Aktuelnosti

PDP XI – APSORPCIJA 2019 Sutra počinje najveće izdanje PDP konferencije do sada!

Novi Sad, 9. oktobar 2019. / Svečano otvaranje 11. PDP konferencije zakazano je za četvrtak, 10. oktobar sa početkom u 19h u kulturnoj stanici Svilara.

Ovogodišnju PDP konferenciju svečano će otvoriti:

  • Violeta Đerković, koordinatorka Kulturne stanice “Svilara” projekta Fondacije “Novi Sad 2021”,
  • Nataša Igić, koordinatorka za saradnju sa institucijama, OPENS 2019,
  • Dr Sandra Dedijer, vanredna profesorka Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakultura tehničkih nauka u Novom Sadu i
  • Dajana Vujaklija, izvršna direktorka PDP konferencije

Ovom prilikom biće otvorena izložba PDP konferencije pod nazivom Apsorpcija na kojoj će biti predstavljeni radovi mladih autora koji su prošli konkurs PDP-a, a prisutni će moći da pogledaju i jedinstveni model neformalne i zabavne prezentacije Pecha Kucha Night gde će se predstaviti kreativci iz Časopisa Forma, Beogradskih Grafita, časopisa Tristotrojka i novosadskog brenda Revolver. Moderator ovog dela programa biće Goran Mirković, dok će za muzički deo programa biti zadužena Milana Nikić a.k.a. Beton i Šljokice.

PDP konferencija će ove godine trajati sve do 13. oktobra i to na četiri lokacije u Novom Sadu: u prostoru kulturnih stanica Svilara i Eđšeg, u Kulturnom centru LAB i u Železničkoj stanici u Novom Sadu gde publika može pogledati Swiss Style Now izložbu.

Tokom 4 dana konferencije zainteresovani Novosađani i njihovi gosti moći će da pogledaju i izložbu fotografskog kolektiva “Belgrade Raw” i upoznaju se sa njihovom foto-knjigom Serbia Raw u Kulturnom centru Lab. Pored izložbe i promocije knjige, publika PDP-a će u petak, 11. 10. u 22 časa moći i da posluša jedinstveni zvuk arhi pop benda iz Budimpešte i Novog Sada pod nazovom Lepša Brena koji promoviše arhitektonske ideje i teme kroz format pop pesama!

Ovogodišnju konferenciju će obeležiti i predavanja vizuelnih umetnika Wolfganga Bohusch-a iz Austrije, Valentine Casali iz Italije, Vanje Vikala LINNCH-a iz Beograda, Marca Gorana Romana iz ItalijeMarka Oljače iz Novog Sada i predstavnika grafičkog studija Neoneo iz Švajcarske  i studija Degrau iz Portugal.

Ulaz na četvorodnevni multidisciplinarni program konferencije u kulturnoj stanici Svilara i na drugim lokacijama će, kao i do sada, biti besplatan. Kompletan program i satnica nalaze se na zvaničnom sajtu PDP konferencije na ovom linku.

Podsećamo vas i da danas 9. oktobra, kanadski vizuelni umetnik Ben Johnston započinje oslikavanje murala na njegovu inicijativu na fasadi zgrade u ulici Antona Čehova, preko puta Kulturne stanice Eđšeg! Ben Johnston je jedan od 7 predavača 11. PDP konferencije čije predavanje “Trust the process” će zainteresovani moći da poslušaju u petak u 19 i 30 časova u kulturnoj stanici Svilara.

PDP konferencija se organizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn GRID Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Fondacije “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” i OPENS 2019 – saveza udruženja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad.

ReFoto

Author: ReFoto