Oprema

NOVITETI

Microsoft i HTC

MICROSOFT I HTC
Nov operativni sistem

Kompanije ”Microsoft” i ”HTC” predstavile su mobilne telefone Windows Phone 8X i Windows Phone 8S. Integralni deo oba HTC telefona jeste nov operativni sistem Windows Phone 8. Model  Windows Phone 8X poseduje displej HD rezolucije i veličine 4,3 inča, zaštićen lakim Gorilla Glass 2 staklom od udaraca i ogrebotina. Ima procesor sa dva jezgra, 16 GB interne memorije i integrisano pojačalo za slušalice. Poseduje, takođe, ugrađenu kameru rezolucije osam megapiksela s autofokusnim objektivom, koji ima ekvivalentnu žižnu daljinu od 28 mm, s maksimalnim otvorom blende od f/2. Prednja kamera ima rezoluciju od 2,1 miliona piksela. Pojaviće se u širokom rasponu boja, uključujući kalifornijsko plavu, grafitno crnu, vatreno crvenu i svetložutu. Nešto skromnijih karakteristika i cene jeste drugi model – Windows Phone 8S, sa 4 GB interne memorije, koja može biti proširena Micro SDXC memorijskom karticom. Ima displej dijagonale četiri inča i rezolucije od 480×800 tačaka, a njegova kamera od pet miliona piksela ima autofokusni objektiv s maksimalnim otvorom blende od f/2,8. Biće dostupan u crno-beloj boji poput domina, jarko crvenoj, atlantski plavoj i sivožutoj. Oba telefona će se tokom novembra naći u ponudi mobilnih operatera u Srbiji.
[button type=”link” link=”www.htc.rs”]www.htc.rs[/button]

[button type=”link” link=”www.microsoft.com/sr”]www.microsoft.com/sr[/button]

[divider_top]

CANON
Noviteti

Canon 24-70 mm

Canon 24-70 mm

Iz “Canona” nam ovog puta dolaze dva nova objektiva. L-familija bogatija je za još jedan objektiv 24–70 mm, ali ovog puta sa f/4 i optičkom stabilizacijom. Gabariti ovog srednjeg zuma zaista su svedeni na minimum, ali je ostao poslovično dobar L-kvalitet izrade, otpornost na atmosferske uticaje i vrhunska optika. Drugi objektiv koji je predstavljen jeste 35 mm f/2 IS USM, koji u sebi objedinjuje sve ono što valja. U pitanju je, dakle, objektiv malih dimenzija, velike svetlosne moći, zahvalne žižne daljine, s brzim i tihim autofokusom. Ovakve karakteristike imaju i svoju cenu, pa će tako 24–70 mm f/4 L koštati 1.460, a 35 mm f/2 IS 850 evra.
Zanimljiva vest, kada je “Canon” u pitanju, jeste i to da će od sada prednji poklopci objektiva, umesto ”žabica’’ sa strane, imati ”štipaljku’’ u sredini, čime će biti olakšano njihovo stavljanje i skidanje ukoliko objektiv ima zonericu.
[button type=”link” link=”www.canon.rs”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

FOCUS MAKER
Lakše uoštravanje

Focus Maker

Focus Maker

Ozbiljne filmadžije znaju koliko je tačno fokusiranje prilikom snimanja zahtevan posao i sve što tu operaciju olakšava uvek je dobrodošlo u njihovu opremu. Focus Maker je sistem koji se zasniva na jednostavnosti i ne zahteva komplikovan mehanizam sa zupčanicima. S detaljima se možete upoznati na sajtu proizvođača, a ukoliko shvatite da je u pitanju prava stvar za vas, možete ga poručiti po ceni od 89 dolara.
[button type=”link” link=”www.focusmaker.com”]www.focusmaker.com[/button]

[divider_top]

BRONCOLOR
Para 88 kišobran

Broncolor Para 88 kišobran

Broncolor Para 88 kišobran

Kompanija ”Broncolor”, jedna od najboljih u svetu studijske rasvete, izbacila je na tržište nov modifikator svetla – Para 88. Reč je o specifičnom kišobranu koji u jednoj primeni može podsećati i na softboks (samo bez prednjeg difuzora). Za razliku od standardnih, on nema ”dršku” na unutrašnjoj, već se glava direktno montira sa zadnje strane, kao kod softboksa. Međutim, ukoliko je potrebno fokusirati snop svetla (radi usmerenijeg ili kontrasnijeg svetla), tada se glava s unutrašnje strane postavlja na šipku koju je moguće pomerati napred-nazad, čime se efektivno menja ugao pod kojim svetlo pada na objekat snimanja.
[button type=”link” link=”www.broncolor.com”]www.broncolor.com[/button]

[divider_top]

NIKON

1 V2

Nikon 1 V2

Nikon 1 V2

Porodica “Nikon 1” dobila je još jednog člana. Za razliku od J2, Nikon 1 V2 doneo je mnogo toga novog u ovaj, i dalje, mlad sistem. Za razliku od tri prethodnika, V2 je dizajniran pre svega da bude ergonomičan – ovog puta postoji rukohvat, a i dimenzije su prilagođene veličini prosečne šake. Nikon V2 poseduje optičko tražilo rezolucije 1,4 megapiksela i, nažalost, nepomični displej sa 921.000 piksela. CMOS senzor CX formata ima rezoluciju od 14,2 megapiksela. Reč je o superbrzom fotoaparatu koji snima 15 fotografija u sekundi, sa sve praćenjem objekta.
”Nikon” je najavio i razvoj tri nova objektiva za Nikon 1 sistem. Meni je svakako najzanimljivi 6,7–13 mm f/3,5–5,6, tj. ekvivalenta 18–35 mm sa sve optičkom stabilizacijom, koji će u kombinaciji s nekim J-telom ili V1 biti najmanje ultraširoko rešenje. Objektiv 32 mm f/1,2 biće namenjen portretisanju jer je reč o ekvivalentnih 85 mm u 135 svetu, dok će univerzalno rešenje svakako biti nov, malo drugačiji objektiv 10–100 mm f4–5,6, koji, za razliku od prethodnika istog raspona, ima mehanički prsten za zum.

Nikkor
75 miliona

Nikkor 75 miliona

Nikkor 75 miliona

”Nikon” je objavio da je, za fotoaparate sa izmenjivim objektivima, ukupna proizvodnja dostigla 75 miliona početkom novembra 2012. Ova brojka predstavlja povećanje od pet miliona od maja 2012. kada je ostvarena proizvodnja od 70 miliona. Kao naziv brenda ”Nikon” objektiva, ”Nikkor” je postao sinonim visokih performansi. Termin ”Nikkor” nastaje dodavanjem slova”R“, što je bila uobičajena praksa imenovanja fotografskih objektiva u vreme kada je ime nastalo, na reč ”Nikko“, skraćenicu za Nippon Kogaku LLC. ”Nikkor” je uvek bio ispred svog vremena. Godine 1933. pojavio se objektiv za fotografisanje iz vazduha pod nazivom Aero-Nikkor. Objektiv ”riblje oko“ sa ortografskom projekcijom OP Fisheye-Nikkor 10 mm f/5,6 za SLR fotoaparate, koji se pojavio 1968, bio je prvi objektiv na svetu koji je sadržao asferične elemente objektiva.  Aktuelna linija ”Nikkor” objektiva, sa preko 80 modela za Nikon SLR i Nikon 1 fotoaparate, nudi čitavu paletu uključujući  ”riblje oko“, super-širokougaone do super-telefoto objektive, mikroobjektive i objektive sa kontrolom perspektive (PC-E).

Nikon D5200

Nikon D5200

Nikon D5200

Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledala kombinacija Nikona D7000, D5100 i D3200, odgovor na to pitanje dao je sâm “Nikon” i to u vidu modela D5200, koji u sebi objedinjuje ponešto od sva tri rođaka. Oblikom podseća na D3200 i ima senzor iste rezolucije (24,1 megapiksel), direktni je naslednik D5100 i poseduje za tu seriju karakteristični pokretni displej, a autofokusni sistem sa 39 AF polja i sistem za merenje svetla sa 2.016 piksela su isti kao na D7000. Velika je šteta samo to što ovaj fotoaparat nema interni motor za autofokus sa starijim AF objektivima i što merenje svetla ne radi sa Ai i Ai-S Nikkorima ali, na svu sreću, tu je odlični digitalni daljinometar. Najavljena cena je oko 800 evra.


AF-S Nikkor 70–200 mm f/4G ED VR

AF-S Nikkor 70-200 mm

AF-S Nikkor 70-200 mm

Već dugo godina ”nikondžije” zavide ”kanondžijama” na f/4L i f/4L IS verzijama 70–200 mm telezumova, jer objektivi s takvim odnosom između gabarita, cene i karakteristika u ”Nikon” svetu nisu postojali. Sada je situacija nešto drugačija jer nov Nikkor 70–200 mm f/4G ED u pakovanju donosi i optičku stabilizaciju koja prašta neverovatnih pet blendi i tihi i brzi AF-S motor za autofokus. Šlag na tortu svakako je i nanokristalni premaz, što garantuje vrhunske optičke karakteristike.
[button type=”link” link=”www.nikon.rs”]www.nikon.rs[/button]

[divider_top]

HILO

iPhone Dodatak

Hilo iPhone dodatak

Hilo iPhone dodatak

Pre mnogo godina bili su popularni dodaci koji su omogućavali da fotografišete pod uglom od 90 stepeni i tako ostanete nepri­mećeni. Kako se danas za fotografisanje najviše koriste mobilni telefoni, bilo je pitanje kada će se i za njih pojaviti dodatak zahvaljujući kome možete fotografisati držeći telefon u horizontalnom položaju. Ovakav način snimanja obezbedio bi mnogo kreativnije uglove i diskreciju jer se samo fotografisanje ne razlikuje od, na primer, kuckanja poruka. “Hilo” adapter za sada postoji samo kao projekat koji su finansirali zainteresovani kupci na sajtu ”Kickastarter’’ i čim bude skupljeno 27.500 američkih dolara, počeće serijska proizvodnja.

[button type=”link” link=”www.hilolens.com”]www.hilolens.com[/button]

[divider_top]

PANASONIC
FL360L

Panasonic FL360L

Panasonic FL360L

Kako će GH3 i možda još neki budući bezogledalci iz firme ”Panasonic” imati mogu­ćnost bežične kontrole bliceva, kompanija je pripremila prvi fleš koji pomenute mogućnosti koristi. Panasonic FL360L radi na četiri AA baterije, a pored klasičnog blica, sadrži i LED svetlo za video. Vodeći broj je 36, a moguće je koristiti objektive čija je žižna daljina ekv. 16 mm. Blic će koštati oko 300 evra.
[button type=”link” link=”www.panasonic.rs”]www.panasonic.rs[/button]

[divider_top]

TRANSCEND

Wi-Fi kartica

Transcend Wi-Fi kartica

Transcend Wi-Fi kartica

Još jedan proizvođač memorija izbacio je SD karticu sa Wi-Fi mogućnostima. Nova kartica za sada postoji u kapacitetima od 16 i 32 GB i podržava dva režima rada bežične veze, tj. režim direktnog deljenja u lokalu i povezivanje na internet. Brzina ovih kartica svrstava ih u klasu 10, a najavljena cena im je 70, tj. 100 evra.
[button type=”link” link=”www.transcend-info.com”]www.transcend-info.com[/button]

[divider_top]

HUFA
Držač

Hufa držač

Hufa držač

Kako navode iz kompanije “Hüfa”, prosečan fotograf izgubi tri do pet poklopaca objektiva godišnje, a njihova ”štipaljka” upravo olakšava čuvanje poklopca jer se on zakači za kaiš fotoaparata, pa je uvek na sigurnom i lako dostupnom mestu. Možda deluje malo blesavo, ali u praksi poklopci jesu ”smetalo” kada se skinu s objektiva. Čak i da ih ne gubite tako često, zgodno je imati ih pri ruci, a džepove pantalona i rančeva sačuvati za nešto drugo. Cena im je oko deset evra.
[button type=”link” link=”www.hufaholder.com”]www.hufaholder.com[/button]

[divider_top]

SONY
PMW-F55 i F5

Sony PMW-F55 i F5

Sony PMW-F55 i F5

Ozbiljni videografi znaju koliko fenomen ”rolling shutter’’ ume da bude nezgodan prilikom snimanja nekih, pogotovo brzih, scena. Na svu sreću, to znaju i inženjeri iz kompanije “Sony” i ovog puta stiže najava dve nove 4K video-kamere, modela F5 i posebno zanimljivog F55. Model PMW-F55 poseduje ”globalni’’ zatvarač, što znači da se svi pikseli očitavaju odjednom, čime se pomenuta pojava eliminiše. Obe kamere mogu da snimaju video u šesnaestobitnom RAW formatu, a ukoliko se dokupi eksterni rekorder, moguće je snimati istovremeno u dva formata. Maksimalna brzina snimanja biće 180 frejmova u sekundi ukoliko se koristi kartica u samoj kameri, dok će pomenuti eksterni snimač AXS-R5 moći da podrži 2K RAW video u 240 sličica u sekundi. Na samom početku neke mogućnosti će biti zaključane i dolaziće u vidu softverskih unapređenja. Kamera će se pojaviti na tržištu u februaru sledeće godine.
[button type=”link” link=”www.sony.rs”]www.sony.rs[/button]

[divider_top]

NORITSU
QSS-3800

Noritsu QSS-3800

Noritsu QSS-3800

Bitka laboratorijskih printera s kućnim foto-štampačima još nije gotova, iako je stanje na bojištu, odnosno tržistu, takvo da su printeri u zaista nezavidnoj situaciji. Drastičan pad cena papira i mastila, pojava još ekonomičnijih štampača opremljenih CISS sistemima uz sve pogodnosti ”uradi sam” metoda, ne ostavljaju mnogo prostora laboratorijskim printerima. Oblast u kojoj se ovi uređaji još ”drže” jesu foto-knjige, popularno zvane foto-bukovi. Jedna od kompanija koja još razvija nove i poboljšava stare printere jeste ”Noritsu”. Kada smo njihovog predstavnika pitali šta bi preporučio onima koji žele da uđu u ovu oblast poslovanja, bez razmišljanja je doneo katalog QSS-3800. Suprotno tendencijama inkdžet štampača da rade na što debljim papirima takozvane Art printove, ”Noritsu” je ovoga puta smanjio debljinu papira kako bi strane knjiga urađenih ovom metodom bile što tanje i lakše za listanje.
[button type=”link” link=”www.noritsu.co.jp/english”]www.noritsu.co.jp/english[/button]

[divider_top]

TIFFEN
GL-1

Tiffen GL-1

Tiffen GL-1

Iz ”Tiffena” stiže moćni LED reflektor, pomalo zastrašujućeg izgleda. Model GL-1 daje svetlo temperature 3.000 kelvina, a moguće ga je koristiti i difuzovanog (785 lux) i u spot režimu (4.284 lux). Cena ovog zgodnog reflekora nije još poznata, ali proizvođač tvrdi da će biti manja od 800 dolara.
[button type=”link” link=”www.tiffen.com”]www.tiffen.com[/button]

[divider_top]

CERTON SYSTEMS
Bekap i sigurnost podataka

Certon Systems

Certon Systems

Kada pričamo o specifičnim potrebama profe­sionalnih fotografa za sigurnim čuvanjem snimljenog materijala, tu je najpre čuvanje podataka na više hard­-­diskova, (RAID) čime se smanjuje mogućnost gubitka podataka u slučaju kvara, jer svaki fajl istovremeno postoji na više različitih hard-diskova. Vrlo je bitna, takođe, zaštita od krađe fajlova u slučaju gubitka ili krađe hard-diskova, i tada kompanije omogućavaju enkripciju podataka, od kojih je verovatno najsofisticiranija 256-bitna hardverska enkripcija koja ne degradira brzinu hard-diska, a nudi praktično nesalomivu zaštitu. Još jedna od mogu­ćnosti koju neke firme nude jeste zaštita od vremenskih nepogoda ili padova, pa tako kompanija “Certon Systems” proizvodi vodo­otporno kućište za hard-diskove od 2,5 inča, koje je otporno na šokove, kao i padove sa sedam metara.
[button type=”link” link=”www.cru-dataport.com”]www.cru-dataport.com[/button]

[button type=”link” link=”www.certon-systems.com”]www.certon-systems.com[/button]

[divider_top]

HOOCAP
Senilo-poklopac

Hoocap, senilo-poklopac

Hoocap, senilo-poklopac

Jedan od malih, specijalnih, zabavnih ali korisnih ”gadžeta” koji su se mogli videti na Fotokini svakako je ”Hoocap” – u isto vreme i poklopac i senilo. Funkcioniše tako što se ”krilca” senila jednostavno zatvore, čime se dobija poklopac. Čak i ako ste jedni od onih koji ne koriste ni senilo ni poklopac, ovo je sistem koji zbog svoje praktičnosti ne bi trebalo tako lako odbaciti. Cena je oko 50 evra.
[button type=”link” link=”www.hoocap.com”]www.hoocap.com[/button]

[divider_top]

STELLAR
Vraćanje obrisanog ili izgubljenog

Stellar, vracanje obrisanog ili izgubljenog

Stellar, vracanje obrisanog ili izgubljenog

Svoj proizvod na sajmu ”Fotokina” predstavila je i firma “Stellar Data Recovery”, a koji bi vam mogao zatrebati ako nehotice obrišete fotografije, formatirate disk ili karticu. Mogu se povratiti različiti tipovi fajlova, bilo da su fotografije, zvučni ili video zapisi, s bilo kog uređaja, a ono što je važno jeste da podržava sve popularne modele fotoaparata, što šansu da se fajlovi povrate čini većom jer program zasigurno može da prepozna tip izgubljenih fajlova koje tražite. Program radi na svim popularnim operativnim sistemima – Windows, Mac i Linux – pa nećete imati problema na bilo kom od njih. Iako nije jeftin (130 dolara za osnovni paket), preporučujemo vam da stavite link pod bookmarks, naročito zato što je često slučaj u kome morate probati više različitih programa dok ne dođete do onog koji će povratiti baš ono što vi tražite. Treba, takođe, znati da usluge profesionalnog vraćanja podataka uglavnom premašuju ovu cenu, u zavisnosti od tipa kvara.
[button type=”link” link=”www.stellarinfo.com”]www.stellarinfo.com[/button]

[divider_top]

SEASHELL
Školjka za iPhone i kompakte

Seashell, školjka za iPhone i kompakte

Seashell, školjka za iPhone i kompakte

Leto je možda prošlo, ali to ne znači da po­dvodno kućište, koje je pritom i zaštita od pada sa jednog metra visine, ne bi našlo pri­menu u bazenu, reci, na skijanju, grudvanju ili sličnom. “Seashell” je kompanija koja pravi ”prvo podesivo univerzalno podvodno kućište”,  koje se može koristiti do čak 40 metara pod vodom. Pored dva modela za kompakte (sa spoljnim i unutrašnjim objektivom), proizvodi se i iPhone kućište za 3G/3Gs i 4G/4Gs modele.
[button type=”link” link=”www.seashell.hk”]www.seashell.hk[/button]

[divider_top]