Objektivi

Olympus patentirao dva f/1 objektiva

omd em1

Nebrojeno mnogo puta, na raznim forumima, blogovima i društvenim mrežama vodile su se rasprave o prednostima i manama m4/3 sistema tj. senzora čija je površina četiri puta manja od površine senzora punog formata (35mm, lajka). Najkraći mogući zaključak tih diskusija je da je super to što je zahvaljujući dimenzijama senzora moguće napraviti minijaturna tela i male objektive a mana je to što 35mm format ima dve blende prednosti kada je u pitanju polje dubinske oštrine tj. mogućnost zamućenja pozadine.

Svega toga su svesni i proizvođači pa je tako Olympus izgleda rešio da makar donekle premosti jaz i u budućnosti izbaci objektive sa otvorom blende f/1. Nedavno su patentirali dva širokougaona objektiva sa tim otvorom blende, 12 i 14 mm čiji su ekvivalenti na punom formatu 24 mm f/2 i 28 mm f/2. U celoj priči škripi to što je ovakve objektive veoma teško i skupo proizvesti bez da pate od svih mogućih aberacija, a potpuno je besmisleno nuditi ih za hiljade evra kada na punom formatu ovakvi objektivi mogu već ”ohoho” godina unazad da se kupe za svega nekoliko stotina evra.

Drugi znak pitanja visi iznad činjenice da takvi objektivi ne mogu da budu mali pošto fizika nije na njihovoj strani pa tako možemo doći u situaciju da kombinacija nekog od ovih objektiva i m4/3 tela bude sličnih dimenzija i težine i pride značajno skuplja nego isto to u 35mm.

 

aromi.Olympus f/1 patentomd em1