Obrada fotografije

Obrada fotografija

Sa pokretanjem novog sajta u decembru prošle godine, obećali smo vam i nove teme i rubrike na portalu refoto.rs.

Jedna od novih tema je zapravo i obrada fotografija.

Na primerima iz arhive bavićemo se obradom fotografija uz sugestiju šta vi možete na sličnoj fotografiji da uradite koristeći program za obradu fotografije – Photoshop. Naravno ovo neće biti tutorijali, već saveti kako da ide tok obrade vaših fotografija, i u pojedinim primerima šta učiniti da poboljšamo fotografiju. Ukoliko vam se dopadne tema i smatrate da vam je ipak potreban korak po korak procesa, obavestite nas i potrudićemo se da vam izađemo u susret.

Prva fotografija u nizu, je fotografija mlade make up umetnice Kjare, koja nam je ustupila jednu njenu fotografiju da koristimo kao primer na ovoj virtuelnoj radionici.

sooc

Prva fotografije je ona koja je pravo došla iz fotoaparata. Na njoj tačno vidimo gde je potrebno napraviti promene. Tonovi su previše plavi za njenu kožu, kosa je naelektrisana i pozadina nije čista. Prvo sređujemo tonove i oštrinu koristeći Camera RAW.

color i malo liquify

Sledeći korak je ukoliko postoji nešto na modelu da nam se ne dopada, možemo koristiti liquify. U ovom slučaju Kjarine obrve su bile previše grube pa smo ih malo ublažili.

unretouched oci oci detalj

Često kada model nosi sočiva, a vi fotografišete krupne portrete, vidite u očima mali krug koji smeta i zamućuje beonjaču. Naravno nekada ovake stvari ne smetaju, i ne savetujemo preterano obrađivanje portreta, ali u ovom slučaju – to je bio beauty portret, i Kjara je želela potpuno čistu fotografiju. Koristeći alat Burn, dodali smo akcenat na njene oči, popravljajući pritom šminku. Korišćenjem alata Dodge prosvetleli smo nekoliko tačaka u njenim očima.

skin

Očišćeno lice i umanjene pore

 

pozadina

Uklonjen prsten i očišćena pozadina

Za uklanjanje prstena, ovog puta najbolje se pokazao alat Clone Stamp. Ovaj alat, poput pečata preslikava odabranu teksturu na označeno polje. Kombinovanjem alata Clone Stamp i obične četkice smo uklonili detalje koji su nam smetali na pozadini.

clone stamp tool i malo dodgea

Naravno neke stvari je potrebno ponoviti više puta u toku procesa obrade fotografija. Jedna od njih je i čišćenje kože. U toku ovog procesa za obradu kože koristili smo alate Clone Stamp i Healing Brush. Postoji nekoliko različitih alata koje možete primeniti za ovu stavku. Nekada se koristi lokalan blur na koži (koji se vrlo lako uoči na fotografiji), nekada je patch tool, a nekada se sa korigovanjem senki i prosvetljivanjem ublažava mikro kontrast na licu.

kosa

Uklonjen višak kose pored ruke

tonovi dodge i burn

Za kraj smo uradili poslednju korekciju boja i tonova dok nismo dobili željeni efekat.

Naravno, postoji još mnogo stvari koje bismo mogli uraditi na ovoj fotografiji, ali isto tako neko bi uradio dosta manje. To je stvar potrebe klijenta i načina obrade fotografije.

U komentarima ispod obavezno napišite kako vam se dopala tema i pošaljite nam vaše sugestije kako da je unapredimo.