Oprema

NOVITETI

NIKON
Sa Nikonom 1 do zvezda

Ukoliko posedujete teleskop i fotoaparat iz Nikon 1 familije, kompanija je specijalno za vas pripremila adapter i šinu za montažu, zahvaljujući kojima je moguće koristiti Nikon 1 fotoaparate za astrofotografiju i snimanje na ekstremnim telefoto žižnim daljinama. Na neke teleskope (poput “Nikonovog” Fieldscope) fotoaparat će moći da se montira direktno, dok će neki drugi zahtevati šinu koja omogućava precizno postavljanje, a koja poseduje i mehanički daljinski okidač.

[button type=”link” link=”www.nikon.rs” size=”btn-medium”] www.nikon.rs[/button]

[divider_top]

Cokin Pure Harmonie filteri

COKIN Pure Harmonie UV MC

COKIN Pure Harmonie UV MC

Iz “Cokina” stiže linija filtara za koje proizvođač tvrdi da su najtanji na svetu. Ultraljubičasti filtri iz nove porodice debeli su samo 3,3 mm, dok su polarizacioni i VariND 4,5, odnosno 9,5 mm. Pored dimenzija, ovi novi filtri mogu se pohvaliti i EVERCLEAR 5 premazima koji, kako tvrde, odbijaju sve moguće vrste prljavštine (voda, ulje, prašina) i sprečavaju ogrebotine.

[button type=”link” link=” www.cokin-filters.com” size=”btn-medium”] www.cokin-filters.com[/button]

[divider_top]

FOTODIOX
WonderPana

WonderPana

WonderPana

Ma koliko ultraširoki objektivi bili super, u mnogim situacijama njihova upotreba zaista je problem jer dobar deo tih objektiva nema prednji navoj za filtre, što onemogućava njihovu upotrebu. Oni koji ga imaju često su neupotrebljivi na najširem položaju ako se koristi neki od nosača za tzv. drop-in filtre. Na sreću, iz kompanije ”Fotodiox” stižu nosači zahvaljujući kojima će i na najšire objektive biti moguće montirati okrugle filtre prečnika 145 mm ili kvadratne filtre od 6,6 inča (16,7 cm), dok će nosači za Lee (150 mm) i Cokin X-Pro (130 mm) biti izbačeni kasnije. WonderPana 66 će koštati 350 američkih dolara, dok će verzija 145 koštati 200 dolara.

[button type=”link” link=”www.fotodioxpro.com” size=”btn-medium”]www.fotodioxpro.com[/button]

[divider_top]

Innovatronix baterije

Inovatronix-1

Inovatronix-1

Pri fotografisanju studijskom rasvetom van stalnog izvora struje verovatno je najfleksibilnije imati sa sobom baterije kojima se rasveta napaja, umesto bučnih, teških i skupih agregata (koji, uistinu, imaju svoje prednosti). Kompanija “Innovatronix” predstavila je na Fotokini liniju baterija Explorer, koju čine Explorer XT3 (Pro, cena oko 790 američkih dolara), Explorer XTse (Semi-Pro, cena oko 430 dolara) i Explorer Mini (Intermediate, cena oko 350 američkih dolara). Oni su međusobno različitih snaga, samim tim nisu podjednako ni prenosivi. Najjači od njih, XT3, daje najveću snagu (800 – 2.400 WS) i može da napaja jake bliceve, omogućujući kratko vreme punjenja. Proizvođač tvrdi da je na punoj snazi moćan koliko i struja iz zida. Druga dva, XTse i Mini, daju manju snagu – koja je dovoljna za srednje i manje zahtevna snimanja – ali su zato lakši za nošenje i imaju nižu cenu. Izgleda, za svakoga po nešto.

[button type=”link” link=”www.innovatronix.com” size=”btn-medium”]www.innovatronix.com[/button]

[divider_top]

DxO
Optics Pro 8

DxO optics pro 8-module download

DxO optics pro 8-module download

Iako nova verzija odličnog programa kompanije ”DxO” nije baš džinovski skok u odnosu na prethodne, svakako donosi nekoliko sjajnih novina. Pored ”upeglanog’’ korisničkog interfejsa i logičnijeg smeštanja alatki, ova verzija donosi i podršku za Apple Retina monitore, kao i mogućnost automatskog i selektivnog ”vraćanja u život’’ pod i preeksponiranih delova fotografija. Probnu verziju programa možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

[button type=”link” link=”www.dxo.com” size=”btn-medium”]www.dxo.com[/button]

[divider_top]

FUJIFILM
XF14 mm f/2,8 na čekanju

Fujifilm XF14mm f/2,8

Fujifilm XF14mm f/2,8

Kompanija ”Fujifilm” saopštila je da će svi oni koji su jedva čekali da upare svoj X-fotoaparat s novim ultraširokim objektivom (21 mm ekv.) morati još malo da pričekaju jer je proizvodnja koncentrisana na 18–55 mm f/2,8–4 zum. Kraj ovoj nepravdi se, doduše, nazire, te će 14 mm f/2,8 biti dostupan krajem januara.

[button type=”link” link=”www.fujifilm.eu/rs” size=”btn-medium”]www.fujifilm.eu/rs[/button]

[divider_top]

CANON
CanoScan 9000F Mk II

CanoScan 9000F Mark II

CanoScan 9000F Mark II

Pesma kaže, ”živ je skener, umr’o nije, dok je analogne fotografije’’, a kompanija ”Canon” u to ime predstavila je nov skener koji dolazi s adapterom za skeniranje slajdova i negativa formata 35 mm. Ovaj model omogućava njihovo skeniranje u 9.600 × 9.600 dpi, dok se ostali materijal skenira u 4.800 × 4.800 dpi. Najavljena cena ovog skenera jeste 200 evra.

[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

FUJIYAMA
UV Filtri

Fujiyama UV filtri

Fujiyama UV filtri

Iako naizgled nisu važni, a često su i predmet kontroverznih rasprava da li ih treba držati na objektivu ili ne, sve dileme o njihovoj korisnosti često se nauče na teži način. Nakon nekog nespretnog pokreta ili udarca, kada strada prednje sočivo objektiva ili navoj filtra, svi u sebi prokomentarišu kako bi bilo bolje da je osetljiva optika bila zaštićena. A UV filtar služi tome i funkcija mu je identična onoj koju ima, na primer, zaštitna kaciga: ozbiljan udarac, deformacija ili lom dovode do zamene, ali tu na scenu stupa matematika – polomljeni filtar znatno je lakše zameniti od sočiva, a i cena je mnogo niža. Novu generaciju Fujiyama UV filtara karakteriše i ekstremna ”slim” linija jer je debljina filtera, tj. dela koji viri van objektiva manja od 3 mm, ali i veoma pristupačna cena: 62 mm – 1.700 dinara, 67 mm – 2.000, 77 mm – 2.400 dinara. Izbor veličina čine 12 različitih prečnika od 37 do čak 86 mm. I ono najvažnije, prodaju se kod nas!

[button type=”link” link=”www.fotovideosvet.rs” size=”btn-medium”]www.fotovideosvet.rs[/button]

[divider_top]

METABONES
Smart Adapter II

Iz kompanije ”Metabones” stiže najava vrlo neobičnog adaptera koji, ne samo da omogućava korišćenje “Canonovih” AF objektiva na Sony NEX fotoaparatima, već je moguće uključiti, ni manje ni više, nego autofokus! Izoštravanje s ovim adapterom je sporo i ne koristi hibridni sistem koji noviji NEX fotoaparati poseduju, ali iskustva beta testera kažu da je brže nego kada se na NEX postavi Sony Alpha objektiv na originalni Sony adapter. Autofokus radi samo na novijim EF objektivima, dok na svim ostalim rade kontrola blende i sistem za optičku stabilizaciju. Cena adaptera je 400 američkih dolara, dok korisnici prethodne verzije mogu da ga zamene uz doplatu od 50 američkih dolara.

[button type=”link” link=”www.metabones.com” size=”btn-medium”]www.metabones.com[/button]

[divider_top]

MINDSHIFT
Gear Rotation180

Mind shift-Gear rotation180

Mind shift-Gear rotation180

O popularnosti ranaca koji omogućavaju nesmetano korišćenje foto-opreme bez skidanja s leđa svedoči i to što je (između ostalih i od ljudi koji stoje iza brenda ”Think Tank Photo”) novoosnovana kompanija ”MindShift Gear” na sajtu Kickstarter pokrenula kampanju prikupljanja novca za početak proizvodnje ranca Rotation180. Ovaj ranac, pored dela za foto-opremu, poseduje i džep za kesu s vodom i prekrivač za sve vremenske uslove. Ukoliko sad uplatite 389 američka dolara, dobićete samo ranac, a za 100 dolara više dobija se još dodatne opreme.

[button type=”link” link=”www.mindshiftgear.com” size=”btn-medium”]www.mindshiftgear.com[/button]

[divider_top]

MEMOTO
Mikrokamera

Memoto

Memoto

Ako su prethodnih nekoliko godina bile hit kamere koje snimaju akciju, sledeća pomama biće svakako za kamerama koje snimaju – život. Mikrokamera iz kompanije ”Memoto” snima fotografiju rezolucije pet megapiksela svakih trideset sekundi, a pošto se nosi zakačena za odeću, dimenzije su joj nešto veće od poštanske marke. ”Memoto” je još jedan projekat koji se finansira putem sajta Kikstarter. Kamerica je u ”pretprodaji’’ koštala 279 dolara, a početni cilj od 50.000 je mnogostruko premašen, tako da je, na kraju, kompaniji na raspolaganju čitavih pola miliona dolara.

[button type=”link” link=” www.memoto.com” size=”btn-medium”] www.memoto.com[/button]

[divider_top]

Bajerov filtar

Jedan od pionira digitalne fotografije, pronalazač i dugogodišnji istraživač zaposlen u kompaniji ”Kodak”, Brajs Bajer, preminuo je u 83. godini života. Brajs će, pre svega, ostati upamćen po ”Bajerovom filtru’’ koji je omogućio jednostavnije snimanje u koloru tako što se filtar s obojenim pikselima nalazi na samom senzoru.

[divider_top]