Aktuelnosti

Photokina 2018

Photokina je najveći fotografski sajam koji se do sada tradicionalno održavao svake druge godine krajem septembra u Kelnu. Međutim, kao što je ranije najvljeno koncept je promenjen i ova tridesetpeta Photokina se posednji put održava po ovom principu. Od sledeće godine, ovaj sajam će se održavati svake godine u maju mesecu.

Kao što smo navikli na njemu su se i ove godine okupila najveća imena fotografske industrije kako bi predstavili najnovije fotoaparate, opremu, softvere, štampu fotografija i sve što je vezano za fotografiju.

Pored toga što je Photokina kao sajam izgubila svoj značaj, zbog informatičke revolucije gde nam je na internet u svakom trenutku dostupune akulene informacije, ali u virtualnom svetu, delom što je i fotoindustrija sa pojavom pametnih telefona sa kamerom došla u krizi, Photokina još uvek ostaje mesto gde možete opipati, probati razmeniti svoja mišljenja sa stručnim osobama koja imaju ista interesovanje i videti uživo ono što možda nikada nigde niste videli, jer naravno to niste mogli da nađete na internet jer niste znali da postoji. Mogli ste da slušate i učestvujete na više od stotine predavanja o različitim temama.

Kao što se moglo reći za prošli sajama i ovogodišnji je izgubio nešto od svog ranijeg sjaja gde je i bilo više izložbi na samom sajmu, ali i u gradskim galerijama. Pored toga na ovogodišnjem sajmu bilo je prisutno  812 firmi, a posetilo ga je preko 180.000 posetilaca iz 127 zemanja. Ostajemo da vidimo u kojoj formi opstati kada od sledeće godine se bude održavao svake godine početkom maja.

www.photokina.com

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica