Konkursi u svetu

Poziv za 14. BIJENALE FOTOGRAFSKE UMJETNOSTI

Foto-klub Elema iz Skoplja poziva vas na učešće na 14. bijenalu fotografske umetnosti!

Velika je čast i odgovornost otvoriti poziv ovog renomiranog salona naše omiljene discipline. Fotomedia, u očima mnogih fotografa diljem svijeta, nije samo još jedna fotografska izložba. Tokom godina postojanja, Fotomedia je brusila svoje ime, u kriznim vremenima prošlog vjeka baš kao i danas u naletu cunamija digitalnih izložbi, kao jedna od malobrojnih print izložbi, gdje se žiriranje odvija u živoj i otvorenoj debati, kroz process u kojem se najviše cjeni autorski izraz i pečat. Kao rezultat toga, radovi koji stižu na Fotomediu sa svih strana svijeta neka su od najboljih aktualnih fotografskih ostvarenja.

 

Potpuno svjesni da ovakav tip izložbe traži puno više truda sa obe strane, odgovorno tvrdimo da je zadovoljstvo upravo stoga mnogostruko veće! Ohrabrujemo vas da učinite mali napor i pošaljete svoje radove na XIV bijenale fotografske umjetnosti Fotomedia 2014. Tim činom istovremeno dajete podršku i poticaj u očuvanju osnovnih vrijednosti naše drage discipline.

 

Fotomedia postoji samo zbog i iz LJUBAVI i STRASTI koju gajimo prema FOTOGRAFIJI i zasniva se na volonterskom znoju našeg tima. Možete posjetiti našu internet stranicu i pogledati kataloge sa prošlih izdanja na slijedećem LINKu, ili nas jednostavno pratite na FACEBOOK-u.

 

TEMA: SLOBODNA

 

ŽIRI:

VASJADOBERLET,EFIAP/s,MFFZS, Slovenija

IVANA TOMANOVIĆ,mr. doc, Akademija umetnosti, Novi Sad, Srbija

BORORUDIC,MFFSM, Makedonija

Alternative:

Jure Kravanja, EFIAP, MF FZS, Slovenia

Cvetan Gavrovski MF FSM, Makedonija

 

KALENDAR:

 

KRAJNjI ROK ZA PRIJEM FOTOGRAFIJA: 08. IX2014.

ŽIRIRANJE: 13. IX2014.

OBJAVA REZULTATA:23. IX 2014.

OTVARANJE IZLOŽBE:13. XI2014.

SLANjE FOTOGRAFIJA I KATALOGA: 15. I 2015.

PRAVILA UČEŠĆA

 

Podnošenje prijave podrazumijeva prihvatanje slijedećih uvjeta:

 

 1. KARAKTERISTIKE RADOVA: Fotografije svih vrsta, stilova, metoda i procesiranja, crno-bijeli i kolor printovi su prihvatljivi. Svaki autor/autorica može poslati najviše četiri (4) fotografije. Fotografije koje su bile izložene na prethodnim izdanjima Fotomedije neće biti prihvaćena.

 

2. TEMA: Slobodna.

 

3. UČEŠĆE: Svi građani i sve građanke svjeta mogu poslati svoje fotografske radove na konkurs. Izuzetak su članovi žirija, koji bez žiriranja mogu izložiti svoje radove, najviše četiri (4), bez prava da se natječu za nagrade.

 

 1. DIMENZIJE: Fotografije dimenzija20x30cm do30x45cm(neuramljeni i bez podloge).

Radovi van ovih kriterija neće se primati.

 

 1. KOLEKCIJA RADOVA:Sve četiri (4) fotografije mogu se poslati kao kolekcija radova. Pod kolekcijom radova se podrazumijevaju najmanje 3 fotografije koje su tematski povezane. Napomena, kolekcija nije serija radova! Ako je fotografija dio kolekcije potrebno ju označiti sa KOL (COLL).

 

 1. INFORMACIJE: Na zadnjoj strani (poleđini) svake fotografije treba zalijepiti slijedeće informacije ispisane štampanim slovima:
 • Ime i prezime;
 • Naziv djela na Makedonskom ili na nekom od FIAP jezika;
 • Broj fotografije i/ili kolekcije mora da odgovara broju u obrascu/aplikaciji.

 

 1. OBRAZAC: Svaki paket sa fotografijama mora imati uredno popunjen obrazac sa svim podacima i informacijama, ispunjen i potpisan od strane autora/autorice.

 

 1. KAKO SLATI RADOVE: Fotografi mogu poslati svoje radove individualno ili preko svojih klubova, kao štampani materijal, u paketu koji težinom ne prelazi dva (2) kilograma, na adresu:

 

FOTOCLUB “ELEMA” -SKOPJE

PartizanskiOdredi155-1/82

1000SKOPJE,MAKEDONIJA

 

Napomena: Paketi teži od 2kg neće biti vraćeni vlasnicima.

 

 1. KOTIZACIJA:Zbog kompenzacije za troškove vraćanja fotografija, kataloga i ostalih organizacijskih troškova, autorska kotizacija za učešće na bijenalu Fotomedia 2014 iznosi 15EUR ili20USD. Kako PAYPAL nije dostupan u Makedoniji, molimo vas da kotizaciju šaljete u istom paketu sa fotografijama.

 


 

 

 1. KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA: Organizator može da koristi pristigla djela za reprodukcije u katalogu te u promotivne svrhe vezane za izložbu, uz obavezno navođenje imena autora/autorica. Organizator može koristiti pravo da traži od autora/autorica digitalne fajlove za reprodukcije u katalogu. Za sve druge moguće i pretpostavljene svrhe, organizator je dužan da traži dozvolu od autora da bi koristio njihova djela.

 

 1. OSTALO:

 • Fotografije će biti tretirane sa najvećom pažnjom. Organizator ne preuzima odgovornost za oštećenja i gubljenje paketa tokom transporta. Po završetku izložbe fotografije će biti uredno i pažljivo upakovane u isti paket u kom su dospjele.
 • Svi koji učestvuju dobiti će katalog, a nagrađeni i svoje nagrade.
 • Zvanični rezultati će biti objavljeni na našoj web stranici: http://www.photomedia.mk

 

 

NAGRADE

 

MEĐUNARODNI ŽIRI ĆE DODIJELITI SLIJEDEĆE NAGRADE:

 

 1. ZA POJEDINAČNE RADOVE:
 • FIAPMedalje– jedna zlatna, jedna srebrna, jedna bronzana
 • FSMMedalje– jedna zlatna, jedna srebrna, jedna bronzana
 • FIAPPOHVALE – pet sa jednakim značenjem

 

 1. ZA KOLEKCIJU RADOVA:
 • FIAPMedalje– jedna zlatna, jedna srebrena, jedna bronzana
 • FSMMedalje– jedna zlatna, jedna srebrena, jedna bronzana
 • FIAPPOHVALE – pet sa jednakim značenjem

 

 1. SPECIJALNE NAGRADE:

 

ZA UKUPNI UMJETNIČKI DOJAM žiri će dodijeliti

 • Plaketu Grada Skopja, za pojedinačnu fotografiju

 

 1. FIAP “NAJ” AUTOR-ICA (BESTAUTHOR):

Za autora/autoricu sa najviše primljenih radova žiri će dodijeliti:

 • Nagradu: FIAP“NAJ” AUTOR-ICA (FIAP BESTAUTHOR)

 

ReFoto

Author: ReFoto