeniju postprodukciju, Nikonov S RAW format kreira 12-bitne Nikon NEF datoteke bez kompresije, sa bogatom gradacijom.

D810_ambience_3

Kinematografska sloboda snimanja filmova

Nikon D810 snima Full HD (1080p) filmove sa 50p/60p slika u sekundi i sa primetno smanjenim šumom. Fotoaparat nudi FX i DX formate senzora za isecanje, kao i HDMI izlaz, uz istovremeno beleženje segmenata filma pune rezolucije u fotoaparatu i na spoljnom rekorderu. Možete da podesite osetljivost od ISO 64 sve do ekvivalentne vrednosti od ISO 51.200 u M režimu, dok vam funkcija automatske ISO osetljivosti omogućava da konfigurišete podešavanja maksimalne ISO osetljivosti sa kojima želite da radite. 3D smanjenje šuma smanjuje nasumični šum, distorziju i treperenje tokom snimanja filmova prilikom korišćenja visokih osetljivosti. Režim „Prikaz svetlijih delova“ pokazuje na ekranu fotoaparata gde su tačno izbledeli svetliji delovi. Izvanredna audio kontrola nudi poboljšano snimanje zvuka i veću sveukupnu fleksibilnost: ulaz za stereo mikrofon i audio izlaz omogućavaju fino podešavanje nivoa jačine zvuka u izolaciji, kako pre, tako i tokom snimanja. Osim toga, možete da izaberete opseg zvuka (široko/glas), a šum vetra može da se umanji pri snimanju sa ugrađenim mikrofonom.

Kreativna fleksibilnost

Bez obzira na to koju vrstu fotografije želite da napravite, pomoću fotoaparata D810 možete ostvarite svoju kreativnu viziju. Bilo da snimate statične slike ili video zapise, Nikonov novoobjavljeni Picture Control sistem druge generacije donosi neprocenjive alatke za pre i posle snimanja koje pružaju potpunu kontrolu uoštravanja, kontrasta, svetline, tona i jasnoće. Za neprevaziđenu slobodu u postprodukciji, funkcija „Ravnomerno“ će zadržati sve detalje i očuvati kompletne informacije o tonovima, kako u svetlijim delovima, tako i u senkama. Nova funkcija „Jasnoća“ omogućava precizno podešavanje kontrasta i razlikovanje finih struktura. Prilikom fotografisanja, monitor fotoaparata prilagodljivih boja, sa dijagonalom od 8,0 cm (3,2 inča) i 1.229.000 tačaka, omogućava vam da pomerate balans boje i svetlinu u željenom smeru, shodno sopstvenim potrebama.
Nova funkcija zumiranja razdeljenog prikaza u živom prikazu slike omogućava proveru nivelisanja i oštrine sa potpunom preciznošću i idealna je za arhitektonsko fotografisanje ili fotografisanje proizvoda. Dodatne kreativne mogućnosti obuhvataju neograničeno kontinualno fotografisanje koje vam dozvoljava da zabeležite nebrojeno mnogo fotografija u JPG formatu.

D810_400E_TC14E3_MB

Total Digital Imaging sistem

Puna snaga Total Imaging sistema se ogleda u proširenju izvanrednih mogućnosti snimanja. Za fotoaparat sa ovako velikim brojem megapiksela neophodna je optika najvišeg kalibra, a širok spektar NIKKOR objektiva kompanije Nikon će sa lakoćom iskoristiti sav potencijal senzora od 36,3 megapiksela. NIKKOR objektivi ispunjavaju zahteve fotografa svih žanrova. Takođe potpuno kompatibilan sa Nikonovim sistemom Creative Lighting System, vodećim u industriji, D810 podržava niz svestranih Nikon Speedlight bliceva za kreativno fotografisanje blicem, na fotoaparatu ili van njega.

 

[signoff]

Pregled ključnih karakteristika:

 • Novi senzor FX formata sa 36,3 megapiksela: pruža nenadmašno bogatstvo detalja i izuzetnu fleksibilnost pri isecanju.
 • Izuzetno širok opseg osetljivosti na svetlost: ISO opseg od 64–12.800, proširiv sa 32 na ekvivalentnu vrednost od 51.200 ISO.
 • Brzina rafalnog okidanja i do 7 fps: beskompromisne slike pune rezolucije pri brzini i do 5 fps. Slike od 15,3 megapiksela pri brzini i do 7 fps u režimu DX isecanja.
 • EXPEED 4: podiže sveukupne performanse fotoaparata na potpuno novi nivo.
 • Vodeće AF performanse: Multi-CAM 3500FX AF sistem sa 51 tačkom se može konfigurisati podešavanjem pokrivanja od 9, 21 i 51 tačke i osetljiv je do -2 EV (ISO 100, 20°C).
 • Režim grupne AF oblasti: brzo pronalaženje i poboljšano izdvajanje pozadine, čak i u zahtevnim uslovima osvetljenja.
 • D-Movie u više formata: Full HD (1080p) filmovi u FX i DX formatu, pri brzini od 50p/60p. Pristupite punom opsegu osetljivosti na svetlost, počev od ISO 64, tokom snimanja filmova i kontrolišite brzinu zatvarača, otvor blende i nivoe jačine zvuka.
 • RAW format veličine S: obezbeđuje 12-bitne Nikon NEF datoteke bez kompresije, sa bogatom gradacijom, koje omogućavaju brži prenos slika i ujednačeniju postprodukciju.
 • Picture Control 2.0: olakšava postprodukciju uz postavku „Ravnomerno“ koja obezbeđuje maksimalan dinamički opseg, a postavka „Jasnoća“ omogućava fino podešavanje detalja.
 • Vrhunska oštrina: novi mehanizam zatvarača/kućice ogledala i funkcije elektronskog zatvarača prednje zavese obezbeđuju najoštrije rezultate.
 • Monitor prilagodljivih boja: RGBW LCD monitor dijagonale 8,0 cm (3,2 inča), sa 1.229.000 tačaka i antirefleks slojem. Pomerite balans boje i svetlinu u bilo kom smeru.
 • Zumiranje razdeljenog prikaza u živom prikazu slike: provera nivelisanja i oštrine sa potpunom preciznošću.
 • Ovoj funkciji se može pristupiti pritiskom na dugme „i“ na fotoaparatu.
 • Brz i izdržljiv zatvarač: Jedinica zatvarača od Kevlar/ugljeničnih vlakana sa kašnjenjem zatvarača od 52 ms, standardnim životnim ciklusom od 200.000 okidanja i brzinom zatvarača od 1/8000 do 30 s, sa sinhronizacijom blica pri brzini i do 1/250 s.
 • Neograničeno kontinualno fotografisanje: beleži nebrojene JPEG slike i snima izvanredne fotografije sa snopom svetlosti.
 • EL-15 baterija velikog kapaciteta: izuzetno kompaktna i lagana punjiva Li-jonska baterija kapaciteta 1900 mAh (7.0 V). Snima do 1200 statičnih slika1 za jedno punjenje.
 • Medijum za skladištenje podataka: dva slota za kartice omogućavaju besprekoran doživljaj prilikom fotografisanja. Jedan slot za CF karticu za brze UDMA 7 kartice i jedan slot za SD karticu za brze SDXC i UHS-I kartice velikog kapaciteta.
 • Izdržljivo telo od legure magnezijuma: dobra zaptivka za zaštitu od vremenskih uslova i prašine osigurava otpornost fotoaparata D810 na vlagu i prašinu.
 • Žičana i bežična veza: podržava Ethernet i bežičnu LAN mrežu. Zapovezivanje koristite opcionalni predajnik podataka UT-1 zajedno sa bežičnim predajnikom WT-5.

[/signoff]

 

Dodatne informacije o proizvodima kompanije Nikon potražite na adresi www.refot.com

 

Author: Marija Vukadinović