Oprema

NOVITETI

Leica M9-P

LEICA

M9-P

Osvežena verzija digitalnog žutomrljaša sa senzorom punog formata stiže iz ”Lajke”, Ovaj model ima nov, diskretniji ”look” – bez čuvene crvene tufne na prednjoj strani. Displej ima zaštitu od kristala safira i poboljšan antirefleksni premaz. Završna obrada mu je od vulkanita, što omogućava i sigurniji hvat čak i kada se radi u vlažnim uslovima ili u rukavicama. Cena ovog modela je oko 6.000 evra, a zanimljivo je
to da vlasnici ”običnih’’ M9 mogu svoje ljubimce da nadograde na ”P’’ standard po ceni od 1.250 evra.

 

Super-Elmar-M 21 mm f/3,4 ASPH

Super-Elmar-M-21mm-f3.4

Super-Elmar-M-21mm-f3.4

Vlasnici ”Lajki”, pogotovo oni sa skromnim budžetom, ako uopšte postoje, sada mogu da kupe odličan ultraširoki objektiv za svega 3.000 dolara. Nov Super-Elmar 21 mm donosi tradicionalno skromne dimenzije i još tradicionalnije odlične karakteristike zahvaljujući novoj konstrukciji koja se sastoji od osam elemenata u sedam grupa. Posebno se ističe otpornost na ”fler’’ i odsustvo hromatskih aberacija, tako da fotografisanje u ”kontri’’ za ovaj objektiv predstavlja ”mačji kašalj’’.

 

 

 

www.leica.com

 

KENKO-TOKINA
NDX

Kenko-Tokina NDX

Kenko-Tokina NDX

Ljubitelji plitkog polja dubinske oštrine ili dugačkih ekspozicija uskoro će moći da kupe visokokvalitetni varijabilni ND filtar koji okretanjem prstena ”skida’’ od 1,3 do čitavih 10 blendi. Filtar će biti dostupan u dve verzije, za navoje od 77 i 82 mm, ali ne preporučuje se korišćenje na objektivima čiji je vidni ugao veći od onog što daje 28 mm na punom formatu.

 

 

www.kenkoglobal.com

[signoff]Prvo škljoc pa onda fokus

Kompanija ”Lytro” koja je pre izvesnog vremena šokirala svet najavom tehnologije koja će omogućiti fokusiranje u postprodukciji, svečano obećava da će se do kraja godine pojaviti prvi ”plenoptički’’ fotoaparati. Pretpostavlja se da će ova tehnologija prvo zaživeti u mobilnim telefonima i kompaktima jer je cena koja mora da se plati za naknadni fokus – manja rezolucija.[/signoff]

 

FUJIFILM
F600

Fujifilm F600

Fujifilm F600

Kompanija ”Fujifilm” za jesen najavljuje nov kompaktni ultrazum zasnovan na senzoru rezolucije 16 megapiksela sa EXR tehnologijom i objektivom 24–360 mm. Kao i prethodnik, F600 poseduje GPS, ali je na ovom modelu uvedena novina koja omogućava da gledajući u živi prikaz na displeju dobijete uputstva kako da stignete do znamenitosti i na zanimljiva mesta, a kada se na takvim mestima nađete, na scenu stupaju EXR režimi rada. Oni daju fotografije velike rezolucije, velikog dinamičkog raspona ili niskog nivoa šuma u lošim svetlosnim uslovima. Zanimljivo kod ovog modela jeste to što se crni model od srebrnog razlikuje po drugačijem finišu, tj. crna varijanta F600 je više gumirana. Fotografije je moguće snimati i u RAW formatu, a HD video u 1.080p rezoluciji se podrazumeva.

www.fujifilm.eu/rs

 

NIKON
AF-S DX Micro Nikkor 40 mm f/2,8G

AF-S DX micro nikkor 40mm f2-8g

AF-S DX micro nikkor 40mm f2-8g

Kratki makroobjektivi oduvek su predstavljali sjajan izbor za širok krug korisnika jer se pored makrofotografisanja najčešće mogu koristiti i kao normalci i za portrete. Novi 40 mm Micro Nikkor ekvivalent je makroobjektivima od 60 mm na punom formatu, a pored, za makroobjektive tipičnih, odličnih optičkih karakteristika, krasiće ga niska cena.

 

 

www.nikon.rs

 

RICOH
”Lajka” za (skoro) svakog

Ricoh GXR

Ricoh GXR

Za vlasnike kolekcija objektiva za ”Lajkin” M-bajonet koji nemaju novca za digitalno M-telo, spas stiže iz ”Ricoha” u vidu modula za GXR sistem koji se sastoji od M-bajoneta i CMOS senzora APS-C veličine, rezolucije 12 megapiksela. Zanimljivo je to što fotograf može da bira da li će da koristi klasičan zatvarač koji omogućava brzine od 1/4.000 do 180 sekundi ili elektronski zatvarač za brzine od 1/8.000 do 1 sekunde. Elektronski zatvarač takođe garantuje apsolutno tih rad i nepostojanje vibracija. Kako se za fokusiranje koristi displej, moguće je uključiti dva režima pomoći u vidu naglašavanja linija i kontrasta. Najavljena cena ovog modula je oko 850 evra.

 

www.ricoh.com

PANASONIC
Lumix S5

Panasonic Lumix S5

Panasonic Lumix S5

Iz ”Panasonica” stiže nov, veoma jeftin kompakt opremljen objektivom s optičkom stabilizacijom koji počinje od 26 mm, senzorom rezolucije 14,1 megapiskela i HD videom u 720p rezoluciji. Model će biti dostupan u crnoj boji od novembra i koristiće svuda dostupne
AA baterije.

 

Lumix FZ48

Panasonic Lumix FZ48

Panasonic Lumix FZ48

Nastavljajući tradiciju odličnih ultrazum modela, ”Panasonic” je predstavio nov FZ48 koji uz optički stabilisan objektiv raspona 25–600 mm i senzor sa 12,1 megapikselom, nudi i HD video-zapis u 1.080 i50 u AVCHD formatu. Fotoaparat će moći da se nabavi po ceni od oko
399 evra.

 

 

www.panasonic.rs

 

SONY
Novi Kompakti

Sony TX55

Sony TX55

CMOS senzor s pozadinskim osvetljenjem rezolucije 16,2 megapiksela poslužio je ”Soniju” kao polazna tačka za dva nova kompaktna modela. Kod WX30 je primenjen klasičan pristup s objektivom ekvivalentnog raspona 25–125 mm, dok je TX55 opremljen tzv. periskopskim objektivom raspona 26–130 mm. Model WX30 poseduje LCD displej dijagonale 3 inča sa 914.000 tačaka, dok je na TX50 ugrađen OLED panel sa  1.229.800 tačaka i dijagonale 3,3 inča. Zajedničko za oba displeja jeste osetljivost na dodir. Oba fotoaparata koriste MicroSD i Memory Stick Micro. Modele u prodaji možemo očekivati u septembru.

 

www.sony.rs

 

TOKINA
SD 17–35 mm F4 AT-X PRO FX

SD 17-35 mm F4 AT-X PRO FX

SD 17-35 mm F4 AT-X PRO FX

”Kenko-Tokina” su bez prevelike pompe izbacili nov ultraširoki zum za fotoaparate sa senzorom punog formata. Novina su nov, tihi motor, SD staklo koje je po rečima proizvođača veoma slično fluoritu i senzor koji precizno određuje poziciju sočiva. Zahvaljujući njima izoštravanje je veoma brzo i tačno. Cena još nije poznata.

 

 

www.tokinalens.com

OLYMPUS
PEN noviteti

Ljubitelji mikročetvorotrećinskih fotoaparata dobro će upamtiti ovo leto. Iz ”Olympusa” stižu čak tri nova modela za (skoro) svačiji ukus, kao i novi objektivi o kojima su mnogi korisnici maštali. Prvi na redu za predstavljanje jeste, potpuno zasluženo, nova perjanica ponude, tj. E-P3. Ovaj model sledi tradiciju svoje starije braće, ali uz dodatak nekih mnogo korisnih stvari koje ga čine (skoro) idealnim putnicima, šetačima i uopšte korisnicima koji žele mnogo bez nošenja teške opreme. U naizgled istom telu, upakovana je verovatno posednja revizija njihovog dobrog LiveMOS senzora rezolucije 12,3 megapiksela sa sve stabilizacijom, nov TruePic VI procesor zadužen da iz senzora izvuče maksimum i omogući odličnu reprodukciju boja i FAST AF sistem autofokusa za munjevitu brzinu rada. Ima ugrađen blic, nov OLED displej osetljiv na dodir dijagonale tri inča sa 614.000 piksela i može da snima video-materijal u punoj HD rezoluciji. Kada se sve uzme u obzir, poboljšanja ne izgledaju nešto spektakularno, međutim, u praksi, E-P3 je veliki korak i za “Olympus” i za potencijalne kupce jer je reč o fotoaparatu koji će, pomalo, da promeni ustaljenu predstavu o fotografisanju. Naime, displej ovog modela osetljiv je na dodir, što nije ništa novo u svetu fotoaparata, dok se ne shvati da je reč o displeju kapacitativnog tipa kakav imaju moderni (skupi) telefoni i koji ne zahteva pritisak, već je dovoljno dodirnuti površinu da bi se promenili parametri ili snimila fotografija. U kombinaciji sa superbrzim autofokusom ovakav displej omogućava do sada neviđene bravuroze jer se mesto gde želimo da bude fokus sada dodirne i u roku od svega 60 milisekundi fotoaparat snimi fotografiju. Naravno, i dalje je moguće koristiti ga na klasičan način jer su sve one spoljne kontrole i dalje na telu. Ugrađeni blic je dobio mogućnosti bežične kontrole kompatibilnih fleševa, rukohvat se može skinuti ili menjati i jedino što i dalje nedostaje jeste ugrađeno tražilo. Drugopredstavljeni PEN pripada, E-PL (L kao lako) familiji, isto je treći po redu, ali su na njemu vidljive drastične promene jer je postao tanji, dobio pokretni displej i izgubio ugrađeni blic.
A ako je nekome i malo preveliko, može da pogleda treći novi Pen i to prvi u novoj E-PM (M kao mini) liniji koji se takmiči s ”Panasonikovim” GF3 modelom za titulu najmanjeg fotoaparata iz mikročetvorotrećinskog sistema. Model E-PM1 je toliko mali da je na telu bilo mesta samo za najosnovnije kontrole. Iako, nažalost, nema ni blic ni tražilo, maleni blic dobija se u paketu i, što je najlepše, koristi bateriju fotoaparata. Naravno, korisnik prilikom upotrebe E-PL3 i E-PM1 modela mora da izabere između tražila i fleša, a šuška se da će ”Olympus” uskoro izbaciti eletronsko tražilo s ugrađenim blicem. Tehnikalije ”lakog’’ i ”mini’’ Pena su slične kao za E-P3.

 

Novi m4/3 objektivi

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 12 mm f2,0

Olympus M.Zuiko Digital ED 12 mm f2,0

Olympus 45mm F1.8

Olympus 45mm F1.8

Svakih nekoliko meseci i sa svakom novom najavom iz ”Olympusa” i ”Panasonika” četvorotrećinski sistem postaje sve ozbiljniji i  privlačniji potencijalnim kupcima. Hit ovog leta svakako su vrhunski M. Zuiko Digital ED 12 mm f2,0 i pristupačni 45 mm F1,8. Prvi objektiv predstavlja nešto potpuno novo u mikročetvorotrećinskom svetu jer je reč o objektivu visokog kvaliteta izrade, vrhunskih optičkih karakteristika, brzog fokusa i, za promenu, s odlično rešenim ručnim fokusiranjem. Ono čuveno ”ali’’ u ovom slučaju jeste prilično visoka cena. S druge strane, 45 mm F1,8 predstavlja pristupačno rešenje za sve one situacije u kojima je potreban kratki teleobjektiv velikog otvora blende.

 

Novo elektronsko tražilo

Olympus VF-3

Olympus VF-3

Zajedno s novim PEN modelima najavljeno je i novo, jeftinije, VF-3 elektronsko tražilo sa 920.000 tačaka i uvećanjem od 0,97x. Za razliku od prethodnika, novo tražilo poseduje bolji sistem za pričvršćivanje tako da neće spasti čak i kada se s fotoaparatom trčkara okolo.

 

 

 

 

www.olympus.rs

[signoff]Final Cut Pro X

Vlasnici ”Apple” računara koji se bave video-produkcijom i montažom od sada mogu da uživaju u novoj, po mnogo čemu revolucionarnoj, verziji Final Cut Pro softvera. Od novosti valja pomenuti nov sistem prepoznavanja sadržaja koji automatski prilikom učitavanja raspoređuje snimke i pozadinsko renderovanje. Podrška za šezdesetčetvorobitnu arhitekturu, višejezgarne procesore i korišćenje GPU-a vaše grafičke kartice se podrazumeva, a sve to može biti vaše po ceni od 300 dolara. Više na:

www.apple.com/finalcutpro/

PENTAX
Model Q

Pentax Q

Pentax Q

Ako ste ikada poželeli da promenite objektiv na svom kompaktu, a m4/3, NX ili NEX modeli vam nisu dovoljno kompaktni, očigledno je da niste jedini, a svima sa sličnim potrebama u susret izlazi, naravno, ”Pentax” s novim Q-fotoaparatom. Ovaj model ima CMOS senzor s pozadinskim osvetljenjem i stabilizacijom, veličine 1/2,3 inča, rezolucije 12 megapiksela i upakovan je u magnezijumsko kućište. U prvoj turi će biti izbačeno pet objektivčića za Q-sistem, a reč je o normalcu 47 mm F1,9, standardnom zumu raspona 27,5–83 mm, ribljem oku i dva tzv. ”lo-fiobjektiva u širokoj i telefoto aromi”. U početku će se Q prodavati samo u Japanu i to po ceni od 750 evra za kit u kome se nalaze telo i normalac.

www.pentax.eu