Oprema

NOVITETI

LEICA
Elmarit-S 30 mm f/2,8 ASPH

Leica, Elmarit-S 30 mm

Leica, Elmarit-S 30 mm

Korisnici Leica S-sistema uskoro će moći sebe da obraduju novim širokim stakalcem. Elmarit-S 30 mm f/2,8 ASPH je na Leici S2 ono što je objektiv od 24 mm na fotoaparatu od 35 mm, a kombinacija širine, velikog otvora blende i male mini­malne daljine fokusiranja osiguravaju ovom objektivu velike mogućnosti primene. Biće u prodaji od decembra, a koštaće 9.500 evra.
[button type=”link” link=” www.leica.com” size=”btn-medium”] www.leica.com[/button]

[divider_top]

GOPRO HD
Hero 2

GoPro HD Hero 2

GoPro HD Hero 2

Malena kamera koja se kači na sve i svašta i pritom snima video dobrog kvaliteta u HD rezoluciji bila je očigledno recept za uspeh, pa se u među­vremenu pojavilo mnogo klonova. Ali drugovi proleteri iz kompanije GoPro ne gube vreme, već naporno rade i tako je svetlost dana ugledao novi mali ”Heroj” koji snima i fotografiše i šire i kvalitetnije, a košta isto. Pored snimanja videa u punoj HD rezoluciji, ovaj model snima velikom brzinom (do 120 sličica u sekundi) u nižim rezolucijama. Takođe, snima fotografije od 11 miliona piksela, uz mogućnost izbora između kontinualnog snimanja dve fotografije u sekundi ili fotografisanja u rafalima od po 10 fotografija. I ovu kamericu moguće je uzeti u kombinaciji s nekoliko varijanti dodatne opreme, a sve u zavisnosti od vaših potreba, po ceni od 300 dolara.
[button type=”link” link=”www.gropro.com” size=”btn-medium”]www.gropro.com[/button]

[divider_top]

SLR MAGIC
Objektiv

SLRmagic

SLRmagic

Hongkonška kompanija ”SLR Magic” najavila je nov, i “snimačima” i “slikačima” zanimljiv objektiv za mikročetvorotrećinski sistem, a reč je o HyperPrime 12 mm F1,6. On se sastoji od 12 elemenata u 10 grupa, od kojih su tri elementa napravljena od stakla s dodatkom tantala, što treba da obezbedi dobre optičke karakteristike. Najavljena cena modela je 500 dolara.

[divider_top]

CANON
EOS 1D X

Canon EOS 1D X

Canon EOS 1D X

Posle duge pauze, ”Canon” ponovo nastupa. Na programu je ovog puta novi EOS 1D sa sve konspirativnim sufiksom X. Posle skoro jedne dece­nije kompromisa u vidu APS-H (faktor uvećanja 1,3) formata, konačno je pred nama brz foto­aparat sa senzorom punog formata (ekv. 35 mm). Iako izgledom podseća na pretke, EOS 1D X je praktično razvijen ”od nule”. Zasnovan je na novom senzoru sa 18 megapiksela i, kako obećavaju, sa do sada najmanje šuma čak i na veoma visokim ISO osetljivostima. Kako fotoaparat snima velikom brzinom, tj. 14 snimaka u sekundi (12 ako se koristi autofokus), za obradu su zadužena čak dva nova DIGIC V procesora, dok je jedan DIGIC IV zadužen za merenje svetla i autofokus. Novi autofokusni sistem sastoji se od 61 AF polja, od kojih je čak 41 ”krstastog” tipa, tj. osetljivo u dve ose. Lepa vest jeste i da je AF dobio zaseban odeljak u meniju, te će budućim vlasnicima promena parametara fokusa biti mnogo lakša. Novost je i EOS iTR (Intelligent Tracking and Recognition) sistem koji automatski prati lica u kadru. Merenje svetla u 252 zone obavlja nov senzor sa 100.000 piksela. Zatvarač je napravljen od karbonskih vlakana i, po rečima proizvođača, može da izdrži 400.000 snimaka. Novitet u EOS svetu jeste i mogućnost kombinovanja više ekspozicija, i to na nekoliko različitih načina.
Po rečima proizvođača, EOS 1D X je EOS sa do sada najboljim video-mogućnostima jer će, zahvaljujući novom senzoru, biti manje izražen moare, a za razliku od prethodnika, moći će ”u cugu’’ da snimi 30 minuta materijala, uz automatsko ”seckanje’’ na fajlove od po 4 GB.
Radi lakše upotrebe fotoaparata, u vertikalnom položaju postoje dva ”džojstika’’ sa zadnje, i dva para funkcijskih tastera sa prednje strane, a promenjen je i položaj još nekih tastera, poput onog za uključivanje živog prikaza.
Pored duplog slota za kartice, EOS 1D X poseduje čitav niz opcija za žičano i bežično povezivanje – LAN port i novi WFT-E6A WiFi adapter.
Najavljena cena EOS-a 1D X jeste 6.800 dolara, a pojaviće se na tržištu u martu sledeće godine.

[divider_top]

KINEMATOGRAFIJA PO ”CANONU”
Novo poglavlje

Canon EOS C300 CN-E14

Canon EOS C300 CN-E14

Svi mi, koji smo se poslednjih nekoliko godina pitali što nam se omiljeni proizvođač ”uspavao”, nedavno smo dobili odgovor koji je bio sve, samo ne očekivan. Evolucija EOS sistema počela je s pojavom EOS 5D Mk II, a kada su praktično svi aktuelni EOS modeli dobili mogućnost snimanja video-materijala, svima je bilo jasno da će nešto iz toga da proistekne ali niko nije sa sigurnošću mogao da kaže tačno šta. Početak jeseni, iako je po pravilu trebao da bude žut, zahvaljujući najavi iz firme ”Canon” postao je crven, jer posle 20 i kusur godina, EOS sistemu je poverena još jedna uloga. Biće to sistem namenjen i ”ozbiljnoj” video produkciji, sa sve kamerama i objektivima, namenjenim za tu svrhu.
U prvoj turi najavljena je Cinema EOS C300 kamera i nekoliko objektiva iz nove EF Cinema serije. Reč je o kameri s novorazvijenim senzorom Super 35 formata i s rezolucijom od 8,29 megapiksela. Praviće se u dve verzije, tj. sa EF i PL bajonetom, koristiće CF kartice, a kad se bude pojavila na tržištu, početkom sledeće godine, koštaće oko 20.000 dolara.
Novi objektivi će, takođe, biti dostupni u Cinema EF i PL verzijama, a u pitanju su CN-E14,5–60 mm T2,6 L S i CN-E30–300 mm T2,95–3,7 L S sa zumovima i CN-E24 mm T1,5 L F, CN-E50 mm T1,3 L F, CN-E85 mm T1,3 L F s fiksnim objektivima. Novi zum objektivi pokrivaće Super 35 i APS-C senzore, dok će fiksni moći da se koriste i na uređajima sa senzorom formata od 35 mm. I jedni i drugi prilagođeni su upotrebi u kinematografiji. Imaju jasno vidljive oznake, dugački hod prstena za fokus i zum i prsten za kontrolu blende. Filmadžije koje požele ova stakla u svom arsenalu moraće da izdvoje 47.000 dolara po objektivu za zumove i po 6.800 dolara za fiksne objektive.
Poznato je, takođe, i to da će u Cinema EOS liniji proizvoda biti i ”klasičnih’’ D-SLR fotoaparata, a uskoro se očekuju najave novih proizvoda.

[button type=”link” link=”www.canon.rs” size=”btn-medium”]www.canon.rs[/button]

[divider_top]

LYTRO LIGHT FIELD
Nova budućnost fotografije ili…

Lytro Light Field

Lytro Light Field

Ovih dana ”bombarduju” nas vestima o novom fotoaparatu i revolucionarnom otkriću koje treba da promeni budućnost fotografije. Sve to pokrenula je firma “Lytro” najavivši da će se početkom sledeće godine na tržištu pojaviti fotoaparati koji će imati mogućnost promene fokusa prema vlastitoj želji i to nakon snimanja fotografija.
Istorija “zarobljavanja” svetlosnog polja veoma je stara. Prvi zapisi datiraju još od 1903. godine i uglavnom su to bila samo teoretska istraživanja. Eksperimenti su bili skupi i sastojali su se od puno fotoaparata povezanih na superračunar koji je obrađivao sve te podatke. Svetlosno polje prvi put je zarobljeno pre oko dvadeset godina na Univerzitetu ”Stanford”. Princip rada je sledeći: klasični fotoaparati (analogni ili digitalni) hvataju snimak u ravni, tj. podatke o količini svetlosnih zraka koji padaju na film ili senzor. U prirodi, međutim, postoji svetlosno polje koje predstavlja količinu svetlosti koja putuje u svim pravcima i odbija se od objekta fotografisanja. Nova tehnologija snima sve informacije o kompletnom svetlosnom polju nekog kadra, uključujući intenzitet svetlosti, boju i pravac zraka.
To u praksi znači da ne treba više brinuti o oštrini fotografije i izoštravanju pri fotografisanju, jer kada napravite snimak, izoštravanje, tj. izbor tačke fokusa i dubinske oštrine, može biti obavljeno naknadno u samom fotoaparatu ili računaru i u potpunosti prilagođeno željama fotografa ili onog ko gleda fotografiju.
Nov “Lytro Light Field“ fotoaparat koji prvi treba da uvede ovu tehnologiju u komercijalnu upotrebu nimalo ne podseća na fotoaparat kakav smo navikli da vidimo, a mene najviše podseća na karmin većih dimenzija. Nema ni veliki broj komandi, jer nema podešavanja otvora blende, fokusa. Od kontrola ima samo dugme za uključivanje, okidač, dugme za zumiranje, mali displej osetljiv na dodir, koji je smešten sa zadnje strane, i USB konektor sakriven iza poklopca.
Fotoaparat ima 8x optički zum sa stalnim otvorom blende od f/2,0 na celom rasponu. Izuzetno je brz jer nema zadrške za izoštravanje pre okidanja, a baterija i fleš-memorija inte­grisani su u sâm fotoaparat. ”Lytro” senzor je osetljiv na svetlo i obezbeđuje foto­grafisanje u vrlo lošim svetlosnim uslovima bez blica. Takođe, omogućava fotografisanje 3D fotografija, za čije pregledanje nisu potrebne posebne naočare. Za početak, u prodaji će biti dva modela u različitim bojama, s internom memorijom od 8 GB, na koju može da se snimi oko 350 fotografija s cenom od oko 400 evra. Model s internom memorijom od 16 GB, prodavaće se po ceni od oko 500 evra.

Za obradu snimljenih fotografija i postavljanje na Internet biće vam neophodan poseban softver (u početku će biti dostupan samo za Mac OS X, a verzija za Windows pojaviće se tokom 2012). Zanimljivo je da iako postoji opcija za direktno učitavanje (upload) na internet-servise poput Fejsbuka ”Facebook”, originalne datoteke ostaju na ”Lytrovim” serverima. U planu je mogućnost promene perspektive i neprimetno prebacivanje iz 2D u 3D. Snimljene fotografije biće rezolucije 300 x 300 piksela i to je sve za sada daleko od revolucije, ali treba se setiti da je digitalna fotografija na početku imala ”smešnu“ rezoluciju i da je veoma brzo stigla do današnjih nekoliko desetina miliona piksela. Da li je ovo nova budućnost fotografije i da li će doživeti praktičnu upotrebu, rano je da se kaže, ali vreme će pokazati.
[button type=”link” link=” www.lytro.com” size=”btn-medium”] www.lytro.com[/button]

[divider_top]

Raytrix Model R11

Carl Zeiss R11

Carl Zeiss R11

I pored toga što je fotoaparat ”Lytro Light Field” doživeo veliku medijsku promociju, on nije prvi komercijalni fotoaparat koji beleži svetlosno polje. Pre godinu dana nemačka firma ”Raytrix” napravila je fotoaparat Raytrix Model R11 sličnih mogućnosti, na koji može da se stavi standardni fotografski objektiv. S posebnim softverom možete promeniti dubinu polja i stvoriti trodimenzionalnu sliku iz jedne fotografije. Ovo je profesionalni uređaj koji ima praktičnu upotrebu i njegova cena je oko 30.000 evra.
[button type=”link” link=” www.raytrix.de” size=”btn-medium”] www.raytrix.de[/button]

[divider_top]

PANASONIC
Lumix DMC-GX1

Panasonic LUMIX GX1

Panasonic LUMIX GX1

Iz meseca u mesec, CSC fotoaparati, pogo­tovo iz “mikročetvorotrećinske” familije, zaokupljaju sve veću pažnju. Iz firme ”Panasonic” stiže najava dugo očekivanog “pravog” naslednika modela GF1. Kao što je poznato, GF2, i pogotovo GF3, nisu ono što su svi mislili da će biti, i bilo je pitanje vremena kada će proizvođač ponuditi i malo telo i, fotografima neophodne spoljne kontrole. Taj trenutak je došao i iz ”Panasonica” su najavili ne samo nov model, već i novu familiju proizvoda. Lumix GX1 je mali, ima praktičan rukohvat, veći broj tastera i nov senzor (16 MP, isti kao u G3), ali nema elektronsko tražilo (može se priključiti eksterno). Proizvođač obećava fotografije visokog kvaliteta čak i na visokim ISO osetljivostima i veliku brzinu autofokusa i dužu autonomiju. U prodaji će se pojaviti sredinom decembra, po ceni od 600 evra samo za telo, a u kompletu s novim, tankim kit zumom iz X-serije, koštaće 830 evra.
[button type=”link” link=” www.panasonic.rs” size=”btn-medium”] www.panasonic.rs[/button]

[divider_top]

ZEISS
Carl Zeiss Distagon T* 2/25

Carl Zeiss Distagon T 2/25

Carl Zeiss Distagon T 2/25

Iz Nemačke stiže nov, brz, širokougaoni, naravno manuelno fokusni, objektiv. ”Zeiss” je najavio Distagon T* 2/25 za Canon EOS i ”Nikonove” F-fotoaparate (i kamere). Konstrukcija se sastoji od 11 elemenata u 10 grupa, a imućni ljubitelji širokog, a mutnog, moraće za ovo zadovoljstvo da izdvoje nešto više od 1.450 evra.
[button type=”link” link=” http://lenses.zeiss.com/photo/en_DE/home.html” size=”btn-medium”]www.lenses.zeiss.com[/button]

[divider_top]