Oprema

NOVITETI

Samyang 8mm F28 UMC Fish-eye

SAMYANG
Samjangovo riblje oko za NX i NEX

Iz južnokorejskog Samjanga stiže vest da će uskoro kori­snicima Sony NEX i Samsung NX biti dostupna f/2,8 varijanta ribljeg oka koja se od prethodne, f/3,5 verzije, razlikuje po nešto drugačijoj konstrukciji (10 elemenata u osam grupa) sa dva asferična i jednim ED elementom.
[button type=”link” link=”www.syopt.co.kr” size=”btn-medium”]www.syopt.co.kr[/button]

[divider_top]

CANON
EOS M – Canonov CSC prvenac

Canon EOS M

Canon EOS M

Da ”Canon” neće još dugo ostati jedina kompanija bez CSC sistema bilo je jasno odavno, ali čekanju je konačno došao kraj i pred nama sa ponosom stoji EOS M. Ovaj mališan koristi modifikovani dobro poznati CMOS senzor rezolucije 18 megapiksela, do sada viđen u velikom broju D-SLR fotoaparata, ali je ispred njega sada novi EF-M bajonet, hibridni AF sistem kao kod EOS 650 D. Iako će ovaj sistem svoj pun potencijal pokazivati sa, za njega posebno razvijenim objektivima, pomoću adaptera je moguće koristiti sve postojeće EF objektive. I kod ovog modela akcenat je u priličnoj meri bačen na video, pa je tako moguće, ukoliko se koriste objektivi sa STM motorom, koristiti autofokus i praćenje objekta u toku snimanja, kao i eksterni mikrofon. Ovaj model trebalo bi da bude most između sveta kompaktnih i D-SLR fotoaparata, te su kontrole uprošćene a dobar deo parametara se menja na ekranu osetljivom na dodir. Baš iz tog razloga nejasna je odluka da se izostavi ugrađeni blic, ali je, na svu sreću, moguće koristiti bilo koji blic za EOS, a u paketu sa fotoaparatom ići će maleni Speedlite 90EX. Pomenuti ekran je i jedini način za kadriranje, jer ovaj model ne poseduje ni optičko ni elektronsko tražilo, kao ni mogućnost da se priključi eksterni EVF.
Za sada su najavljena dva EF-M objektiva,
22 mm (35 mm ekv.) f/2 “palačinka” i 18–55 mm (29–88 mm) f/3,5-5,6 IS, oba sa tihim STM motorima. Fotoaparat u kitu s oba objektiva koštaće 1.050 evra.

[divider_top]

Novi štampači iz Canona

Pixma MG4220 enviro

Pixma MG4220 enviro

Ukoliko volite ili imate potrebu da neki manji broj fotografija štampate na licu mesta, Canon Selphy štampači se već godinama unazad nameću kao logičan i dobar izbor. Najnoviji sublimacioni model CP900 štampa fotografije formata 10×15 cm za svega 47 sekundi, a pomoću WiFi veze fotografije možete preuzimati sa računara ili iOS i Android uređaja. Očekuje se najava ovog modela i za evropsko tržište, a cena će biti oko 100 evra.
Pored portabl modela, najavljeno je čak tri modela Pixma multifunkcionalnih uređaja: MG4220, MG3220 i MG2220. Sva tri modela štampaju pet stranica u minuti u 4.800×1.200 dpi, dok se skeniranje obavlja u 1.200×2.400 dpi. Model MG4220 poseduje ugrađeni čitač SD kartica, displej dijagonale 2,5 inča i WiFi. Uskoro se očekuje i najava evropskih pandana ovih uređaja.
[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

POLAROID
Novi Polaroid

Polaroid Z2300

Polaroid Z2300

Za one koji žale za starim dobrim vremenima i instant fotografijama koje uz ”bzzzz” odmah izlaze iz fotoaparata, stiže novi digitalni Polaroid i to model Z2300 koji pomoću Zinc, tj. “zero-ink” tehnologije odmah štampa fotografije veličine 5×7,5 cm. Ostatak hardvera i nije baš reprezenta­tivan, jer se, po svemu sudeći, radi o senzoru poput onih iz jeftinijih mobilnih telefona, rezolucije 10 megapiksela i objektivu bez autofokusa. Cena fotoaparata je oko 170 evra, a kaseta sa 30 listova (tačnije, listića) košta oko 15 evra. Pored običnih, moguće je kupiti i samolepljive papire.

[button type=”link” link=”www.polaroid.com/en/stream” size=”btn-medium”]www.polaroid.com/en/stream[/button]

[divider_top]

SONY
Novi telac za Alfe

Sony 55-300mm f4.5-5.6

Sony 55-300mm f4.5-5.6

”Sony” (još uvek) nije zaboravio korisnike Alfa DS-LR/SLT foto­aparata, a o tome svedoči novi DT 55-300 mm F4,5-5,6 SAM telezum za fotoaparate sa senzorom APS-C formata, napravljen da bude jeftin i da pravi društvo 18-55 mm “kit” objektivu. Ovaj objektiv odlikuje brz i tih autofokus, kao i cena od svega 300 evra.
[button type=”link” link=”www.sony.rs” size=”btn-medium”]www.sony.rs[/button]

[divider_top]

 

NIKON
Novi Nikon 1 – J2

Nikon 1 J2

Nikon 1 J2

Osveženje u Nikon 1 sistemu je svakako novonajavljeni model J2, koji se od svog starijeg brata razlikuje po ekranu više rezolucije i nižoj ceni. Nikon J2 sada ima ekran dijagonale tri inča sa 921.000 tačaka, na kome je daleko lakše proveriti da li je ono što ste snimili u fokusu, a biće dostupan u dve nove boje – crvenoj i narandžastoj. Uz ovaj fotoaparat najavljen je i novi zum objektiv 11–27,5 mm (30–74 mm) F3,5–5,6, a koga krase zaista mali gabariti. Komplet, koji se sastoji od J2 i novog zumića, koštaće oko 480 evra. Ukoliko volite da ronite, svoj Nikon 1 J1 ili J2 možete poneti u dubine u WP-N1 podvodnom kućištu koje omogućava pun pristup svim kontrolama i to do dubine od 40 metara.

[button type=”link” link=”www.nikon.rs” size=”btn-medium”]www.nikon.rs[/button]

[divider_top]

 

Džepni ultrazum

Nikon L610

Nikon L610

Novi Coolpix L610 sa svojim 25–350 mm objektivom sa optičkom stabilizacijom, BSI CMOS senzorom sa 16MP i 1080p videom, preti da postane novi bestseler. Za razliku od većine konkurenata, ovaj Nikon koristi AA baterije, što u određenim situacijama može biti veoma zgodno. Najavljena cena je oko 219 evra.
[button type=”link” link=”www.nikon.rs” size=”btn-medium”]www.nikon.rs[/button]

[divider_top]

 

Za baš ozbiljne ”ptičare”

Nikkor 800mm f5.6

Nikon D4 sa Nikkor 800mm f5.6

Iz firme ”Nikon” uskoro stiže supertelefoto objektiv žižne daljine 800 mm sa otvorom blende f/5,6 i optičkom stabilizacijom. U pitanju je najduži autofokusni Nikkor koji će, sasvim sigurno, sledećih godina biti san mnogih fotografa.

[divider_top]

 

PANASONIC
Vredelo je čekati

Panasonic Lumix LX-7

Panasonic Lumix LX-7

Ove jeseni vodiće se oštra borba za prevlast kada su napredni kompakti u pitanju. Konačno smo dočekali dugo očekivani Panasonic Lumix LX-7. Da je bio vredan čekanja jasno je već iz same najave. Ovoga puta akcenat je na objektivu, a radi se o veoma korisnih 24–90 mm f/1,4–2,3 i to ispred MOS senzora rezolucije 10,1 megapiksel. Video u punoj HD rezoluciji, i to 1080p50 i AVCHD, kao i rafal od 10 snimaka u sekundi, samo doprinose nestrpljenju da se ovaj ”zmajček” detaljno isproba.
Ni perverznjaci, pardon, ljubitelji ultrazum fotoaparata, nisu zaboravljeni, pa je tako ovog puta za njih najavljena poslastica u vidu FZ200 sa 25–600 mm f/2,8 objektivom, tražilom visoke rezolucije i RAW formatom. Pored čak 12 fotografija u sekundi, ovaj fotoaparat može da snima i 1080p HD video, a zahvaljujući ”inteligentnoj” stopici za blic, moguće je priključiti stereo mikrofon. Najavljena autonomija je čitavih 540 snimaka. Panasonic FZ62 imaće objektiv istog raspona ali ne i sa konstantnih f/2,8 jer će se na telefoto kraju blenda moći otvoriti na ne preterano svetlih f/5,2. Model FZ60 moći će da snima 10 fotografija u sekundi, 1080i50 video, a baterija bi trebalo da izdrži 450 snimaka. Za one sa plićim džepom koji žele ultrazum, rešenje može biti LZ20 sa 25–525 mm objektivom, CCD senzorom rezolucije 16 megapiksela i 720p videom. Ukoliko želite fotoaparat s objektivom velikog opsega koji staje u džep, prava stvar za vas je Panasonic SZ5 sa 25–250 mm rasponom i 14 MP senzorom u veoma kompaktnom kućištu sa WiFi mogućnostima.
U ”mikročetvorotrećinskom” svetu novost je novi G5, zasnovan na novom LiveMOS senzoru sa 16 megapiksela. Za razliku od prethodnika, G5 ponovo ima senzor koji automatski prebacuje sliku sa tražila na displej (i obrnuto), a dodata je i kontrolna polugica s gornje strane. Ovo je još jedan ”Panasonic” koji će podjednako biti zanimljiv i fotografima i videografima jer može da snima u 1080p50 u AVCHD Progressive formatu.
Novi telezum za mikročetvorotrećinske fotoaparate, LUMIX G VARIO 45–150 mm F4,0–5,6 ASPH Mega OIS je kompaktan i lagan i poseduje Panasonikov Nano-Surface premaz, kako bi se minimizirao uticaj direktnog svetla. Objektiv će biti dostupan u srebrnoj i crnoj boji.
[button type=”link” link=”www.panasonic.rs” size=”btn-medium”]www.panasonic.rs[/button]

[divider_top]

COSINA
Novi Voigtländer

Voightlander - Color Skopar Sl ll 28mm

Voightlander – Color Skopar Sl ll 28mm

Iz ”Cosine” stiže novi Color Skopar SL II 28 mm f/2,8  za ”Canon” i ”Nikon”. Ovaj minijaturni objektiv s ručnim fokusiranjem koštaće 530 evra u Nikon Ai-S varijanti ili 550 evra u Canon ”aromi”.
[button type=”link” link=”www.cosina.co.jp” size=”btn-medium”]www.cosina.co.jp[/button]

[divider_top]

 

 

FUJI
WiFi Fuji

Fuji FinePix F800EXR

Fuji FinePix F800EXR

Iz ”Fudžifilma” stiže FinePix F800EXR, kompakt sa 25–500 mm f/3,5–5,3 objektivom, CMOS senzorom sa 16 megapiksela i EXR tehnologijom. Za razliku od prethodnog modela, F800EXR nema GPS ali zato poseduje WiFi, te u skladu sa trendovima može da se povezuje sa Android i iOS uređajima. Na sreću, Fudžifilm misli na napredne korisnike, te ovaj model ima manu­elne kontrole.

[divider_top]

 

 

REUTERS
”Roboti” na Olimpijskim igrama

Roboti

Roboti

Fotografi agencije Rojters, Fabricio Benš i Pavel Kopčinski, koristili su tokom Olimpijskih igara u Londonu specijalne daljinski kontrolisane robotizovane fotoaparate kojima se upravlja pomoću džojstika sa udaljenog računara. Na ovoj tehnologiji, koja omogućava, ne samo promenu položaja i orijentacije fotoaparata, već i zumiranje, tim stručnjaka radio je od 2009. godine.
[button type=”link” link=”www.reuters.com” size=”btn-medium”]www.reuters.com[/button]

[divider_top]

SIGMA
Još jedan superzum

Sigma 18-250mm

Sigma 18-250mm

Iz ”Sigme” nam stiže još jedan ultrazum objektiv vrlo praktičnog raspona, tj. 18–250 mm f/3,5–6,3 s optičkom stabilizacijom i makromogućnostima. Nov objektiv je manji nego njegovi prethodnici, a u konstrukciji je korišćen nov materijal koji se zove ”termički stabilan kompozit” (TSC), koji omogućava minimalan uticaj spoljašnje temperature i koji je za sada Sigmina ekskluziva. Objektiv je dostupan za ”Canon”, dok će se verzije za ”Nikon”, ”Sony”, ”Pentax” i ”Sigma” fotoaparate pojaviti kasnije.
[button type=”link” link=”www.sigma.com” size=”btn-medium”]www.sigma.com[/button]

[divider_top]

SAMSUNG
Povratak šampiona

Samsung EX2F

Samsung EX2F

Jedan od meni omiljenijih ”moćnih” kompakt fotoaparata, Samsung EX1, ovog leta dobio je naslednika u vidu modela EX2F. U magnezijumsko telo, ovoga puta spakovan je 1/1,7” senzor rezolucije 12 megapiksela i, po prvi put u svetu malih fotoaparata, objektiv sjajnog raspona 24–80 mm, a koji počinje od f/1,4. Pored svetlosne moći, tu su i optička stabilizacija i mogućnost korišćenja visokih ISO osetljivosti (12.800), tako da je ovo fotoaparat koji ni u najgušćoj pomrčini neće morati da ostane u džepu. Šlag na torti su video u punoj HD rezoluciji, pokretni AMOLED displej i mogućnost WiFi povezivanja sa različitim uređajima i direktan pristup servisima na mreži. Predviđena cena je oko 450 evra, a u trenutku objavljivanja ovog broja, fotoaparat bi uveliko trebalo da bude u prodavnicama.

[divider_top]

Društveni kompakt

Samsung MV900F

Samsung MV900F

Za Samsung MV900F može se reći da je stvoren za sve one koji vise na društvenim mrežama jer, pored činjenice da u sebi ima integrisan WiFi i direktan pristup servisima poput Picase ili Facebooka, ovaj model ima i OLED ekran osetljiv na dodir, koji se može okrenuti za 180 stepeni, zahvaljujući kojem su auto­portreti ”mačiji kašalj”. Inače, radi se o kompaktnom fotoaparatu sa 25–125 mm f/2,5–6,3 objektivom i BSI CMOS senzorom rezolucije 16,3 megapiksela. Preporučena cena je oko 350 evra.
[button type=”link” link=”www.samsung.rs” size=”btn-medium”]www.samsung.rs[/button]

[divider_top]

 

SCHNEIDER KREUZNACH
Za ”bezogledalce”

Schneider 14mm f2

Schneider 14mm f2

Kompanija “Schneider Kreuznach” postaće treći, posle ”Sigme” i ”Tamrona”, nezavisni proizvođač koji će ponuditi autofokusne objektive za CSC fotoaparate. Više o celom poduhvatu saznaćemo na sajmu u Kelnu, Fotokina, a za sada je prikazan samo render budućeg 14 mm f/2 za mikročetvorotrećinske sisteme.