Uradi sam

Pazi ptičica!

Nekada davno, pored ogromnih ateljerskih fotoaparata nalazila se sprava u obliku ptičice. Patent sa brojem 1.445.332 iz 1923. pripada Oskaru Švarckofu za prvu igračku u obliku ptice koja peva. Nekako istovremeno, mesingana verzija pojavila se kao proizvod Risdon Manufakturing kompanije iz Naugatuka u državi Konektikat koja ih je proizvodila duže od 25 godina. Fotografi su koristili igračkicu uz frazu “pazi ptičica”. Igračke odavno više niko ne koristi ali je fraza, kojom privlačimo pažnju onih koje fotografišemo, ostala do danas.

Oni koji fotografišu decu, bilo da snimaju svoju sa željom da fotografijama obogate kućni album ili se time bave profesionalno znaju koliko je teško privući i još teže zadržati pažnju dece – posebno veoma male. Sa nekoliko dama koje se snimanjem dece bave ozbiljno pričali smo o njihovim metodama snimanja i shvatili smo da se tu u igri nalaze igračke pričvršćene za fotoaparat, namenski heklane “mamilice pažnje” ili “igračke pištalice” kada pored oblika pogled deteta prema objektivu privlači i zvuk igračke.

Mi smo smislili nešto jednostavniju varijantu koja se lako štampa, kašira na karton ili još bolje kašir penu i, nakon isecanja, navlači na objektiv. U prilogu imate već urađene predloške za štampu

a ako želite nekakav drugačiji motiv onda uzmite samo šablon za isecanje rupe za objektiv i na njega dodajte junaka koji vam se sviđa. Isprekidane linije označavaju mesto gde masku možete iseći i potom ga ponovo pričvrstiti gumicom za tegle kako bi dobili elastičnu vezu koja može da se koristi na nekoliko različitih prečnika objektiva!