Dešavanja

Počela je prodaja ulaznica za 42. FEST

Ulaznice za 42. FEST u Beogradu, koji premijerno predstavlja 75 filmova, biće u prodaji od 1. februara po ceni od 220 do 350 dinara.Od 1. do 7. februara važi popust od 10 odsto na komplete karata po terminskim linijama.Karte su mogu nabaviti na blagajnama Sava centra, Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma sindikata i bioskopa Fontana.

Za svečano otvaranje 28. februara u Sava centru, kada će premijerno biti prikazan domaći film “Top je bio vreo” Slobodana Skerlića, ulaznica košta 500 dinara, kao i za provokativni film “Nimfomanka” Larsa fon Trira, koji će 7. marta biti prikazan u Sava centru integralnoj verziji od 240 minuta (samo za punoletne).

”Top je bio vreo” - Režija: Slobodan Skerlić, Fotografija: Dušan Joksimović

”Top je bio vreo” – Režija:
Slobodan Skerlić, Fotografija: Dušan Joksimović

Pod sloganom “NIJE SVE CRNO-BELO”, 42. FEST će predstaviti od 28. februara do 9. marta 75 premijernih filmova u različitim programskim celinama, među kojima su nova ostvarenja Džima Džarmuša, Romana Polanskog, Terija Gilijama, braće Koen, Stivena Soderberga, Andžeja Vajde

Među atrakcijama 42. FEST-a su i nagrađivani filmovi sa svetskih festivala, kao i filmovi nominovani za Oskara, ali i dela mladih autora i manje afirmisanih kinematografija.

Uz Glavni program, koji predstavlja festivalske pobednike, oskarovce i velike autore, te takmičarski “Evropa van Evrope” sa filmovima evropskih kinematografija izvan EU, presek američkog repertoarskog filma u programu “Holivud” i selekciju “Evropa” sa filmovima iz zemalja EU, 42. FEST predstaviće i daleke kinematografije u selekciji “Panorama svetskog filma”, kao i fokus na dela iz Skandinavije i Rusije.

”Do kraja života” - Režija: Asli Özge, Fotografija: Emre Erkmen

”Do kraja života” – Režija: Asli Özge, Fotografija: Emre Erkmen

Prateći program u Jugoslovenskoj kinoteci čine filmovi Patrisa Lekonta, Fransoa Ozona i Stivena Frirsa, kao i glumaca Vensana Kasela i Franka Nera.

Novina FEST-a je da prvi put filmovi neće biti prikazivani sa filmske trake – sve projekcije biće u digitalnom DSP formatu.

[signoff]FEST se ove godine ponovio i mobilnom aplikacijom pomoću koje posetioci koji su vlasnici “pametnih” telefona mogu pristupiti kompletnom programu, pogledati sinopsis i trejler filma koji ih interesuje, termine projekcija ili pročitati vesti u vezi sa festivalom. Aplikacija je besplatna i moguće ju je preuzeti skeniranjem koda na promo materijalima ili je naći pod imenom “FEST 2014” u Play store za android i App store za iOS uređaje.[/signoff]

Sajt FEST-a je www.fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

”Ustajala voda” - Režija: Shinji Aoyama, Fotografija: Takahiro Imai

”Ustajala voda” – Režija: Shinji Aoyama, Fotografija: Takahiro Imai

ReFoto

Author: ReFoto