Objektivi, Oprema

NOVITETI

Samsung NX2000

SAMSUNG
NX2000

Tiho i bez pompe, iz ”Samsunga” stiže najava novog NX ”bezogledalca” čije su glavne osobine mogućnost lakog povezivanja s telefonima i tablet računarima i nov korisnički interfejs zasnovan na displeju osetljivom na dodir. Tehničke specifikacije slične su kao na prethodnom modelu, tj. reč je o senzoru APS-C formata, rezolucije 20 megapiksela, koji, pored osam fotografija u sekundi, može da snima i video u punoj HD rezoluciji. Fotoaparat će moći da se kupi i u kombinaciji sa sklopivim objektivom od 20 do 50 mm, a cena za evropsko tržište nije objavljena.
[button type=”link” link=”www.samsung.com/rs” size=”btn-medium”]www.samsung.com[/button]

[divider_top]

Pentax Ricoh
Ricoh GR

Pentax Ricoh GR

Pentax Ricoh GR

Ukoliko vam je Nikon Coolpix A zagolicao maštu, nov Ricoh GR će vas ”baciti na teške muke” pošto je reč o još jednom kompaktu sa APS-C senzorom i fiksnim objektivom od 28 mm f/2,8. Kao i glavni konkurent, GR poseduje senzor rezolucije 16 megapiksela i mogućnost dodavanja optičkog tražila. Ukoliko vam 28 mm nije dovoljno široko, možete dokupiti širokougaoni konverter s kojim dobijate ekvivalent 21 mm. Najavljena cena je 800 američkih dolara.
[button type=”link” link=” www.pentax.eu” size=”btn-medium”] www.pentax.eu[/button]

[divider_top]

Adobe u ”oblacima”

Ovog puta, odmah na početku, jedna dramatična vest. Kompanija ”Adobe” najavila je prestanak trajnog licenciranja proizvoda iz CS familije i prelazak na mesečnu pretplatu. Da li su se na ovakav korak odlučili zbog sve više piraterije ili iz drugih razloga, nije baš sasvim jasno, ali, po svemu sudeći, vreme je da mnogi potraže neki drugi softver, pošto će CS6 biti poslednja ”normalna” verzija. Na svu sreću, ovim potezom nije obuhvaćen Lightroom, ali to ne znači da će tako i ostati. Da li je ovo pucanj u sopstvenu nogu i početak kraja kompa­nije ”Adobe” ili veliki početak novog trenda, videćemo, a do tada nije zgoreg podsetiti se GIMP-a…
[button type=”link” link=”www.adobe.com/rs” size=”btn-medium”]www.adobe.com[/button]

[divider_top]

SONY
30X u džepu

Sony 30X

Sony 30X

Nov ”Sony” džepni ultrazum fotoaparat HX50V ponovo postavlja granicu visoko jer u minijaturnom pakovanju donosi 1/2,3 inča BSI CMOS rezolucije 20,4 megapiksela, 24–720 mm f/3,5–6,3 objektiv, kao i WiFi i GPS. Za razliku od konkurentskih modela, ovaj fotoaparat poseduje mogućnost priključivanja elektronskog tražila, a može se pohvaliti i natprosečnom autonomijom pošto obećavaju oko 400 snimaka jednim punjenjem baterije. Ovo kompaktno zadovoljstvo košta oko 420 evra.
[button type=”link” link=” www.sony.rs” size=”btn-medium”] www.sony.rs[/button]

[divider_top]

ZEISS
Touit

Zeiss touit 32

Zeiss touit 32

Vlasnici ”Sony” i ”Fuji” bezogledalaca s viškom para moći će uskoro sebe da obraduju pravim pravcatim ”Zeiss” objektivima iz nove ”Touit” familije. Na tržištu će se prvo pojaviti ultraširoki (12 mm f/2,8, tj. 18 mm prevedeno na format od 35 mm) i normalni (32 mm, ekv. 48 mm, f/1,8) objektivi, a zanimljivo je to što se oni fizički razlikuju. Naime, verzija za Fuji X-bajonet ima prsten za blendu, dok je zbog njegovog nepostojanja na Sony E-varijanti nešto širi prsten za fokus. Naravno, i cena ovih objektiva je tipično ”cajsovska” i kretaće se oko 1.000 evra.
[button type=”link” link=” www.zeiss.com” size=”btn-medium”] www.zeiss.com[/button]

[divider_top]

SIGMA
Nova ”Art”

Sigma ART 18-35 mm

Sigma ART 18-35 mm

Ako je nova “Sigmina” nomenklatura na početku delovala pomalo smešno, ispostavilo se da su je oni vrlo ozbiljno shvatili, pa su nas ovog puta iznenadili objektivom 18–35 mm f/1,8, koji je namenjen fotoaparatima sa APS-C senzorom, gde se ponaša kao 27–52,5 mm f/2,8 na punom formatu. Konstrukcija se sastoji od 17 elemenata u 12 grupa, sa čak pet SLD i četiri asferična elementa. Za lepotu zamućenih delova slike zadužena je blenda sa devet listića. Jedina, uslovno rečeno, mana ovog objektiva jesu gabariti, pošto je težak čak 810 grama. Uskoro će biti poznato koliko će koštati i gde se može nabaviti.
[button type=”link” link=” www.sigmaphoto.com” size=”btn-medium”] www.sigmaphoto.com[/button]

[divider_top]

NOVI FABRIČKI SOFTVER
za Canon EOS 5D Mark III

Nova verzija fabričkog softvera za popularni 5D Mark III donosi dve velike novine. Ukoliko se ozbiljno bavite video-produkcijom, prijaće vam mogućnost snimanja nekompresovanog osmobitnog 4:2:2 videa preko HDMI porta, a ukoliko vam je bitno fotografisanje, moći ćete da koristite autofokus i u slučaju kad je otvor blende f/8 (npr. f/5,6 objektiv sa 1,4X telekonverterom). Softver možete preuzeti sa:
[button type=”link” link=” www.canon.rs” size=”btn-medium”] www.canon.rs[/button]

[divider_top]

PANASONIC
Lumix LF-1

Lumix LF-1

Lumix LF-1

Verovali ili ne, ”Panasonic” je uslišio molbe, pretnje i molitve i konačno izbacio kompakt namenjen iskusnijim amaterima, koji ima elektronsko tražilo. Doduše, reč je o 202.000 tačaka, što je trend od pre oko deset godina, ali svejedno, tražilo je tu i niko više neće moći da kaže kako je nemoguće ugraditi isto i kako je displej sasvim dovoljan. Ostatak specifikacija takođe obećava jer je model zasnovan na 1/1,7 inča CMOS senzoru, rezolucije 12 megapiksela, ispred koga se nalazi 28–200 mm objektiv s fenomenalnih f/2 na početku i f/5,9 na kraju opsega. Najavljena cena je oko 500 evra.

[divider_top]

PANASONIC
Lumix G6

Panasonic Lumix G6

Panasonic Lumix G6

“Panasonicova” G-familija mikročetvoro­trećinskog bezogledalaca, poznata po odličnom odnosu uloženo-dobijeno, bogatija je za još jednog člana. Model G6 predstavlja evoluciju jer ne donosi ništa spektakularno novo, već je ovog puta primenjen rad na ergonomiji i ko­zmetičkim promenama. Najveća unapređenja doživele su video-opcije, te je sada moguća puna ručna kontrola parametara, kao i priklju­čivanje eksternog mikrofona koje je do sada bilo rezervisano za skuplje modele. Senzor ovog modela poseduje rezoluciju od 16 megapiksela, a za lakše povezivanje zaslužni su WiFi i NFC. Najavljena cena je oko 630 evra.

[divider_top]

LUMIX G VARIO
14–140 mm F3,5–5,6 ASPH. Power OIS

Lumix G Vario

Lumix G Vario

Ukoliko ne volite da svaki čas menjate objektive, a koristite neki od mikro­četvorotrećinskih foto­aparata, pravi izbor za vas može biti nov univerzalni zum iz ”Pana­sonica”. Nov objektiv, pored nešto manjih gabarita u odnosu na objektive sličnog raspona, donosi tri asferična i dva ED elementa, kao i linearne steper motore, zahvaljujući kojima je fokus tih i veoma brz čak i prilikom snimanja videa.
[button type=”link” link=” www.panasonic.eu” size=”btn-medium”] www.panasonic.eu[/button]

[divider_top]

PELICAN
Mobilna revolucija

Pelican

Pelican

Pažnju javnosti privuklo je nedavno ulaganje kompanije ”Nokia” u razvoj novog tipa modula za kameru mobi­lnih telefona, koju je do sada radila kompanija ”Pelican”. Ova kamera razli­kuje se od uobičajenih po tome što podseća na oko insekta i sastoji se od više sočiva. Ona omogućava snimanje 3D fotografija i video-materijala, kao i naknadno ”igranje” dubinskom oštrinom, a kao šlag na tortu dolazi činjenica da je ovakav modul čak duplo tanji od standardnih. Rezultate ulaganja od 20 miliona dolara videćemo u, ne tako dalekoj, budućnosti na telefonima ”posrnulog” finskog giganta.
[button type=”link” link=” www.pelicanimaging.com” size=”btn-medium”] www.pelicanimaging.com[/button]

[divider_top]

WACOM
Još jedan Cintiq

Wacom

Wacom LED monitor

”Wacom” familija hibridnih grafičkih tabli čija su osnova monitori, dobila je još jednog člana, a ovog puta reč je o golijatu od 21,5 inča i u punoj HD rezoluciji. Ovaj LED monitor ima postolje koje omogućava lako rotiranje, a prepoznaje 2.048 nivoa pritiska. ”Hladan tuš” predstavlja jedino cena od oko 2.200 evra.
[button type=”link” link=” www.wacom.eu” size=”btn-medium”] www.wacom.eu[/button]

[divider_top]

 

TIPA nagrade za 2013. godinu

Tipa

[blockquote]Asocijacija izdavača tehničkih foto-publikacija i magazina (TIPA) osnovana je 1991. godine i predstavlja nezavisno udruženje novinara iz četrnaest zemalja, koji se bave elektronskim uređajima široke potrošnje. Svake godine urednici, članovi TIPA asocijacije, glasaju za najbolje fotoaparate i uređaje za digitalnu obradu slika koji su se pojavili na tržištuu proteklih 12 meseci. Dvadeset sedam članova dodelilo je nagrade za 40 kategorija:[/blockquote]

[one_half]Program za obradu fotografija:
DxO Optics Pro 8;
Foto-servis:

White Wall;
Video D-SLR fotoaparat:
Canon EOS-1D C;
D-SLR fotoaparat za napredne korisnike:
Nikon D7100;
D-SLR fotoaparat za početnike
:
Canon EOS 100D;
D-SLR fotoaparat za eksperte:
Canon EOS 6D;
Profesionalna video-kamera:
Sony NEX-VG900;
Profesionalni fotoaparat:
Leica M (Typ 240);
Profesionalni D-SLR objektiv:
Canon EF 24–70 mm f/2,8L II USM;
D-SLR objektiv za početnike:
Sigma 17–70 mm F2,8–4 DC MACRO OS HSM;
D-SLR objektiv za napredne korisnike:
Sigma 35 mm F1,4 DG HSM;
Multifunkcionalni foto-štampač A4 formata:
Epson Expression Photo XP series;
Foto-štampač za napredne korisnike:
Canon PIXMA PRO-10;
Superzum kompaktni digitalni fotoaparat:
Nikon COOLPIX P520;
Kompaktni digitalni fotoaparat za napredne korisnike:
Fujifilm X20,
Profesionalni CSC fotoaparat:
Panasonic Lumix DMC-GH3;
Inkdžet papir:
ILFORD GALERIE Prestige Mono Silk;
Prestižni fotoaparat:
Sony Cyber-shot DSC-RX1;
Stativ:
Vanguard ABEO PRO Kit 283 CGH and GH300T;
Mobilna foto-aplikacija:
Tiffen Photo fx Ultra;
Prenosni sistemski blic:
Nissin MG8000 Extreme; [/one_half]
[one_half_last]Inovacija u fotografiji:
Samsung 45 mm f1,8 (2D/3D) lens;
CSC fotoaparat za početnike:
Olympus PEN E-PL5;
Objektiv za CSC fotoaparate s fiksnom žižnom daljinom:
Fujinon XF 14 mm f/2,8 R;
CSC objektiv za početnike:
Nikon 1 NIKKOR 11–27,5 mm f/3,5–5,6;
CSC objektiv za napredne korisnike:
Sony E-mount 10–18 mm f/4 OSS;
CSC fotoaparat za napredne korisnike:
Samsung Smart Camera NX300
Otporni kompaktni digitalni fotoaparat:
Panasonic Lumix DMC-FT5;
Mobilni uređaj s fotoaparatom:
Samsung Galaxy Camera;
Jednostavni kompaktni digitalni fotoaparat:
Nikon COOLPIX S01;
TV foto-displej:
Samsung F8000 Smart LED 2D/3D TV;
Monitor za fotografe:
LG IwPS ColorPrime 27EA83;
Akciona kamera:
GoPro Hero 3;
CSC fotoaparat za eksperte:
Fujifilm X-E1;
Kompaktni digitalni fotoaparat za eksperte:
Fujifilm X20;
Medij za memorisanje slika:
Panasonic SDHC Gold, Silver i Blue serija;
Najbolja foto-torba:
Vanguard Quovio 41;
Digitalna foto-oprema:
CamRanger;
Dizajn:
Giottos Silk Road YTL, series;
Profesionalna rasveta:
Profoto Pro-B4 1000 Air.[/one_half_last]

 

Više informacija možete potražiti na sajtu

[button type=”link” link=” www.pelicanimaging.com” size=”btn-medium”] www.pelicanimaging.com[/button]