Teme, Zanimljivosti

PIRELI kalendar 2013 – RIO

© Steve McCurry, ”U očekivanju”, model Adriana Lima

[blockquote]Svake godine, već legendarni The Cal nudi koncept ženske lepote na originalan način, svaki put potresajući javnost drskošću, pomerajući granice prihvatljivog. Novi preokret predstavljaju kompletno obučeni modeli i ovogodišnji kreator kalendara – fotograf Stiv Mekari (Steve McCurry).[/blockquote]

Od samog početka, pa tokom 48 godina, za svaki ”Pirelijev” kalendar birane su lepotice iz sveta mode i šou-biznisa, a autori kalendara bili su proslavljeni, uglavnom modni fotografi. Za 2013. godinu i jubilarno, 40. izdanje, italijanski proizvođač pneumatika angažuje Stiva Mekarija, poznatog foto-žurnalistu, dokumentaristu i fotografa Agencije ”Magnum”, kome će ovaj projekat biti prvi te vrste. Mekari pristaje na saradnju s ”Pirelijem” pod uslovom da projekat bude urađen na njegov način: umesto modela koji će pozirati nagi, okupljaju žene koje su poznate ne samo po svojoj lepoti već i po dobrotvornom radu i doprinosima svom društvu, osobe koje pokušavaju da učine svet boljim mestom za život. Odlučuje da modeli na fotografijama budu odeveni, da ovo ne bude još jedna, uveliko poznata priča o golišavosti i ženama kao seksualnim objektima, već o stvarnim osobama i njihovom radu.
Budući da je za ovogodišnje snimanje kalendara odabran Brazil, Mekari odlučuje da ceo serijal bude snimljen u Rio de Žaneiru, u samom gradu i okolini, jer ne želi da pozadina njegovih fotografija budu egzotične i prepoznatljive lokacije, kao što je bio slučaj u mnogim izdanjima pre ovog, već određena mesta, delovi grada koji imaju svoj život, sopstvenu dušu. Modele uključuje tako da budu deo scene koju vidi, segment života koji se tu odigrava. Kako sâm fotograf kaže, Rio je vizuelno uzbudljiv grad gde se mnogo toga dešava na ulicama, gde život vrvi i čeka da bude zabeležen, tako da je dosta scena snimljeno upravo na ulicama, uključujući u kadrove i osobe koje nisu modeli.
Na fotografijama se pojavljuje 11 modela, glumica i pevačica. Brazilke – modeli Isabeli Fontana i Adrijana Lima (još jedan presedan, prva trudnica koja pozira za kalendar), glumica Sonia Braga i pevačica Marisa Monte. Tu su i italijansko-egipatska glumica Elisa Sednaoui, češki model Petra Nemcova, tuniski model Hana ben Abdeslem, etiopijski Lija Kebede i ameri­čki modeli Karli Klos, Kajli Kun i Samer Rejni Ouks. Svaka od pomenutih žena angažovana je u akcijama i fondacijama koje su uglavnom one same pokrenule i organizovale, poput borbe za dečja prava, prava na edukaciju, pomoć obolelim od HIV-a, izgradnju škola i bolnica u nerazvijenim zemljama i pomoć ugroženima nakon prirodnih katastrofa.

[signoff]

Steve McCurry

Biografija
Stiv Mekari, jedan od najboljih fotografa današnjice, poznat je po svojoj ekspresivnoj kolor-fotografiji. U najboljoj dokumentarnoj tradiciji on beleži suštinu ljudske borbe i radosti. Rođen je 1950. godine u Filadelfiji, SAD. Diplomirao je 1974. godine na pozorišnoj umetnosti, da bi fotografijom počeo da se bavi nakon dve godine. Nakon nekoliko godina rada za lokalne novine odlazi u Indiju kao slobodni fotograf, gde je naučio da posmatra i čeka život. Proslavlja se serijom fotografija iz Avganistana iz perioda Sovjetske invazije, za koju 1980. godine i dobija nagradu Robert Capa Gold Medal. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i ono za novinskog fotografa godine koje dodeljuje Nacionalno udruženje novinskih fotografa – kao i neponovljive četiri prve nagrade na World Press Photo konkursu iste godine. National Geographic objavljuje na naslovnoj strani 1985. godine fotografiju ”Avganistanska devojčica”, koja postaje njegova najpoznatija fotografija, a po mnogima i najprepoznatljivija fotografija na svetu. Godine 1986. postaje član ”Magnum photos” tima. Njegov rad i dalje obuhvata sukobe, nestajanje kultura i drevnih tradicija, ali uvek zadržava ljudski element jer se prvenstveno fokusira na posledice koje rat ostavlja na ljudima. Njegove fotografije objavljivane su u svim važnijim časopisima u svetu, a često se pojavljuje i u National Geographic magazinu, u kome su nedavno objavljivane njegove reportaže s Tibeta, iz Avganistana, Iraka, Jemena i o hramovima Angkor Vata u Kambodži. Objavljene knjige: The imperial way (1985); Monsoon (1988); Portraits (1999); South southeast (2000); Sanctuary (2002); The path to Budha: A Tibetan pilgrimage (2003); Steve McCurry (2005); Looking East (2006).[/signoff]

Sve fotografije možete pogledati u ReFoto 99 koji možete poručiti na Refoto pretplata + stari brojevi