Kolekcionarstvo

  PILOT 6

_MZF4220
Pilot 6 SLR 6×6, model pre II Svetskog rata (1937)

 Odosmo u avijatičare

Pilot 6 ’’uzleteo’’ je 1936. godine iz Drezdenske fabrike fotoaparata K.W. Kamera Werksttäten Guthe & Thorch, poznatoj kasnije po proizvodnji popularnih Praktica. Bio je to jednooki refleksni fotografski aparat  za 12 snimaka 6x6cm na filmu 120, jednostavan i neobično malih gabarita. (7×8,5×8,5cm uz težinu 625gr).

Kratak istorijat i modeli Pilota

Prvi model Pilota 6 pravljen je u dve verzije, obe sa fiksnim objektivima. Jednostavnija je imala Anastigmat 6,3/7,5cm sa ’’revolver’’ blendom a ona skuplja  KW Anastigmat 4,5, Enna Ennagon 4,5, ili Laack Pololyt 3,5/7,5cm svi sa iris blendom. Zatvarač ovih, Pilota bio je giljotinskog tipa sa relativno siromašnim izborom ekspozicija 1/25 – 1/100 sec, B i T.

Godinu dana kasnije Pilot 6 dobija 1/20 umesto 1/25sec, potom stiže kao poboljšanje zatvarača 1/150sec, a 1938 Pilot II (New), pored mogućnosti izmene objektiva (navoj 32mm) i 1/200sec kao najkraću ekspoziciju

Pilot Super (1939) pravljen je u dve verzije: 6×6 sa jednim crvenim prozorom za kontrolu premotavanja filma i i 4,5×6 (sa dva prozora) i sa optičkim svetlomerom.

Posle rata, (1945) stiže crna verzija Pilota (6×6 i 4,5×6) sa Pilotarom 3,5/7,5cm i optičkim svetlomerom takođe. Kolekcionarska vrednost crnog Pilota je oko 250, a napred pomenutih modela do 150 evra.

 

LEVO, pilot sa otvorenim okvirnim tražilom, DESNO

LEVO, pilot sa otvorenim okvirnim tražilom, DESNO simplifikovana unutrašnjost i “komandna tabla” aparata

 

Ostali Piloti

Prvi Pilot napravljen je još 1931. godine, bio je to sklopljivi dvooki refleksni aparat formata 3x4cm na filmu 127. Sa objektivima  Xenar ili Tessar 3,5 ili 2,8/5cm njihova kolekcionarska vrednost je 250, sa Elmarom 3,5 i 380 evra. Ovakav aparat sa Biotarom ili Xenonom 2,0 zove se Nacht Pilot (noćni), smatra se retkom kolekcioinarskom poslasticom, nije ni čudo što njegova kolekcionarska vrednost iznosi skoro 800 evra. Spomenimo ovde još i Pilot Box 6×9, iz 1932. godine i time je istorijat KW Pilota završen.

Konstrukcija i rukovanje

Ovaj aparat je već dugo u mojoj kolekciji. Pored objektiva Enna Ennatar 4,5/7,5cm (srednjeg kvaliteta) na prednjoj strani smešten je i regulator iris blende. Na gornjoj strani je sklopljivo šaht tražilo sa nazubljenim dugmadima sa svake strane kojima se podiže lupa za uoštravanje. Ispred ovih dugmadi je priključak za žičani okidač. Pozadi na gornjem delu smeštena je brava za otvaranje aparata radi ulaganja filma. I na gornjem delu, sasvim napred, je mali četvrtasti otvor u kome se vidi podešena vrednost blende.

Levom rukom snimatelj može da izvlači okvirno tražilo i njegov sklopljivi zadnji deo. Tu je smešteno dugme za oslobađanje kalema prilikom ulaganja i vađenja filma kao i tablica sa podacima o dubinskoj oštrini.

Glavne komande Pilota 6 smeštene su na desnoj strani aparata. Na gornjem delu nalazimo nazubljeno dugme za premotavanje filma, pored njega je kvadratna alka za kaiš, takva ista je i na suprotnoj strani. Ispod dugmeta za premotavanje i alke za kaiš smeštena je poluga kojom se refleksno ogledalo postavlja u radni položaj a ujedno napinje i zatvarač sa oznakama ekspozicije T,B, 20, 50, 100, 125, i 150. Ispred ove poluge je regulator ekspozicija, a ispred nje nalazimo okidač zatvarača kojim se okida pritiskom na dole.

 

Pilot 6 oduševljava svojim zaista minimalm gabaritima. No, na njegovu konstrukciju, time i na rukovanje aparatom može se dosta prigovoriti. Tri su osnovne zamerke: Prvo, mali raspon ekspozicija, drugo, svetlosno slab objektiv i treće, poprilično tamno mat-staklo kojim se uz svetlosno slab objektiv zaista teško uoštrava.

Ali, na kraju, treba uzeti u obzir da je to ’’starac’’ od 80 godina, i tadašnju fotografsku tehnologiju. Uz ovu poslednju konstataciju Pilot 6, koji još uvek odlično radi, mogao bi se ipak svrstati među kolekcionarski zanimljive fotografske aparate.

Levo : spreman za snimanje sa podignutom lupom za uoštravanje; Desno : Prednja strana Pilota 6. Obratite pažnju na kvadratni prozorčić na gornjem delu, iznad slova O u kome se vidi oznaka podešene blende (6,3)

Levo : spreman za snimanje sa podignutom lupom za uoštravanje; Desno : Prednja strana Pilota 6. Obratite pažnju na kvadratni prozorčić na gornjem delu, iznad slova O u kome se vidi oznaka podešene blende (6,3)