Fotoaparati, Objektivi

NOVITETI

Sony QX100

SONY
A sad nešto potpuno drugačije…

Sony QX10

Sony QX10

Kamere na pametnim telefonima su veoma napredovale, ali i dalje postoje ograničenja u vidu veličine senzora i tipa objektiva koji se može koristiti. Hibridna rešenja koja smo do sada videli najčešće su bili mutanti sastavljeni od mobilnog telefona i kompaktnog fotoaparata, koji su previše debeli da bi bili konkurentni drugim telefonima, a previše telefoni da bi bili fotoaparati. Rešenje koje nam predstavlja ”Sony” jeste nešto što će, ili biti nov trend, ili ćemo se za koju godinu slatko smejati kad ga se setimo. Sony QX10 i QX100 su moduli koji se sastoje od objektiva, senzora i baterije, a koji se pomoću posebnog adaptera kače na mobilni telefon s kojim komuniciraju bežično. Model QX10 poseduje objektiv 25–250 mm ispred senzora veličine 1/2,3 inča i rezolucije 18,2 megapiksela, a QX100 je praktično RX100 fotoaparat sa sve jednoinčnim senzorom rezolucije 20,2 megapiksela i objektivom 28–100 mm. Uređaji će moći da rade i na nekoj udaljenosti od samog telefona, što će kreativnost (i voajerizam, prim. aut.) da digne na jedan sasvim nov nivo. Sony QX10 će koštati oko 250 evra, dok će QX100 biti skuplji, tj. koštaće oko 450 evra. U kombinaciji s nekim dobrim telefonom, cena će biti tu negde na nivou kompakta sa sličnim senzorom, a kako će sve to da se ponaša u praksi, ostaje da vidimo.

Četir’ ka kamkordera

Sony FDR-AX1

Sony FDR-AX1

Budući da je FullHD, tj. 1.080 p jedna skroz stara i ”isfurana’’ priča, a 4K je ono što je neophodno svakom domu, ”Sony” je predstavio FDR-AX1 Handycam kameru koja za svega 4.500 američkih dolara donosi 4K (3.840 x 2.160) rezoluciju videa, objektiv sa dvadesetostrukim optičkim uvećanjem (31,5 – 630 mm), stabilizacijom i tri ugrađena ND filtra, visokokvalitetni mikrofon, dva XLR i jedan HDMI 2.0 konektor. Kako je 4K materijal poprilično ”težak’’, on se upisuje na XQD kartice (jedna od 32 GB dolazi u paketu), a besplatno dobijate i softver za montažu – Vegas 12.

Muzička akcija ili akciona muzika

Talasu akcionih kamera pridružuje se najnoviji model kompanije ”Sony” – Action Cam HDR-AS30V – koji donosi GPS i bolje rešeno podvodno kućište, a ostatak specifikacija kaže da poseduje EXMOR R BSI senzor rezolucije 16 megapiksela, objektiv koji ”vidi’’ 170 stepeni, kao i mogućnost snimanja usporenih snimaka sa 60 i 120 sličica u sekundi. Budući da se ovakve kamerice najčešće kače na mesta na kojima ih nije baš lako ili moguće kontrolisati, rešenje je vodootporni Live View Remote ručni sat, a sâmo ime kaže da on poseduje displej, tako da u svakom trenutku možete videti isto što i kamera.
Ukoliko niste ekstremno raspoloženi i želite da snimate neku muziku, prava stvar za vas jeste svakako HDR-MV1 kamkorder koji, pored odličnog ”Carl Zeiss Tessar” objektiva s vidnim uglom od 120 stepeni, poseduje i visokokvalitetne stereo-mikrofone, kao i displej.
Najavljene kamere će koštati oko 300 evra, dok će se ”časovnik’’ prodavati po ceni od oko 150 evra.

 

Sony NEX-5T

Sony NEX 5T

Sony NEX 5T

 

Nov član NEX familije, model NEX-5T, od prethodnog NEX-5R razlikuje se samo i jedino po tome što poseduje mogućnost NFC povezivanja sa drugim uređajima. Nakon zvaničnog predstavljanja, cena će mu biti za 50 evra niža.

Novi objektivi za NEX

Ne baš preterano velika ponuda objektiva za E-bajonet, bogatija je za dva nova zuma i jednu novu boju, tj. ”Sony” je izbacio nove Zeiss 16–70 mm f/4 OSS i Sony 18–105 mm f/4 G OSS kao i, od ranije poznat
50 mm f/1,8 u crnoj boji. Za razliku od ”klasičnog’’ Zeissa, 18–105 je prilagođen video-snimanju, te poseduje elektronsku kontrolu zuma. Da li zbog ”svemirskih’’ karakteristika ili zbog plave nalepnice, Zeiss će koštati oko 1.000 evra, dok će cena 18–105 biti oko 600. Najsimpatičniji, a neki bi rekli i najkorisniji od ova tri objektiva, tj. 50 mm f/1,8 će biti najjeftiniji i koštaće oko 300 evra.

Cijena? Prava sitnica…

Sony Alfa3000

Sony A3000

Ne, stvarno, bez zezanja. Ono što je odmah jasno kada je novi “Sony” bezogledalac u pitanju, jeste svakako njegova cena. Model A3000 je D-SLR fotoaparat sa E (NEX) bajonetom i elektronskim tražilom koji će, sa sve kit objektivom, odmah po pojavljivanju na tržištu koštati oko 400 evra. Iako specifikacije nisu baš ”vrh vrhova’’, sigurno je da će ovaj model biti hit ”šoping sezone’’. No, vratimo se tehničkim podacima. Poseduje APS-C senzor rezolucije 20,1 megapiksel, displej dijagonale tri inča i može da snima video u punoj HD rezoluciji. Za razliku od NEX rodbine, A3000 će biti udoban za držanje, s tim da i ovde nema baš mnogo eksternih kontrola.

[button type=”link” link=”www.sony.rs” size=”btn-medium”]www.sony.rs[/button]

[divider_top]

NIKON
I bi svetlost…

LED reflektori nisu ništa novo, ali nam ovog puta jedan stiže iz omiljene kompanije, te ga s velikim zadovoljstvom predstavljamo. Reflektor LD-1000 je kompatibilan Nikon 1 i Coolpix fotoaparatima i daje difuzno svetlo, pogodno za najrazličitija snimanja. Može se koristiti, kako na šini koja stiže u pakovanju, tako i iz ruke ili postavljen na stativ.

Mališan 2

Nikon Coolpix S02

Nikon Coolpix S02

Iako se priča kako je malim fotoaparatima odzvonilo i kako će ih mobilni telefoni zauvek pojesti, ”Nikon” nas drugi put uverava kako to nije istina i to tako što opet predstavlja model koji stavlja ono ”ultra’’ u ultrakompakt, a u pitanju je Coolpix S02. U metalno telo, čijih se dimenzija ni tajne službe ne bi postidele, smešten je mali senzor (iste veličine kao senzori u mobilnim telefonima) rezolucije 13 megapiksela, 30–90 mm f/3,3–5,9 objektiv, displej osetljiv na dodir dijagonale 2,7 inča i nešto više od sedam gigabajta memorije. Iako je ciljna grupa ovog modela mlad svet, potpuno je apsurdno to što ne postoji slot za memorijske kartice i istovremeno je nemoguće na bilo koji način, osim ne baš praktičnog kabla, povezati ovaj fotoaparat sa drugim uređajima. Za razliku od prethodnog modela, S02 snima video u punoj HD rezoluciji, a da li opravdava svoju cenu, saznaćemo čim nam padne šaka.

[button type=”link” link=”www.nikon.rs” size=”btn-medium”]www.nikon.rs[/button]

[divider_top]

ADOBE
Jeftiniji oblak

Adobe PS CC

Adobe PS CC

Ukoliko posedujete Photoshop CS3 ili noviji, ”Adobe” vam nudi mogućnost da za deset dolara mesečno koristite ”fotografski’’ CC paket, tj. Photoshop CC i Lightroom 5, a uz to dobijate i Behance, pristup edukativnim sadržajima i 20 gigabajta skladišnog prostora.

[button type=”link” link=”www.adobe.com” size=”btn-medium”]www.adobe.com[/button]

[divider_top]

ILFORD
Ilford se širi

Ilford

Ilford

Verovali ili ne, ”mrtvi’’ film je, po svemu sudeći, još prilično živ, a dokaz za to jeste i činjenica da kompanija ”Ilford” otvara novu laboratoriju u SAD-u, u koju će filmovi na razvijanje i povećanja stizati poštom. Usluga će koštati 16 dolara po rolni, a uključuje i skenove rezolucije šest megapiksela. Kako kažu, razvijeni filmovi i povećane fotke dobijaju se za dva do četiri dana.

[button type=”link” link=”www.ilfordphoto.com ” size=”btn-medium”]www.ilfordphoto.com [/button]

[divider_top]

LEICA
C(cc…)

Leica C

Leica C

Baš sam se ovih dana pitao na koji Panasonic inženjeri iz kompanije ”Leica” lepe crvenu tufnu, a odgovor na to pitanje došao je sam. Sledeća Leica je model C koji je, u stvari, malo našminkani Panasonic DMC-LF1, tj. kompakt namenjen entuzijastima sa MOS senzorom rezolucije 12 megapiksela, 28–200 mm f/2–5,9 objektivom i plejadom mogućnosti poput snimanja videa u punoj HD rezoluciji, WiFi i NFC konekcijom itd. Najbitnije od svega jeste to što će za ovaj model biti dostupan čitav niz različitih fensi futrola, koje idu uz svaku jahtu.

[button type=”link” link=”www.leica-camera.com” size=”btn-medium”]www.leica-camera.com[/button]

[divider_top]

RICOH
Limitirano pa još HD

”Limited” gama HD objektivi

”Limited” gama HD objektivi

 

Ako postoji razlog zbog koga bih voleo da imam i ”Pentax”, to je zbog ”Limited’’ gama objektiva koji se odlikuju svim onim osobinama koje izvestan broj fotografa izuzetno ceni. ”Ricoh” sada najavljuje osvežene verzije ovih dragulja, sa opšteprisutnim ”HD’’ u nazivu. Postojeći 15 mm f/4 ED AL, 21 mm f/3,2 AL, 35 mm f/2,8 Macro, 40 mm f/2,8 i 70 mm f/2,4 Limited objektivi dobiće nove premaze i zaobljene listiće blende, čime će postati još primamljiviji, a cena će im se kretati od 550 do 750 evra.

 

Blicevi za Pentakse

AF360FGZ II i AF540FGZ II

AF360FGZ II i AF540FGZ II

Ukoliko imate telo otporno na spoljne uticaje, red je da takav bude i blic. ”Ricoh” je zato izbacio osveženje u vidu AF540FGZ II i AF360FGZ II bliceva koji će biti odličan dodatak ”zadihtovanim’’ Pentax telima. Kao što im ime kaže, vodeći broj za veći model je 54, dok manji blic dobacuje 36 metara na ISO 100. Najavljena cena za jači model je oko 600, dok će slabiji blic koštati oko 400 evra.

[button type=”link” link=”www.ricoh-imaging.eu ” size=”btn-medium”]www.ricoh-imaging.eu [/button]

[divider_top]

FujiFilm
”Trijespetica’’ za X

Fujinon XF 23 mm, f/1,4 R

Fujinon XF 23 mm, f/1,4 R

Starogrčka izreka koja kaže kako ”Sistem nije sistem ako nema objektiv od 35 mm velike svetlosne moći’’ mantra je koje se drže svi proizvođači, a najnoviji objektiv koji, kad mu se žižna daljina pomnoži sa jedan i po spada u tu kategoriju, jeste Fujinon XF23 mm F1,4 R. Konstrukcija se sastoji od 11 elemenata, raspoređenih u osam grupa, sa sve jednim asferičnim elementom, blenda poseduje sedam zaobljenih listića, a kao šlag na torti jeste skala s oznakama za dubinsku oštrinu za lakše manuelno fokusiranje. Prečnik navoja za filtre je 62 mm, dok je masa 300 grama, što znači da se ne ubraja baš u kategoriju laganih i diskretnih objektiva, što važi i za cenu koja će iznositi oko 900 evra.

[button type=”link” link=”www.fujifilm.com” size=”btn-medium”]www.fujifilm.com[/button]

[divider_top]

CANON
Skoro pa noviteti iz “Canona”

U poslednje vreme uobičajeno je da kompanije povećaju ”broj modela’’ za jedan, a da ponude najminimalnija poboljšanja. Powershot G16 je praktično isto što i G15, a jedina novina jeste mogućnost priključenja na druge uređaje pomoću bežične konekcije. Sa120 dobio je nešto ”brži’’ objektiv i njegovi maksimalni otvori blende su sada f/1,8–5,7, a ovaj potez je, po svemu sudeći marketinške prirode, jer slične brojke imaju na sebi objektivi konkurentskih modela. Da ne grešim dušu, iz kompanije tvrde da je poboljšana i brzina autofokusa, te je on sada brži za 50%. Vrhunac je svakako ”nov” Powershot N, koji od novih mogućnosti poseduje dugme za povezivanje na Facebook. Sreća pa će ovaj model biti dostupan samo na američkom tržištu.

Zuuuum

Popularni ultrazumovi iz SX familije dobili su naslednike. SX510 HS, za razliku od prethodnog modela, poseduje CMOS senzor rezolucije 12,1 megapiksel i mogućnost bežičnog povezivanja, dok je i dalje prisutan 24–720 mm objektiv, displej dijagonale tri inča i 1.080 p video. Najavljena cena je oko 250 evra. Canon PowerShot SX170 i dalje koristi CCD senzor rezolucije 16 megapiksela, ali ne i AA baterije, tako da sad dolazi s litijum-jonskom, što ga čini nešto manjim i lakšim. Koštaće oko 180 evra.

Telezum(ić)

EF-S55 250 mm f/4-56 IS STM

EF-S55 250 mm f/4-56 IS STM

 

Kao što mu sâmo ime kaže, EF-S 55–250 mm f/4–5,6 IS STM je poboljšana verzija popularnog jeftinog telezuma koja je ovog puta, zahvaljujući novom motoru, prilagođena video-snimanju. Za razliku od prethodnog modela, ovom objektivu se prednji kraj ne izvlači prilikom fokusiranja. Cena u maloprodaji biće oko 300 evra, a najverovatnije će se naći i u kompletu s pojedinim APS-C telima iz ”Canon” ponude.

“Sve u jednom” uređaji

Canon Pixma MG7120

Canon Pixma MG7120

Canon Pixma MG7120 i MG5520 su novi ”all in one’’ uređaji koji u sebi objedinjuju inkdžet štampač i skener, a ovog puta je novo to što su potpuno kompatibilni Pixma Printing Solutions aplikaciji, čime je omogućena štampa s bežičnih uređaja i s popularnih društvenih mreža. Model MG7120 je brži, koristi šest mastila, poseduje displej osetljiv na dodir dijagonale 3,5 inča i može da štampa na CD i DVD medijima, dok MG5520 koristi pet mastila i ima displej dijagonale 2,5 inča. Uređaji će koštati oko 200, odnosno 150 evra.

[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

OLYMPUS
Prvi ‘pro’ m4/3

OM-D E-M1

OM-D E-M1

Nekada davno, pre mnogo (digitalnih) leta, postojao je jedan sistem, a u tom sistemu, što se četvorotrećinski zvaše, bejahu sjajni foto­aparati poput E-5. Nažalost, dušmani na surovom kapitalističkom bojnom polju pobediše, i baš kad svi pomisliše da će svi ti lepi objektivi u legendu otići, došao je nov OM-D E-M1 da ”Olympusu” obraz osvetla i staru slavu ”Zuiko” optici povrati.
Posle dugog ”šuškanja”, glasine su postale stvarnost i E-M1 je prvo stvarno ”ozbiljno” četvorotrećinsko telo koje dolazi iz ”Olimpusa”. Za razliku od svojih prethodnika, ovaj fotoaparat je ergonomski oblikovan, s pravim rukohvatom i nešto je većih dimenzija. Poput svog ”starijeg brata” E-M5, i na E-M1 postoje retro elementi u dizajnu, a kao uzor poslužio je, po svemu sudeći, model OM-4Ti. Najveća novost, ovog puta, svakako je to što na senzoru ne postoji antialiasing filtar i, najbitnije, postoje pikseli koji omogućavaju brz autofokus (fazna detekcija) s objektivima za četvorotrećinski sistem. Senzor ima rezoluciju od 16 megapiksela, a ISO raspon se kreće od 100 do 25.600. Pozadi je displej osetljiv na dodir, a ”poslastica” je svakako elektronsko tražilo s uvećanjem od 1,48x i 2,3 megapiksela. Budući da su primarna ”meta” za E-M1 profesionalci, podrazumevaju se i odličan kontrolni sistem, kao i mogućnost bežičnog povezivanja. Najavljena cena za telo je oko 1.500 evra.

Prvi ‘pro’ m4/3 Zuiko

Pored novog tela, ”Olympus” predstavlja i nove objektive namenjene korisnicima koji su spremni da plate za vrhunski kvalitet. Prvi koji će se pojaviti na tržištu je M.Zuiko Digital ED 12–40 mm F2,8 ‘Pro’, čija se konstrukcija sastoji od 15 elemenata u devet grupa sa mnogo ”specijalnog stakla”, poput dva asferična elementa. Srećnici koji su objektiv probali, prijavljuju odlične optičke karakteristike, a kako se priča, za njih će morati da se izdvoji sasvim ”pristojna” suma novca.
Iako za sada postoje svega dva prototipa na svetu, izvesno je da će ”Olympus” uskoro izbaciti i M.Zuiko Digital ED 40–150 mm F2,8 ‘Pro’ objektiv i tako zaokružiti ponudu kada su ”ozbiljni” korisnici mikročetvorotrećinskog sistema u pitanju.

[button type=”link” link=”www.olympus.rs” size=”btn-medium”]www.olympus.rs[/button]

[divider_top]

Odštampajte mi, molim vas, dva fotoaparata…

3D fotoaparat

3D fotoaparat

 

Iako će mnogo vode Dunavom proteći dok ova rečenica ne postane deo svako­dnevice, tome nas je malo približio francu­ski student Leo Marius, koji je pomoću 3D štampača napravio pravi pravcati, doduše i za sada, analogni foto­aparat. Na štampane digitalce i obje­ktive ćemo još malo pričekati.

[divider_top]