Oprema

NOVITETI

Fujifilm Finepix XP200

FUJIFILM
Finepix XP200

Iz kompanije ”Fujifilm” stiže još jedan kompakt otporan na spoljašnje uticaje i svakakve grubosti. Model XP200 poseduje objektiv raspona 28–140 mm i senzor rezolucije 16 megapiksela, što smo mogli da vidimo na nekoliko njihovih prethodnih modela, a novina jeste WiFi konekcija za lako povezivanje sa drugim uređajima. Ovaj model koštaće oko 300 evra i u prodaji će se naći u maju.

[divider_top]

FUJIFILM
Finepix S8400W

Fujifilm S8400W

Fujifilm S8400W

Ukoliko ste više u fazonu da ekstremne akcije posmatrate s bezbedne udaljenosti, ”Fuji” ultrazum S8400W može biti prava stvar za vas jer poseduje objektiv čiji je raspon 24–1.056 mm. I ovaj model koristi CMOS senzor rezolucije 16 megapiksela, a iz kompanije obećavaju i veoma brz autofokus. Fotoaparat radi na četiri AA baterije, poseduje elektronsko tražilo i WiFi konekciju. Ljubitelje video-snimanja posebno će oduševiti 60 sličica u sekundi u punoj HD rezoluciji, a oni kreativni će naći primenu i za snimke u 320×240 sa 480 sličica u sekundi. Najavljena cena ovog modela je oko 350 evra.
[button type=”link” link=”www.fujifilm.eu/rs” size=”btn-medium”]www.fujifilm.eu/rs[/button]

[divider_top]

HTC One i SAMSUNG Galaxy S4

HTC One Silver

HTC One Silver

Ljuti rivali iz sveta ”pametnih” telefona po­novo su ukrstili mačeve i izbacili modele koji će u narednom periodu predstavljati sam vrh ponude. Oba telefona poseduju neverovatan hardver, a tu se svakako ubrajaju i kamere, s tim što se kompanija ”HTC” odlučila za nesvakidašnju ”Ultrapixel’’ tehno­logiju. Ona omogućava neverovatno dobre fotografije rezolucije četiri megapiksela čak i pri minimalnom raspoloživom svetlu bez upotrebe blica, a u firmi ”Samsung” odlučili su se za tradicionalni modul sa BSI senzorom rezolucije 13 megapiksela. Adut kompanije ”HTC” svakako je i prava pravcata optička stabilizacija. Video u punoj HD rezoluciji se podrazumeva.

 

[button type=”link” link=”www.htc.com/rs” size=”btn-medium”]www.htc.com/rs[/button]

[button type=”link” link=”www.samsung.com/rs” size=”btn-medium”]www.samsung.com/rs[/button]

[divider_top]

SCHNEIDER-KREUZNACH
Xenon FF

XENON FF

XENON FF

Kompanija ”Schneider-Kreuznach” najavila je potpuno novu seriju objektiva namenjenih fotoaparatima sa senzorom formata 35 mm. Novi Xenon objektivi će na početku dolaziti u tri ’’arome’’, tj. 35 mm T2,1, 50 mm T2,1 i 75 mm T2. Kao što se iz oznaka može zaključiti, reč je o objektivima namenjenim, pre svega, videografima i kompatibilni su većini dodatne opreme za snimanje drugih proizvođača. Sva tri objektiva poseduju blendu sa 14 listića da bi se osiguralo ”lepo zamućenje”, koriste M95 filtre, a hod prstena za fokus je čitavih 300 stepeni.

[button type=”link” link=”www.schneiderkreuznach.com” size=”btn-medium”]www.schneiderkreuznach.com[/button]

[divider_top]

CANON
Powershot SX280HS

PowerShot SX280HS

PowerShot SX280HS

Džepni ultrazumovi iz ”Canonove” SX porodice već nekoliko godina važe za odličan izbor jer kombinuju skromne dimenzije i velike kreativne mogućnosti. Model SX280HS nije izuzetak i, pored objektiva s optičkom stabilizacijom čiji je raspon 25–500 mm i CMOS senzora rezolucije 12 megapiksela, poseduje i ugrađene WiFi i GPS module. Za funkcionisanje svega zadužen je najnoviji DIGIC 6 procesor koji omogućava i snimanje videa u punoj HD rezoluciji sa 60 sličica u sekundi. Jeftinija varijanta bez bežične konekcije i GPS-a proizvodi se pod imenom SX270HS.
[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

OLYMPUS
VH-520

Olympus VH-520

Olympus VH-520

Povremeno nas proizvođači prijatno iznenade i predstave neki model čije mogućnosti nisu u skladu s cenom, tj. koji za skromnu sumu nudi više nego konkurentski proizvodi. Kompaktni VH-520 donosi iHS tehnologiju, do sada viđenu jedino u daleko skupljim modelima, a koja omogućava bolji kvalitet fotografija snimljenih u lošim svetlosnim uslovima. Objektiv poseduje desetostruko optičko uvećanje i ima raspon 26–260 mm. Stabilizacija slike, CMOS senzor rezolucije 14 miliona piksela, video-snimanje u punoj HD rezoluciji i čitav niz drugih korisnih stvari moći će da se nađe i u vašem džepu po ceni nižoj od 150 evra.

[button type=”link” link=”www.olympus.rs” size=”btn-medium”]www.olympus.rs[/button]

[divider_top]

LOCKCIRCLE
Blenda na daljinski

LockCircle

LockCircle

Kompanija ”LockCircle”, koja se bavi pro­izvodnjom opreme namenjene snimanju videa, najavila je PrimeCircle objektive za Canon EF bajonet, kojima je moguće kontrolisati otvor blende (i još neke funkcije) pomoću XE daljinskog upravljača i to na udaljenosti do 100 metara. Objektivi su zasnovani na ”Carl Zeiss” optici, a pored EF varijante moći će da se kupe i u verziji za druge popularne sisteme.

[button type=”link” link=”www.lockcircle.com” size=”btn-medium”]www.lockcircle.com[/button]

[divider_top]

PANASONIC
Lumix DMC-GF6

Panasonic Lumix

Panasonic Lumix

Najnoviji ”bezogledalac’’ iz ”Panasonica”, i pored činjenice da pripada GF seriji namenjenoj nezahtevnim korisnicima, donosi nekoliko novina koje će ovaj fotoaparat nametnuti kao izbor mnogim fotografima. Za razliku od svojih prethodnika, GF6 poseduje displej koji se može okrenuti ka dole ili ka gore, čime je snimanje iz nesvakidašnjih uglova olakšano, a isto važi i za zumiranje, koje je sada moguće bez korišćenja druge ruke, pošto u kombinaciji s ”motorizovanim’’ objektivima za tu svrhu može da se koristi polugica oko okidača kakvu smo do sada viđali na kompaktima. Ukoliko koristite običan zum objektiv ili, još bolje, neki s fiksnom žižnom daljinom, polugica može da se koristi za kompenzaciju ekspozicije. Senzor mikročetvorotrećinskog formata ima rezoluciju od 16 miliona piksela, a novi Venus procesor obećava fenomenalan kvalitet fotografije. Pored WiFi, ovaj model ima i mogućnost NFC povezivanja s kompatibilnim uređajima. Nažalost, fotoaparat nema tražilo, a pošto ne poseduje ni papučicu za eksterni blic, nema načina da se ono dokupi i doda.
[button type=”link” link=”www.panasonic.eu” size=”btn-medium”]www.panasonic.eu[/button]

[divider_top]

BLACKMAGIC
Crna magija

Blackmagic

Blackmagic

U poslednje vreme sve je više do sada nepoznatih ili malo poznatih proizvođača koji nas iznenađuju inovativnošću. Jedna od takvih kompanija svakako je i ”Blackmagic”, koja ovog puta najavljuje dve nove video­
-kamere. Production Camera 4K je kamera sa senzorom Super-35 formata, s tzv. globalnim zatvaračem, koja snima u 4K rezoluciji i Apple ProRes 422 HQ i CinemaDNG Raw formatima i dinamičkom opsegu od čitavih 12 blendi. Kamera poseduje Canon EF bajonet, 6G-SDI konektor i biće dostupna u julu, po ceni od oko 4.000 američkih dolara.
Pocket Cinema Camera je, s druge strane, konstruisana s namerom da i filmadžije konačno dobiju svoje kompakte, a reč je o kameri sa Super-16 senzorom (12,5 x 7,4 mm) i mikročetvorotrećinskim bajonetom, koja će po ceni od oko 1.000 američkih dolara doneti nekompresovani RAW video i to u džepnom izdanju.
[button type=”link” link=”www.blackmagicdesign.com” size=”btn-medium”]www.blackmagicdesign.com[/button]

[divider_top]

POCKETWIZARD
PlusX

PocketWizard

PocketWizard

Novi PocketWizard daljinski okidači za bliceve i fotoaparate omo­gućavaju rad na čak deset kanala, a u paketu stižu s kablovima koji omogućavaju povezivanje s mnogim tipovima fleš-glava, bliceva i fotoaparata. Brz mikroprocesor garantuje sinhronizaciju na 1/250 s ili u slučaju centralnih zatvarača, 1/500 s. Za sada se zna da će u Americi koštati 99 dolara, dok će cena za ostatak sveta biti objavljena naknadno.
[button type=”link” link=”www.pocketwizard.com” size=”btn-medium”]www.pocketwizard.com[/button]

[divider_top]

MINOX
DCC 14.0

Minox DCC 14.0

Minox DCC 14.0

Ukoliko želite digitalni fotoaparat u retro stilu, a za neki ”Fuji” nemate novca, ”Minox” ima rešenje za vas. Minox DCC 14.0 poseduje fiksni objektiv (41 mm f/2,4), senzor rezolucije 14 megapiksela i displej dijagonale dva inča. Kao što se iz specifikacija vidi, za 200 evra se može kupiti daleko bolji kompakt, ali nijedan od njih ne liči na ”Leicu”.
[button type=”link” link=”www.minox.com” size=”btn-medium”]www.minox.com[/button]

[divider_top]

LOGITECH I LIGHTROOM
Džojstik za fotografe

Logitech gamepad

Logitech gamepad

Ukoliko pripadate generaciji koja je u mladosti vreme provodila igrajući igre na nekoj od konzola, sada možete spojiti tu ljubav s ljubavlju prema fotografiji, i to na veoma originalan način. Uputstvo kako da Logitech F310 iskoristite za rad u programu Adobe Lightroom potražite na adresi:
[button type=”link” link=”www.thoughts-on-film.blogspot.com.au/2013/04/speed-up-lightroom-with-gamepad.html” size=”btn-medium”]www.thoughts-on-film.blogspot.com.au/2013/04/speed-up-lightroom-with-gamepad.html[/button]

[divider_top]

WACOM
Cintiq 13HD

Wacom Cintiq 13 HD

Wacom Cintiq 13 HD

Ukoliko baš ovih dana razmišljate o kupovini grafičke table, a imate na raspolaganju hiljadu evra, prestanite s razmišljanjem i ”trknite” u nabavku najnovijeg hibrida kompanije ”Wacom”. U pitanju je displej dijagonale 13 inča u punoj HD rezoluciji, koji je istovremeno i grafička tabla koja prepoznaje 2.048 nivoa pritiska. I pored činjenice da je reč o do sada najmanjem i najjeftinijem članu Cintiq familije, u kompletu s uređajem stiže najnovija ProPen olovka, čije mogućnosti dodatno olakšavaju rad.
[button type=”link” link=”www.wacom.eu” size=”btn-medium”]www.wacom.eu[/button]

[divider_top]