Uradi sam

Pinhole video

Priča o tome kako da neispravan LED televizor postane visokokvalitetan deo studijske opreme bila vam je veoma zanimljiva. Nadam se da će vam i sledeća priča koja takođe može da se klasifikuje kao “štap i kanap” biti još zanimljivija. U vreme štampanog izdanja časopisa ReFoto u nekoliko navrata pisali smo o pinhole fotografiji. Jedan od velikih tekstova objavljen je u broju 78 a deo te priče posvećen je digitalnoj pinhole fotografiji. Ako vas zanima kompletna priča pdf dokument możete preuzeti OVDE. Ukoliko koristimo analogne metode snimanja tada je bolje koristiti srednje (ili velike formate) snimka ali ako rešite da se poigrate digitalnom varijantom tada koristite onaj fotoapatat koji imate. Prva stvar koju morate napraviti ili nabaviti jeste rupica a najvažnija ilustracija prikazuje jedan od načina koji koristim za izradu veoma preciznih rupica. Ovo je najvažniji deo priče o pinholu a osnovni razlog zašto ja pravim rupice na ovakav način jeste debljina materijala odnosno lim je istanjen tamo gde ćemo probušiti rupu.
Tanak materijal i ravne ivice rupice imaju minimalno raspršivanje svetlostnih zrakova a to opet daje maksimalno
kvalitetnu sliku. Sve što vam treba u startu jeste poklopac kućišta fotoaparata čija cena u FVS Pro podavnici i u vreme pisanja teksta iznosi 400 dinara. Ustvari je manja jer za te pare dobijate oba poklopca – tela i objektiva.

Sledeća stavka neće vas koštati ništa jer vam treba parče lima: lim ofsetnih ploča namenjenih štampi, deblja
alu folija za domaćinstvo, limeni poklopac čaše jogurta, konzerva od pića, raznorazna ambalaža koja uključuje i tanak lim. Na poklopcu fotoaparata pronađemo sredinu i tu probušimo rupu prečnika 3-5 mm. Od dva parčeta juvidura (moće i bilo koja druga plastika) napravite dva kruga sa rupama i u “sendvič” između njih ubacite lim sa rupicom za snimanje. potom ceo sendvič zalepite na poklopac kućišta. Neka vas ne buni ilustracija jer ja sam rupicu montirao na Nikon bajonet namenjen zameni na objektivima a uradio sam i varijantu sa poklopcem. Mala anegdota vezana je za deo ilustracija koje su snimljene Mamiya 645 fotoaparatom. Kada sam na razvijanje predao kolor negative napomenuo sam da će verovatno biti tamnih, preeksponiranih ali i mutnih snimaka. S obzirom na to da sam žurio da sve to skeniram i pretvorim u ilustracije zamolio sam da mi jave kad filmove razviju. Poziv je usledio sa napomenom da sam verovatno doneo pogrešne filmove jer su na ovima svi snimci u redu i deluju oštro.

O odnosu količine svetlosti koja prolazi kroz rupice odredjenog prečnika i neophodnim ekspozicijama možete saznati ako pročitate već pomenutu priču od pre šest godina. Najveća muka pinhole fotografije jeste mala količina svetlosti koja kroz nju prolazi tako da, uz ISO 100 ili 200 imate ekspozicije od par minuta što nas tera da koristimo stativ. U vreme kada je taj tekst izašao dao sam prognozu čiji deo se već ostvario a to je da će razvoj fotoaparata sa ogromnim ISO vrednostima dovesti do toga da je moguće pinhole sistemom snimati iz ruke. Druga je da će razvoj megapikselnih čudovišta zasnovanih na zoneplate ili pinplate optičkim sistemima rezultirati nestankom optičkih delova to jest objektiva. Kombinacija ove dve sa tehnologijom koju koriste Litro kamere (gde na snimku vi birate ravan i količinu dubinske oštrine) i dobijate tehnološko čudovište koje će vam sa jednog snimka davati različite fotografije, kako po pitanju izreza i kadra tako i po pitanju količine dubinske (neo)oštrine.

Оno čemu je ustvari posvećen ovaj tekst jeste da danas imamo fotoaparate koji imaju ISO vrednosti od nekoliko miliona što je dovelo do toga da je digitalne pinhole fotografije moguće snimati “iz ruke” a istovremeno je to otvorilo mogućnost snimanja video materijala koji ima poseban “retro šmek”. Uostalom vidite fotografje snimljene fotoaparatom Nikon D5 a link za video je https://youtu.be/rYS06t736-E.