Video

PK+ Multi Mount – svi za jednog, jedan bajonet za (skoro) sve

PK+ multimount

[blockquote]Kao što već više puta napisah, poslednjih godina smo svedoci prave pomame za starim manuelnim objektivima. Videografi, i u nešto manjoj meri fotografi, sada daju silne pare za objektive koji su se do pre nekog vremena kupovali ”za tepsiju ribe”, a neke kompanije su ponovo počele da proizvode objektive bez autofokusa (Helios 40-2, ceo Samyang asortiman).[/blockquote]

Montaža tih raznih manuelaca zavisi od nekoliko faktora pa su tako neki DSLR sistemi, poput Nikona, prilično nezgodni po tom pitanju, na neke se može zavrnuti dosta toga (Canon EF) dok su bezogledalci najbolji po tom pitanju jer se na iste može nakačiti praktično sve. Pentax K bajonet je takođe poznat po tome što prima sve i svašta i to bez adaptera sa korektivnom optikom, a od sada će pomoću malo hirurgije tj. zamenom samog bajoneta biti moguće montirati Nikon F, C/Y, Olympus OM i Konica AR objektive i to bez bilo kakvih adaptera. Naravno, postoji par začkoljica tj. za sada je nemoguće menjati bajonet na telima otpornim na vremenske uticaje (i kad bude moglo, zaptivenost će se gubiti) i objektive je nemoguće ”zaključati”, te iste posle montiranja drži samo mehanički otpor.
Da stvar bude gora, i objektivi zahtevaju modifikacije, a najgore prolaze C/Y kojima se mora skratiti polugica blende. Na osnovu iznesenog, zaključujem da je PK + Multi Mount zanimljiv, ali skup (80$), nepraktičan i, usudiću se da kažem, štetan proizvod koji je na tržište došao prekasno jer od kada postoje Sony A7 i A7r, vlasnici kolekcija manuelnih objektiva imaju mogućnost da iste koriste bez da seku i turpijaju bilo šta.