Oprema

NOVITETI

Mamiya Leaf

MAMIYA

Vesti iz srednjeg formata

Ako ste ovih dana razmišljali o svom sledećem fotoaparatu i tom prilikom u razmatranje uzeli i nešto srednjeg formata, izbor je postao nešto teži jer iz Izraela stiže vest da je ”Mamiya Leaf” pripremila troje novih leđa, sa senzorima rezolucije 40, 60 i 80 megapiksela, za fotoaparate poput 645DF. Nova digitalna leđa krasi veliki ekran visoke rezolucije (1,15 megapiskela) osetljiv na dodir sa novim korisničkim interfejsom, dvojezgarni procesor i Firewire 800 i USB3 priključcima. Najjači model će, pored veoma visoke rezolucije, krasiti i veliki dinamički opseg od čak 12,5 blendi. Najjeftiniji model sa 40 megapiskela koštaće oko 15.000 evra, dok će za model sa 60 i 80 megapiksela biti neophodno izdvojiti oko 25, tj. 30 hiljada jedinica evropske valute.

[button type=”link” link=”www.mamiyaleaf.com” size=”btn-medium”]www.mamiyaleaf.com[/button]

[divider_top]

CARL ZEISS
CZ.2 70-200/T2.9 Compact Tele Zoom

Compact Zoom CZ.2 70-200/T2.9 PL

Compact Zoom CZ.2 70-200/T2.9 PL

Još jedan ’’video’’ objektiv stiže iz čuvenog Cajsa. Radi se o telezumu velike svetlosne moći kome će se moći menjati bajonet te će biti moguće koristiti ga na mnogim VD-SLR fotoaparatima i kamerama (za sada su najavljeni PL, EF, F, m4/3 i E adapteri). Cajsov T* antirefleksni premaz garantuje odličan kontrast i reprodukciju boja, a blenda sa 18 listića znači da će biti lepo nacrtano i ono što je van fokusa. Zbog težine od svega 2,8 kilograma, ovaj objektiv će biti san svakoga ko koristi neki od ’’Steadicam’’ sistema za stabilizaciju, jer tu masa kamere igra veliku ulogu.

[button type=”link” link=” www.zeiss.com” size=”btn-medium”] www.zeiss.com[/button]

[divider_top]

CANON
U video ofanzivi

EOS 1D C

EOS 1D C

Posle najava modela EOS 1D X, stiže i ’’C’’ verzija tog fotoaparata posebno ’’namunjena’’ za videografe, a suštinska razlika između ova dva tela jeste u tome što 1D C može da snima video u 4K rezoluciji (4.096 x 2.160 piksela) koristeći APS-H isečak iz senzora punog formata sa 18 megapiksela. Ako se snima u punoj HD rezoluciji, tj. u 1.080p može se koristiti 16:9 isečak sa punog formata ili Super 35 mm (slično kao APS-C) isečak kada je moguće koristiti EF Cinema Zoom objektive. Iz firme ”Canon” kažu da je fotoaparat nastao posle konsultacija sa holivudskim filmadžijama i emiterima, a najveća ”fora’’ sa 4K materijalom nije još uvek u emitovanju i distribuciji istog već u skladištenju 4K materijala za neku lepšu digitalnu budućnost. E sad, ako se pitate kome je pored ovakvog fotoaparata namenjena C300 kamera, odgovor daje ”Canon”. Naime, model 1D C ne ume da crta ’’zebrinu šaru’’ preko pregorelih delova i ne poseduje ’’peaking’’ opciju za pomoć pri fokusiranju jer je, kako kažu, C300 više namenjen ’’dokumentarističkom’’ radu u kome kameru koristi jedna osoba, dok je 1D C više za filmske setove sa ’’rigovima’’ i većom posadom. Zanimljivo je to što se ovom fotoaparatu predviđa i odlična prodaja među fotoreporterima jer činjenica da fotoaparat snima 4K video znači da fotoaparat u stvari snima 24 fotografije od 8 megapiksela u sekundi, a to je rezolucija koju ima i danas popularan reporterski EOS 1D Mark II. Najavljena cena 1D C je oko 10.000 evra.

[divider_top]

Objektivi za video

CN-E 15,5-47 mm T2,8L i CN-E30 105mm T2,8L

CN-E 15,5-47 mm T2,8L i CN-E30 105mm T2,8L

’’Run&Gun’’ način snimanja pokretnih slika pred opremu postavlja vrlo visoke zahteve jer je potreban visok kvalitet snimljenog materijala, često u svakom smislu nepovoljnim uslovima, što zahteva što manje gabarite da bi moglo da se radi ’’iz ruke’’ i što veću prilagodljivost situaciji. Iz ”Canona” su najavljena dva ’’cinema’’ zuma sa EF (S u oznaci) i PL bajonetima (SP u oznaci). Širokougaoni CN-E15,5–47 mm T2,8 L i telefoto CN-E30–105 mm T2.8 L su svetlosno jaki zum objektivi za Super 35 mm format koje krasi vrhunski kvalitet slike (za 4K video), a male dimenzije i masa.

 

[divider_top]

C500 4K kamera

EOS-C500

EOS-C500

Da se bitka za tržište profesionalne video-opreme ne smiruje jasno je odavno, a u skladu s’ tim iz ”Canona” najavljuju novu 4K kameru, koja će se zvati C500, a predstavlja unapređenje koncepta započetog sa EOS C300 kamerom. Pored sirovog 4K materijala, C500 će moći u 4K rezoluciji da snima 120 sličica u sekundi ali uz kompresiju. U 2K rezoluciji (2.048×1.080) moći će da se snima u 12 bita, što osigurava veliku kolornu rezoluciju. Kamera će biti dostupna kasnije ove godine a koštaće oko 30.000 evra.

 

 

[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

LOCKCIRCLE
LockPort 800

LockPort 800

LockPort 800

Kompanija ”LockCircle” izbaciće uskoro veoma koristan dodatak za Nikon D800, koji će biti od velike pomoći videografima. Reč je o posebno konstruisanom adapteru koji se pričvršćuje na navoj za stativ i pretvara miniHDMI u HDMI port. Na ovaj način se miniHDMI s fotoaparata čuva od oštećenja i istovremeno omogućava korišćenje jačih kablova i bolju organizaciju. Najavljena cena mu je 99 evra.

 

[button type=”link” link=”www.lockcircle.com” size=”btn-medium”]www.lockcircle.com[/button]

[divider_top]

SAMSUNG
Nova NX tela

Iz daleke Južne Koreje stiže najava čak tri nova NX tela. Modeli NX10 i NX200 su dobili naslednike u vidu NX20 i NX21 a ponuda je proširena veoma kompaktnim NX1000. Sva tri fotoaparata dele isti senzor rezolucije 20,3 megapiksela koji podržava snimanje videa u 1080p24 i mogućnost bežičnog povezivanja sa pametnim telefonima i drugim multimedijalnim uređajima. NX20 je, naravno, D-SLR-oliki fotoaparat sa pokretnim Clear AMOLED displejom i tražilom visoke (SVGA) rezolucije, koji može da snima osam fotografija u sekundi. Model NX210 je kompaktniji, ne poseduje elektronsko tražilo i ima nepomični ‘’običan’’ AMOLED displej dijagonale tri inča ali zato pleni svojom ”premium’’ završnom obradom. Jedini, baš, ali baš, novi model jeste NX1000 koji će se za naklonost kupaca boriti niskom cenom pošto poseduje TFT LCD. Sva tri fotoaparata imaju ugrađen WiFi, tako da je moguće veoma jednostavno snimljeni materijal prebaciti na, npr. neki pametan telefon ili tablet, zbog deljenja, a, što da ne i obrade.

[button type=”link” link=”www.samsung.rs” size=”btn-medium”]www.samsung.rs[/button]

[divider_top]

OLYMPUS
TG-1 iHS

TG-1 IHS

TG-1 IHS

Ne znam ni sam koliko sam puta, što naglas, što u sebi, rekao da kod svih fotoaparata otpornih na maltretiranje, celu žurku kvare objektivi male svetlosne moći, koji znatno umanjuju upotrebljivost tih, inače veoma korisnih, spravica. Na svu sreću, nisam jedini koji tako razmišlja, pa nam ovog puta ”Olympus” predstavlja TG-1 iHS – nov kompakt otporan na spoljašnje uticaje, sa svetlosno jakim objektivom. Ovo je prvi fotoaparat koji u ’’tenkolikom’’ telu donosi objektiv raspona 25–100 mm, s maksimalnim otvorima blende f/2–4,9. Da dobar objektiv ne znači ništa ako je senzor iza njega loš, odavno je poznato, a u ovom fotoaparatu zadatak je poveren CMOS senzoru s pozadinskim osvetljenjem, rezolucije 12 megapiksela. Ovaj opaki mališa može da ”zaroni” do dubine od 12 (uz dodatno kućište, čak 45) metara, padne s visine od dva metra, kao i da izdrži ’’debeo minus’’. Pored fotografisanja i snimanja HD videa, TG-1 iHS može da posluži i kao sredstvo za navigaciju jer ima ugrađen GPS prijemnik. Fotoaparat će se pojaviti sredinom jula po ceni od oko 400 evra.

[button type=”link” link=”www.olympus.rs” size=”btn-medium”]www.olympus.rs[/button]

[divider_top]

BLACKMAGIC DESIGNS
Crna magija

”Blackmagic Designs”, kompanija u video svetu poznata po eksternim rekorderima, najavila je svoju prvu kameru. Blackmagic Cinema Camera za svega oko 3.000 dolara nudi mogućnost snimanja sirovog materijala u 2,5K (2.432 x 1.366) rezoluciji sa, kako obećavaju, čitavih 13 blendi dinamičkog raspona. Kamera koristi senzor dimenzija 16,64 x 14,04 mm i Canon EF bajonet, a sa zadnje strane se nalazi ekran osetljiv na dodir.

[button type=”link” link=”www.blackmagic-design.com/products/blackmagiccinemacamera/” size=”btn-medium”]www.blackmagic-design.com[/button]

[divider_top]

JINBEI KIŠOBRANI SERIJE AU
savršena polulopta

Jinbei kišobrani AU serija

Jinbei kišobrani AU serija

Mesta za poboljšanje pojedinih proizvoda ima uvek, pa čak i kada je u pitanju studijski kišobran. Ovoga puta konstruktori su napravili kišobrane sa 16 žica, što daje manje ravne površine materijala koji je između njih zategnut, a to u praksi znači mnogo lepše svetlo jer se reflektuje od površine koja je oblikom bliža delu lopte od standardne konstrukcije. Pored toga, žice su izrađene od posebno elastičnog kompozitnog materijala sličnog fiberglasu mlečno bele boje, što smanjuje refleksije i ne utiče na kvalitet reflektovanog svetla. Kišobrani se proizvode u veličinama 102, 150 i 185 cm, a kada su sklopljeni, dužine su 83, 89 i 110 cm.

 

[button type=”link” link=”www.fotovideosvet.com ” size=”btn-medium”]www.fotovideosvet.com [/button]

[button type=”link” link=”www.goldenshell.com.cn” size=”btn-medium”]www.goldenshell.com.cn[/button]

[divider_top]

HTC ONE X
Brzina je njegova vrlina

HTC One X

HTC One X

Nov pametni telefon na našem tržištu ima displej dijagonale 4,7 inča i zaštićen je Corning Gorilla staklom. U njega je ugrađen fotoaparat rezolucije osam miliona piksela, koji od momenta uključivanja može napraviti prvu fotografiju za samo 0,7 sekundi. Objektiv pokriva ekvivalentan vidni ugao od 22 mm i ima svetlosnu jačinu od f/2,0. Radi na Android 4.0 platformi i sadrži HTC Sense 4. Zahvaljujući unapređenoj verziji HTC ImageSense moguće je snimati fotografije i video-materijal, bez obzira na osvetljenje i uslove snimanja. Korisnik, takođe, ima mogućnost da fotografiše i snima video-zapise istovremeno, a postoji i opcija pravljenja fotografije od snimka. Ugrađeni NVIDIA Tegra 3 procesor sa četiri jezgra na po 1,5 gigaherca doprinosi izuzetno brzoj grafici, aplikacijama i igrama, ali i dužem trajanju baterije, zahvaljujući posebnom petom jezgru. Uz pomoć integrisanog Dropbox servisa za čuvanje podataka na Internetu moguće je i jednostavno čuvanje i deljenje fotografija i video-zapisa, a korisnici dobijaju besplatno 25 gigabajta prostora na dve godine. Na raspolaganju je u crnoj i beloj boji, a njegova cena je 78.000 dinara, s tim što se u ”Telenoru” može povoljnije kupiti uz pakete ”Prenesi” i ”Surfuj”.

[button type=”link” link=”www.telenor.rs ” size=”btn-medium”]www.telenor.rs [/button]

[button type=”link” link=”www.htc.com/rs/” size=”btn-medium”]www.htc.com[/button]

[divider_top]

INSTAGRAM

Kao što sam i najavio u prethodnom broju, aplikacija koju ovog puta predstavljam sada je već veoma popularni Instagram. Šta je uopšte Instagram? Društvena mreža? Aplikacija za fotografisanje ili obradu fotki? Odgovor je: i jedno i drugo.
Donedavno je Instagram bio ekskluziva iOS uređaja, ali od pre nekog vremena postoji verzija i za onaj bolji mobilni operativni sistem, tj. Android. Prilikom prvog pokretanja programa, posle registracije, dočekuje vas lepo dizajniran, pomalo minimalistički, interfejs koji se sastoji od pet ’’odeljaka’’. Poput Fejsbuka i Tvitera, i Instagram ima svoj ’’timeline’’ gde možete da vidite fotografije koje kače vaši virtuelni prijatelji i gde možete da ih ’’lajkujete’’ i komentarišete, a druga ikonica u donjem delu ekrana korisnika vodi do mozaika napravljenog do u tom trenutku ,najpopularnijih fotki na celoj Instagram mreži. Četvrta i peta ikonica vode do notifikacija, tj. obaveštenja o novopristiglim ’’lajkovima’’ i komentarima i podešavanja ličnog profila i same aplikacije. Treća, tj. srednja ikonica jeste, u stvari, ono zbog čega je Instagram to što jeste. Reč je o samoj Instagram kameri s tipičnim kvadratnim ’’tražilom’’ i osnovnim kontrolama. Pored fotografisanja, tu možete odabrati i opciju uvlačenja fotografije snimljene pomoću neke druge aplikacije, a posle toga vas aplikacija vodi do dela u kome se fotke obrađuju, tj. gde se na njih primenjuje neki od mnogobrojnih filtara i po želji dodaje ’’ram’’. Najveći broj filtara može se svrstati u ’’retro’’ kategoriju jer emuliraju film, a pored promene kolorita, moguće je uključiti i ’’tilt-shift’’ efekat i pojačati lokalni kontrast uz istovremeno dosvetljavanje tamnih partija. Posle obrade, fotografija je spremna za deljenje sa svetom, pre svega s Instagram zajednicom, a o istom trošku možete o novopostavljenoj fotografiji obevestiti i sve one koji vas prate na drugim društvenim mrežama.
Sve u svemu, Instagram je mnogo zabavan i pruža vam mogućnost da, čekajući u redu za neku birokratiju, vreme prekratite na malo kreativniji način od igranja igrice.

 

Instagram  Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[divider_top]

PROFOTO
Konstantni

Ne znam da li je to zbog video-snimanja ili napretka tehnologije, ali u poslednje vreme sve češće se pojavljuju najave konstantne rasvete svih mogućih proizvođača. Ovog puta ”ProFoto” predstavlja dva reflektora iz Prodaylight Air porodice. Model ProDaylight 200 Air, kao što mu sâmo ime kaže, ima snagu od 200 vati, a životni vek sijalice je oko 200 sati. ProDaylight 400 Air duplo je jači, a sijalica bi trebalo da mu traje čitavih 750 sati. Proballast transformator može da radi u tri režima i to u 50 Hz, kada se ne uključuju ventilatori (vrlo bitno na setu), 100 Hz, i ultrabrzih 300 Hz. Naravno, ovi reflektori kompatibilni su svim ”Profoto” modifikatorima svetla, a zahvaljujući ugrađenom radio-prijemniku, moguća je daljinska kontrola.

[button type=”link” link=”www.profoto.com” size=”btn-medium”]www.profoto.com[/button]

[divider_top]

LEICA
Pozovi M radi CB

Leica M Monochrom

Leica M Monochrom

Posle godina priželjkivanja i meseci šuškanja, konačno je predstavljena nova M-Leica. M-Monochrom je, u stvari, M9, ali sa senzorom bez filtara u boji i Bajerovog mozaika. U praksi to znači daleko veću osetljivost i nivo detalja. Rezolucija senzora je ostala ista, tj. 18 megapiksela, a fotoaparat će po ceni od 6.800 evra biti dostupan u julu. Uz fotoaparat će stizati Lightroom i SilverEfex 2 softver, ali će biti neophodno i korišćenje filtra u boji na samom objektivu. Kao nekad…

 

[divider_top]

X2

Leica X2

Leica X2

Ukoliko ste u skorije vreme kupili Bugati Vejron ili neki Lirdžet i stiska vam je za lovu, Leica misli i na vas. Nov X2 je kompakt sa APS-C senzorom rezolucije 16,2 megapiksela i F2,8 objektivom od 36 mm. Za razliku od prethodnika, X2 ima poboljšan autofokus i mogućnost dodavanja elektronskog tražila. Fotoaparat će biti dostupan u crnoj i srebrnoj varijanti za skromnih 1.750 evra, dok će za elektronsko tražilo i dodatni rukohvat biti neophodno izdvojiti još 400, odnosno 100 evra. Klasično, optičko tražilo može biti vaše za 300 evra, a magične ”Leica” torbice koštaju od 70 do 150 evra.

 

[divider_top]

V-Lux40

Leica V-Lux 40

Leica V-Lux 40

Kako Panasonic fotoaparat nikako ne ide uz smoking i kavijar, umesto TZ30 se može uzeti Leica V-Lux40, koja nudi  isto za mnogo više novca. Reč je o džepnom ultrazum fotoaparatu sa 24–480 mm objektivom, senzorom rezolucije 15,3 megapiksela (14,1 efektivno), GPS prijemnikom i cenom od 590 evra. Novi ’cron Posle 33 godine napornoga rada, iz Leice stiže nov APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH. Za ovaj nov normalac kažu da je nešto najbolje što trenutno postoji u svetu objektiva, što i ne čudi, pošto bi za 6.000 evra trebalo ”i nežne reči da šapuće”.

 

[divider_top]

Limited edition

Leica M9-P, Hermes Edition, 50 mm

Leica M9-P, Hermes Edition, 50 mm

Za izgled nove limitirane ”Hermes” edicije M9 zaslužan je Valter de Silva. Biće napravljeno 300 komada ovih fotoaparata s presvlakom od jagnjeće kože, a u kompletu će biti ponuđen i Summilux-M 1,4/50 mm Asph. Cena je više nego skromnih 20.000 evra. A ako vam je i 300 prevelik broj, za tričavih 40.000 evra možete kupiti još ”limitiraniju varijantu limitarane edicije”, tj. Leica M9-P ”Edition Hermès”-Série Limitée Jean-Louis Dumas, koja će biti dostupna u svega sto primeraka, a koja se od one obične varijante razlikuje po tome što u kompletu, tj. ”Hermes” torbi stižu 28 mm f/2, 50 mm f 0,95 i 90 mm f/2 objektivi. Uz to dobijate monografiju u dva toma s fotografijama čiji je autor pomenuti Žan-Luj Dima, prvi predsednik kompanije ”Hermes”.

[button type=”link” link=”www.leica.com” size=”btn-medium”]www.leica.com[/button]

[divider_top]

DELUXGEAR
Odbrana i zaštita

Štitnik za objektiv

Štitnik za objektiv

Za bezbednost vaših (pre)skupih objektiva brine se preduzeće ”DeluxGear”. Nedavno su najavili četiri nova štitnika napravljena od kombinacije neoprena i santoprena, u dimenzijama koje odgovaraju objektivima prečnika od skro­mnih 10, do gigantskih 20,5 centimetara. Cene se kreću od 25 do 50 evra.

 

 

[button type=”link” link=”www.deluxgear.com” size=”btn-medium”]www.deluxgear.com[/button]

[divider_top]

FUJI
Za pod vodu

Fujifilm XP170

Fujifilm XP170

Nov Fujifilm XP170 još jedan je u nizu ’’avanturističkih’’ fotoaparata. Otporan je na hladnoću, prašinu i padove, a po potrebi može i da ”zaroni” do dubine od deset metara. I ostatak specifikacija je već viđen i tipičan za ovu klasu, a reč je o ”periskopskom” objektivu raspona 28–140 mm i CMOS senzoru sa 14 megapiksela. Fotoaparat snima HD video u rezoluciji od 1.080p, a fotografije i snimke moguće je brzo podeliti s društvom pomoću ugrađene WiFi konekcije. Ovaj model biće dostupan od juna, u plavoj i narandžastoj boji, po ceni od 215 evra.

 

[button type=”link” link=”www.fujifilm.eu/rs” size=”btn-medium”]www.fujifilm.eu/rs[/button]

[divider_top]

 

ReFoto

Author: ReFoto