Oprema

NOVITETI

Sony NEX FS700

SONY
Još malo pa 4K kamera

Nova Sony kamera sa E-bajonetom, NEX-FS700, u početku će raditi u 1.080p rezoluciji (60p, 50p, 60i i 24p), ali će uskoro kroz nov upravljački softver biti omogućen rad u 4K rezoluciji i RAW upis kroz 3G-SDI konektor. Pored normalnog snimanja, moguće je snimati sa 240 sličica u sekundi u punoj HD rezoluciji, pa sve do 940 sličica u sekundi, u smanjenoj rezoluciji. Kamera poseduje dva ugrađena ND filtra (skidaju dve i četiri blende), tako da će biti moguće snimati širom otvorene blende i u uslovima s puno svetla. Kamera je zasnovana na ”Super 35 mm’’ (13,3 x 23,6 mm) senzoru rezolucije 11,6 megapiksela, a najavljena cena je oko 8.000 evra.

[button type=”link” link=”www.sony.rs” size=”btn-medium”]www.sony.rs[/button]

[divider_top]

PANASONIC LUMIX GF5
Osveženje

Panasonic Lumix GF5

Panasonic Lumix GF5

Nekoliko nedelja posle prvih ”curenja’’ informacija o novom mikročetvorotrećinskom modelu iz ”Panasonica”, stigla je i zvanična najava. Novi mališa je u suštini ”fejslift’’ prethodnika, jer su promene vrlo suptilne. Ovaj model koristi novorazvijeni senzor od 12 megapiksela, displej sa 920.000 tačaka i promene u korisničkom interfejsu. U kompletu sa 14–42 mm objektivom s ”motornim’’ zum mehanizmom koštaće oko 700 evra.

[button type=”link” link=”www.panasonic.rs” size=”btn-medium”]www.panasonic.rs[/button]

[divider_top]

CANON
Zvezdani Canon

Canon EOS 60Da

Canon EOS 60Da

Posle više od pola decenije i modela EOS 20Da, ”Canon” izbacuje nov fotoaparat namenjen astrofotografima, a zove se EOS 60Da. Kao što mu sâmo ime kaže, reč je o modelu 60D s modifikovanim IC filtrom ispred senzora, a koji dozvoljava da se bolje uhvati svetlo koje emituje vodonik prisutan u maglinama. Fotoparat će prodavati samo mali broj ovlašćenih distributera i to po ceni od 1.500 evra.

[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

EIZO
4K monitor

EIZO FDH3601

EIZO FDH3601

Na sajmu NAB biće prikazan 4K monitor iz kompanije ”EIZO”. Model FDH3601 ima dijagonalu od 36,4 inča i LED pozadinsko osvetljenje, a može da prikaže pun RGB u 4Kx2K rezoluciji (4.096 x 2.160 piksela).

[button type=”link” link=”www.eizo.com/global” size=”btn-medium”]www.eizo.com/global[/button]

[divider_top]

WD
Prenosni diskovi

Western Digital My Passport Group

Western Digital My Passport Group

Kompanija ”Western Digital” najavila je osveženje svoje ”My Passport’’ porodice prenosnih hard-diskova. Novi diskovi biće dostupni u pet boja i pet kapaciteta, koristiće USB 3.0 i 2.0 vezu, a dolaziće sa WD softverom za bekap i bezbednost podataka. Najjeftiniji model ima kapacitet od 500 GB i cenu od oko 130 evra, dok model kapaciteta 2TB košta oko 250 evra.

[button type=”link” link=”www.wdc.com” size=”btn-medium”]www.wdc.com[/button]

[divider_top]

INSTAGRAM
Od sada i na Androidu!

Instagram

Popularna kombinacija aplikacije za fotografisanje i obradu i društvene mre­že, od sada će, pored iOS uređaja, biti dostupna i na spravama koje pogoni Android. U trenutku pi­sanja ove vesti aplikacija je dostupna na Google Play, a u sledećem broju očekujte njen kompletan prikaz.

 

[button type=”link” link=”https://play.google.com/store?hl=en&tab=w8″ size=”btn-medium”]https://play.google.com/store?hl=en&tab=w8[/button]

[divider_top]

 

Kalahari
Torbe za bicikliste

Kalahari Swave S35

Kalahari Swave S35

Kompanija ”Kalahari” izbacila je dve torbe prilagođene biciklistima, veću Swave S35 i manju S31. Obe torbe konstruisane su tako da omogućuju lako kačenje na upravljač, tj. ram bicikla. U manji model staje kompaktni fotoaparat uz nešto pratećeg pribora, dok je u veću torbu moguće smestiti D-SLR i nekoliko objektiva. Cena manje torbe je 20, dok je za model S35 neophodno izdvojiti 120 evra.

[button type=”link” link=”www.kalahari.com” size=”btn-medium”]www.kalahari.com[/button]

[divider_top]

THINK THANK PHOTO
Da se zna red

Think Thank Photo Wallet

Think Thank Photo Wallet

U kompaniji ”Think Tank Photo” vrlo dobro znaju koliko nezgodno može da bude kad fotograf na terenu shvati da nije poneo rezervnu bateriju, karticu ili neki drugi sitan, a u tom trenutku bitan, pribor. Da bi se takve situacije sprečile, iz TTP-a stižu tri ”novčanika’’ koji služe baš za čuvanje kartica, gelova za blic i baterija. Cena svake od ovih korisnih stvarčica iznosi svega oko deset evra.

[button type=”link” link=”www.thinktankphoto.com” size=”btn-medium”]www.thinktankphoto.com[/button]

[divider_top]

KENKO
Međuprstenovi za CSC

Kenko Zwischenringe

Kenko Zwischenringe

Kompanija ”Kenko” izbacila je komplet od dva međuprstena, od 10 i 16 mm, za makrosnimanje za Sony NEX, Samsung NX i mikročetvorotrećinske fotoaparate. Cena ovog ”šupljeg” zadovoljstva je 216 evra.

 

[button type=”link” link=”www.kenkoglobal.com” size=”btn-medium”]www.kenkoglobal.com[/button]

[divider_top]

ZEISS
Novi široki Cajs

Carl Zess Distagon T*

Carl Zess Distagon T*

Iz čuvenog ”Carl Zeissa” uskoro stiže nov širokougaoni objektiv iz Distagon familije. Distagon T* 15 mm f/2,8 biće po ceni od 2.150 evra dostupan za Canon EF i Nikon F-bajonete. Objektiv dolazi s ugrađenom zonericom, a koristi filtre prečnika 95 mm.

 

[button type=”link” link=”http://lenses.zeiss.com/photo/en_DE/home.html” size=”btn-medium”]http://lenses.zeiss.com/photo/en_DE/home.html[/button]

[divider_top]

JINBEI
SUN-400

Jinbei Sun-400

Jinbei Sun-400

Nov model linije ”SUN”, kineske kompanije za proizvodnju studijske opreme “Jinbei”, zanimljiv je jer je reč o konstantnoj hladnoj rasveti koju čine četiri velike halogene sijalice od po 105 W, koje “simuliraju sunce”. Glava poseduje prekidače za dva kanala koja kontrolišu po dve sijalice, pa je tako moguće koristiti je kao slabiji ili jači izvor svetla. Vrlo je laka za korišćenje, emituje minimalnu toplotu, pa samim tim malo i troši, a ukoliko se koristi sa ”saćem”, dobija se jače i usmerenije svetlo. Ugrađen priključak  nije standardan ali postoje brojni dodaci, posebno dizajnirani za ovaj uređaj. Kada se uključi, potrebno je malo sačekati da sijalice dobiju punu snagu, nakon čega daju svetlo temperature od 5.400 K. Kupac ove rasvetne glave može da bira između tri različita softboksa.

[divider_top]

Nosači za bliceve

Nosač za bliceve

Nosač za bliceve

Jedan blic često nije dovoljan za snimanja na kojima svetlo treba da bude dalje od modela i da bude glavno svetlo. Ovaj nosač može na sebi nositi tri blica, uz podršku za kišobran, što bi, ukoliko se maksimalno iskoristi, moglo dati svetlo izuzetne jačine. Pored nosača za tri postoji i jeftinija verzija namenjena jednom blicu.

 

 

 

 

[divider_top]

Priključak za modifikatore

Priključak za modifikatore

Priključak za modifikatore

Još jedan zanimljiv “asesoar”, koji služi kao priključak za modifikatore svetla studijske rasvete, ali ovog puta namenjen je standardnim blicevima. To bi moglo biti interesantno svim “strobistima”, jer se otvara mogućnost korišćenja brojnih modifikora (softbox, spot-light, grid, snoot) različitih proizvođača koji koriste ”Bowens” priključak. Ujedno pomoću ovog adaptera moguće je koristiti obične bliceve (koji koriste baterije) kao portabl rasvetu koja zauzima malo mesta, lako se prenosi i ne zahteva strujni priključak.

[button type=”link” link=”www.goldenshell.com” size=”btn-medium”]www.goldenshell.com[/button]

[button type=”link” link=”www.fotovideosvet.rs” size=”btn-medium”]www.fotovideosvet.rs[/button]

[divider_top]

PHOTO TOOLS
Za Android

Fotografske aplikacije za mobilne uređaje mogu se podeliti u dve grupe, tj. na programe za fotografisanje i na programe koji u sebi kombinuju mnogo korisnih alatki namenjenih fotografima. Za aplikaciju ”Photo Tools’’ može se reći da predstavlja virtuelni fotografski švajcarski vojni nožić u kome će neki pronaći sve, a svi ponešto. Reč je o programčiću (veličina je ispod 1 MB) koji u sebi objedinjuje mnogo toga što treba fotografima. Ukratko, u pitanju jekolekcija od nekoliko kalkulatora (hiperfokalna distanca, polje dubinske oštrine, ekspozicija, mesečeve mene), s alatkama za merenje vremena (tajmer, štoperica), kao i mnogobrojnim sitnicama koje ponekad mnogo znače: poput faktora izvlake, vremenske prognoze, pa čak i dela s pravima fotografa. Bilo da koristite drveni fotoaparat s mehom ili najmoderniji digitalac, Photo Tools je aplikacija koju jednostavno morate imati na svom telefonu jer u pojedinim trenucima može mnogo da olakša život. Aplikaciju možete besplatno preuzeti sa Google Play (tj. bivšeg Marketa).

[divider_top]

ioShutter
Daljinski okidač

ioShutter

ioShutter

Vlasnici iOS uređaja za svega 70 dolara mogu da kupe adapter koji iPod, iPhone ili iPad pretvara u žičani okidač za ”Canon”, ”Pentax” ili ”Haselblad” fotoaparate. Ovakav daljinski upravljač, pored standardnog autoknipsa, tajmera i različitih programa za ubrzano snimanje nudi i ”ClapToSnap’’ okidač osetljiv na zvuk i ”ShakeToTake’’ okidač koji reaguje na pomeranje iOS uređaja. Osnovna verzija aplikacije je besplatna, dok se profesionalna verzija s dodatnim mogućnostima plaća 7 dolara.

[button type=”link” link=”www.ioshutter.com” size=”btn-medium”]www.ioshutter.com[/button]

[divider_top]

THANKO
Liči…

Thanko

Thanko

Fotoaparat od 5 MP, 720p video, 1,5 inča displej, težina 155 grama, cena 185 američkih dolara.

[button type=”link” link=”www.thanko.jp/index.html” size=”btn-medium”]www.thanko.jp/index.html[/button]

[divider_top]

 

 

ROTOLIGHT
Anova LED EcoFlood

Rotolight Anova LED EcoFlood

Rotolight Anova LED EcoFlood

Inovacijama u dizajnu nema kraja, a LED rasveta je trenutno u ekspanziji. ”RotoLight” je predstavio novu generaciju studijske rasvete i rasvetnih tela – Anova LED EcoFlood rasvetu. Anova se može po želji namestiti na 5.600 K (dnevno svetlo) ili na 3.200 K (Tungsten). Jačina svetla koje daje jedno rasvetno telo odgovara klasičnom reflektoru od 1.000 W, ali uz potrošnju od samo 38 W. Sistem je koncipiran tako da, zahvaljujući šestougaonom obliku, lako može da se spaja u veće rasvetne panele. Šest klapni daje mogućnost preciznog usmeravanja svetla. Sve verzije ”Anova” rasvete dolaze sa žičanom DMX kontrolom, V-Lock nosačem baterija i WiFi kontrolama.

[button type=”link” link=”www.rotolight.com”] www.rotolight.com[/button]

[divider_top]

JOBO I HYUNDAI
Akcione kamerice

Do pre nekog vremena bili su popularni džepni digitalni kamkorderi, ali su ih mobilni telefoni s naprednim video-mogućnostima gurnuli u zaborav. Zbog toga je u poslednje vreme sve više najava tzv. akcionih kamerica koje su otporne na sve živo i na sve mogu i da se pričvrste. Ovog puta takve proizvode najavili su ”Jobo” i ”Hyundai”. Jobo JIB-2 Actioncam je minijaturna kamera koja snima video u 1080p30 i 720p60 i fotografije rezolucije pet megapiksela. Kamerica ima gumirano kućište, i za razliku od konkurencije, poseduje displej dijagonale 1,5 inča koji olakšava pregled i kadriranje. U paketu koji košta 230 evra, pored kamere, dobija se sijaset dodataka za montiranje. Kompanija ”Hyundai” najavila je dva modela i to: MapCam sa senzorom rezolucije dva megapiksela i ActionCam sa senzorom od 1,3 megapiksela. Jači model snima u 720p, dok je kod slabijeg video u VGA rezoluciji. ActionCam se napaja iz litijum-jonske baterije i košta 90 evra, dok su za napajanje skupljeg (150 evra) modela zadužene dve AAA baterije.

[button type=”link” link=”www.jobo.com”]www.jobo.com[/button]

[button type=”link” link=” www.hyundaitechnologies.com”] www.hyundaitechnologies.com[/button]

[divider_top]

AIPTEK
Pocket Cinema Z50

Aiptek PocketCinema Z50

Aiptek PocketCinema Z50

Budući da su mobilni telefoni sve krcatiji funkcijama, ostali ”gedžeti” polako se povlače pred njima, a ”Aiptekov” ”džepni bioskop” je možda jedan od poslednjih, nekada popularnih, džepnih kamkordera. Adut ovog uređaja jeste ugrađeni projektor pomoću koga je moguće u skoro svakoj prilici prikazati snimljeni materijal. Kada je uređaj u režimu snimanja, moguće je pomoću njega zabeležiti po­kretne slike u punoj HD rezo­luciji sa 30 sličica u sekundi (ili 720p sa 60 sličica u sekundi) ili fotografije u interpoliranih 12 megapiksela. Objektiv ima fiksni fokus, materijal se pohranjuje na mikro SD kartcu. Kada uređaj radi kao projektor, prikazuje sliku čija dijagonala može da bude do jednog i po metra, ali, nažalost, samo u VGA rezoluciji i 40 lumena svetline. Pocket Cinema Z50 koristi litijum-polimersku bateriju koja mu obezbeđuje do 100 minuta snimanja ili dva sata projekcije. Ova spravica moći će da se kupi ovog leta po ceni od 250 evra.

[button type=”link” link=”www.aiptek.com”]www.aiptek.com[/button]

[divider_top]