Foto-škola

Photoshop na dlanu

[blockquote]Mobilni telefoni odavno imaju mogućnost snimanja fotografija, a uz sve veću snagu procesora i memoriju, postali su pravi mali ručni kompjuteri, pa je logično da postoji Photoshop i za njih![/blockquote]

Za pametne telefone i tablet računare

Ovaj ”džepni” Photoshop pravi se za Apple iOS zasnovane uređaje (iPhone, iPod Touch i iPad), kao i za one koji rade na Android platformi. Svim tim uređajima upravlja se prstima, tj. dodirivanjem ekrana, pa je čitav interfejs programa prilagođen ovom načinu rada. Za potrebe teksta koristio sam verziju za Android platformu, a zbog veće rezolucije slika za štampu, umesto na telefon, program sam instalirao na tablet račuar. Nije potrebno neko posebno znanje da bi se iskoristilo sve što ovaj program nudi, jer je sve svedeno na gotove opcije koje treba izabrati. Photoshop Express ima i mogućnost laganog stavljanja slika na društvene mreže kroz opciju Upload. Sve u svemu, taman koliko treba da se snimak s ulice ili zabave malo obradi i materijal ”podeli” s prijateljima.

Probrane opcije i efekti

Kako je namena ovog programa da korisnik ”na brzu ruku” obradi snimke napravljene telefonom, opcije koje ima prilagođene su upravo tome. Malo prekadriranja, ispravljanja horizonta i rotiranja pod uglom od 90º, prosvetljavanje, korekcija kontrasta, pojačavanja/smanjenja intenziteta boja, dodavanja nekoliko zanimljivih efekata i okvira i – to je to! Posle Extended verzije Photoshopa, ovo mi se čini nedovoljnim, ali realno, ”telefonskom fotografu” više i ne treba. Zavisno od brzine procesora u uređaju i količine radne memorije, ponuđene opcije će raditi, više ili manje glatko i brzo, i omogućiće da se fotografije s plaže ili žurke nađu na nekom mestu, dostupnom širokom auditorijumu. Kome treba više, neka ”svuče” slike na kompjuter i obradi ih u ”velikom” Photoshopu.

Photoshop na Android tabletu

Photoshop na Android tabletu

Nastavak članka možete pročitati u časopisu Refoto br.96 koji možete poručiti na…

<!–more–>

Kolorne korekcije pod prstom

Ponuđene kolorne korekcije, iako ih nema mnogo, rade dobro i jednostavno. Sve se kontro­lišu pomeranjem prsta ulevo ili udesno, zavisno da li korisnik želi da smanjuje ili povećava vrednosti određene korekcije. Dokle god se ne potvrdi, izabrana kolorna korekcija može se doterivati bez ograničenja. S obzirom na to da Photoshop Express ima Undo mehanizam, čak i posle napravljene korekcije, moguće ju je promeniti.

Efekti ”na brzaka”

Photoshop Express nudi samo sedam efekata, što je prilično skromno, ma koliko ovo bio ”džepni” program. Štaviše, efekti se ne mogu ni na koji način prilagođavati, pa se na snimke primenjuju predefinisani, što ovaj oskudni izbor čini još osakaćenijim.

Ekspresno uramljivanje

Zajedno s efektima, različiti ramovi pružaju mogućnost da se slici brzo dâ neki lični pečat. Na raspolaganju je osam različitih ramova. Kao i kod efekata, nema nikakve mogućnosti njihovog podešavanja, već se oni primenjuju takvi kakvi jesu.

Što je brzo, to je kuso

”Adobe” je ovom besplatnom verzijom Photoshopa, zvanom Express, ponudio goli minimum opcija koje mogu zatrebati onima koji su napravili svoje foto­grafije telefonom. Moderni telefoni, opremljeni višejezgarnim procesorima, mogu da ”voze” mnogo moćniji softver od ovoga koji je ”Adobe” ponudio. Bez obzira na to što se ovaj program ne plaća, ”Adobe” je mogao da ponudi mnogo više, kako bi se Express mogao nazvati punopravnim članom slavne Photoshop porodice. Nadam se da će neka skorija verzija biti moćnija, jer pored telefona, ovaj softver može da se koristi na tablet računarima, koji mogu da budu sasvim pristojna platforma za obradu fotografija.