Dešavanja

Posetili smo: Photokina 2016.

Photokina je najveći fotografski sajam koji se održava svake druge godine u nemačkom  Kelnu i koji po tridesetčetvrti put postaje meka za ljubitelje fotografije i pokretne slike. Sva imena fotografske industrije okupljaju se kako bi predstavili najnovije fotoaparate, opremu i sve što je vezano za fotografiju. Takođe, svaki put nam daje jasan signal u kom pravcu će se dalje razvijati  i koji su trenutni trendovi u foto industriji. Fotografija i stvaranje pokretne slike su na početku nove ere komunikacija dobile potpuno novu dimenziju. Sve veći broj fotoaparata poseduje mogućnost jednostavnog i brzog povezivanja sa mobilnim telefonom ili direktno na internet mrežu kako bi se snimljene fotografije ili video zapisi podelili sa drigima. Shodno tome, fotografija dobija potpuno novo značenje. Fotoaparati se i dalje ne mogu nositi s raznovrsnošću pametnih telefona koji su nam uvek pri ruci uvek, a imaju solidne kamere i opcije ulepšavanja slike. Međutim, predstavljeno je nekoliko uređaja koji svojim tehnološkim inovacijama, kvalitetu snimljenih fotografija i video zapisa ostaju klasa za sebe i standard za profesionalne fotografe.

2 ReFoto.rs Photokina 2016.

Možda nam na prvi pogled deluje da je Photokina kao sajam izgubila svoj značaj, zbog informatičke revolucije gde nam je na internetu u svakom trenutku dostupuna aktulena informacija, ali u viralnom svetu. Na Photokini sve možete opipati, probati, razmeniti svoja mišljenja sa stručnim osobama koja imaju ista interesovanje i videti uživo ono što možda nikada nigde niste videli, jer naravno, to niste mogli da nađete na internetu jer niste zanli da postoji.

Definitivno, ovogodišnji sajam je izgubio nešto od svog ranijeg sjaja. Samsung se tiho povukao sa tržišta i primetno je da se razvoj digitalnih fotoaparata zaustavio, a da se proizvođači suočavaju sa izazovom kako da nateraju korisnike da zamene uređaj koji je već dovoljno dobar.

Ovo su najvažniji noviteti koje su se mogli videti.

Canon

Prvi put u Evropi prikazan je EOS 5D Mark IV, zajedno sa potpunim PIXMA programom štampača i hdbooks–servisom koji profesionalno štampa i povezuje personalizovane foto knjige. Canon nam je prikazao i svoj novi kompaktni sisitemski fotoaparat EOS M5 sa  APS-C senzorom od 24,2 miliona piksela i Dual Pixel autofokusom, a tu je i novi superzum objektiv EF-M 18-150mm f3.6-6.3 IS STM.

originalPreviewJW.jsp-13

Nikon

Nikon se predstavio sa malo neobičnijim materijalom. To su tri nove akcione kamere iz serije KeyMission, a radi se o modelima 80, 170 i 360. Ove brojke označava u stepenima vidno polje koje pokriva objektiv kamere. Svi modeli mogu snimati u 4K rezoluciji i otporni su na vodu, udarce i smrzavanje, a za njih je Nikon pripremio puno dodatne opreme. Kamere će se postupno pojavljivati na različitim tržištima. Naravno, mogli su se videti i nedavno objavljeni fotoaparati D5 i D500, D3400, kao  i novi objektivi  AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED, AF-P DX NIKKOR 70-300MM F/4.5-6.3G ED, AF-P DX NIKKOR 70-300MM F/4.5-6.3G ED VR

originalPreviewJW.jsp-27

4. Refoto.rs Photokina 2016.

Olylmpus

Najvažniji novitet ove kompanije je Olympus OM-D E-M1 Mark II, kompaktni sisitemski fotoaparat napravljen u SLR stilu koji ima senzor sa rezolucijom od 20 miliona piksela, mogućnost kontinulanog fotografisanja do 18 sličica u sekundi u RAW formatu, fazni autofokusni sistem sa 121 tačkom izoštravanja i mogućnost snimanja 4K video zapisa. Pored njega predstavljen je i kompaktni sisitemski fotoaparat Olympus PEN E-PL8  koji ima senzor od 16 miliona piksela, ugrađenu stabilizaciju slike, TruePic VII processor za obradu, LCD displej osetljiv na dodir koji se može obrtati za 180 stepeni  i pogodan je za snimanje, “selfija”, puno filtera za obradu u samom fotoapartu, ugrađeni WiFi, Full HD video. Ovaj se proizvođač može se pohvaliti sa kvalitetnom opremom za fotoaparate, pa su tako predstavljena i tri nova objektiva iz serije M.Zuiko – ED 12-100mm F4 IS Pro, ED 30mm F3.5 Macro i ED 25mm F1.2 Pro, koji su otporni na prašinu i vodu.

GoPro

Nakon nekoliko odlaganja neposredno pre ovog sajma GoPro je predstavio Karma dron. Karma nije samo puki dron, već paket koji sadrži: quadcopter, ručnu palicu za stabilizaciju kao i kontroler sa ekranom osetljivim na dodir. GoPro je razvio Karma dron kao kompletan sistem stabilizacije.

Paket zajedno sa GoPro Hero5 Black kamerom košta oko 1100 evra, a to nije baš jefino. Takođe treba naglasiti da je tu i pametna Passenger aplikacija koja će omogućiti prijateljima da kontrolišu kameru preko smartfona u letu, ali isto tako može da osigura da se propeleri ne nađu u videu. Upravljanje Karme je jednostavno, a kontroler je namerno dizajniran da liči na one iz gejming konzola.

originalPreviewJW.jsp-26

SanDisk

SanDisk je ponovo pomerio granice u domenu skladištenja podataka i objavio je SD karticu najvećeg kapaciteta na svetu. To je SanDisk Extreme Pro SD kartica od 1TB  koja je odličan izbor za one koji prelaze na 4K video format, kao i dolazeće 6K i 8K video formate, VR video od 360 stepeni i drugo. Nije objavljena još cena za ovu memorijsku karticu, ali se pretpostavlja da sa ovolikim kapacitetom ona neće biti jeftina.

Sony

Kompanija Sony predstavila je novi premium ɑ A-bajonet fotoaparat sa zamenjivim objektivima ɑ99 II, naslednika modela ɑ99. Ovaj fotoaparat kombinuje najnovije Sony tehnologije u oblasti digitalnog snimanja, CMOS senzora sa rezolucijom od 42,4 miliona piksela, autofokusni sistem sa hibridnom faznom detekcijom koji zahvaljujući  sa ekskluzivnim svojstvima tehnologije prozirnog ogledala (Translucent Mirror Technology – TMT) omogućava fotografisanje do 12 snimaka u sekundi.

Sony je najavio saradnju sa proizvođačem bliceva Profoto, kako bi zajedno kreirali platformu koja će dovesti do optimizovane kompatibilnosti Profoto bliceva i rasvete i Sony fotaparata sa izmenjivim objektivima.

3 Refoto.rs Photokina 2016.

6 Refoto.rs Photokina 2016.

Panasonic

Panasonic nudi nešto što barem na prvi pogled djeluje “revolucionarno”. Panasonikov Lumix DMC-GH5 ima mogućnost snimanja 4K video zapisa, ali i Photo režima rada koji snimu 6K rezoluciji. Predstavljeni su modeli: Lumix DMC-G85, koji je poboljšan u smislu vodootpornosti i veličine tražila, kompaktni Lumix DMC-LX10 sa senzorom koji ima rezoluciju od 20 miliona piksela, objektiv sa ekvivalentnom žižnom daljinom od 24-72 mm, otvorom blende f1.4-2.8 te stabilizacijom slike po pet osi. Tu je i DMC-FZ2000 koji je prilagođen za snimanje video zapisa zahvaljujući posebnom f2.8-4.5 objektivu koji ima statični vanjski prsten prilikom snimanja, dok se unutrašnjost pomiče.

Lumulabs

pokazuje svoj novi Lumu merač svetlosti i temperature boje kako dodatak za pametni telefon koji je ranije ove godine uspešno finansira kroz Kickstarter kampanju. Priključen na iPhone, Lumu Power i može meriti ambijentalno svetlo, snagu blica, kao i temperaturu boje. On koristi dva senzora , jedan na svakoj strani dizajna pola kupole.

Leica

Leica je poznata po skupim i ekskluzivnim fotoaparatima, a ovo je sasvim nešto novo. Leica Sofort  je instant fotoaparat koji odmah nakon simanja izbacuje fotografiju. Nudi veliki broj različitih modova kako bi odgovarali svakoj situaciji koju želite da snimite – Automatic, Party & People, Sports & Action i Macro. Takođe, ima i tu prednost što dodaje ručne kontrole ukoliko želite da promenite fokus, blic, podesite osvetljenje fotografije i još niz funkcija. Fotoaparat ima objekitv 60mm f/12.7 kao i brzinu okidača od 1/8-1/400. Dobra vest je da se Leica Sofort oslanja na Fujifilm Instax filmove, pa tako format ostaje isti. Leica Sofort će koštati 300 evra i biće objavljena u novembru.

5. Refoto.rs Photokina 2016.

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica