Aktuelnosti

Novi horizonti trajanja kulturnog nasleđa

Prirodnjački muzej vas poziva na prezentaciju procesa Digigraphie i promociju knjige “Terra recognita” fotografa Milana Živkovića u petak, 7. septembra 2018. u 11 časova u  Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

Digigrafija je kontrolisani proces visokokvalitetnog štampanja i autorizacije umetničkih dela, reprodukcija i dokumenata za potrebe izlaganja ili trajnog arhiviranja. Od posebnog je značaja za muzeje, galerije biblioteke, arhive i srodne ustanove. Postupak pruža potpuno nove mogućnosti za maksimalno korišćenje prednosti digitalnih tehnologija u nastanku trajnih otisaka u boji koji zadržavaju originalni kvalitet više stotina godina. Proces izrade, prikaz tehnologije i upotrebe posebnih štampača, mastila i papira, karakteristke, kao i mogućnosti korišćenja u Srbiji, predstaviće fotograf Milan Živković, dugogodišnji saradnik Prirodnjačkog muzeja, jedan od prvih ljudi na svetu koji je stekao sertifikat za proces digigrafije.

U okviru prezentacije biće održana i promocija monografije Terra Recognita, istoimenog autora, u kojoj je na 240 strana prikazano preko dve stotine vrhunskih dokumentarnih fotografija prirode Srbije. Zbog estetskih vrednosti i kompozicije, bledi linija između dokumenta i umetnosti, i ove slike pokreću emocije i svest o lepoti i krhkosti prirode čiji smo deo.

Milan Živković, renomirani profesionalni fotograf, svoju karijeru je započeo u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu. Svoju izuzetno vrednu zbirku fotografija prirode Srbije nastalu tokom poslednjih trideset godina, poklonio je Prirodnjačkom muzeju, a jedan deo materijala izložen je na tekućoj izložbi “Fotograf u carstvu Prirode”.

Ulaz je slobodan.

S poštovanjem,

Prirodnjački muzej

www.nhmbeo.rs

ReFoto

Author: ReFoto