ReFoto konkurs

Prijavite se za ReFoto školu fotografije – od 21. juna do 6. jula

Časopis ReFoto vas poziva da se prijavite za školu fotografije. Škola je namenjena svima koji žele da nauče osnove fotografije, od rukovanja foto-opremom do kreativnog procesa stvaranja fotografske slike. Dođite da se družimo i da vam pomognemo da razumete i savladate tehniku stvaranja fotografije koja je, razvojem digitalne tehnologije, postala laka, svima dostupna i, pre svega, zabavna.

Foto-škola će trajati tokom tri vikenda: 21-22.06./ 28-29.06./ 5-6. 07. 2014. u blokovima od po četiri sata (od 11 do 15 časova). Svaki blok nastave započinje s teorijskim predavanjem praćenim video prezentacijom nakon čega sledi praktičan rad u studiju i na terenu. Akcenat škole stavljen je na praktičan rad i proveru stečenog znanja na fotografskim zadacima. Za sve polaznike obezbeđeni su fotoaparati sa kit objektivima (srednja amaterska klasa D-SLR, npr. Nikon D5300, D5200…), ali je poželjno da svaki polaznik ponese i svoj fotoaparat (ako ga ima).

*Neophodno je osnovno poznavanje rada sopstvenog fotoaparata i postavki glavnih parametara kao što su: blenda, ekspozicija, osetljivost i balans bele.

Program škole fotografije

  •  Kako radi fotoaparat, podela po formatima i osnovna postavka glavnih parametara;
  •  Razumevanje funkcija i postavki fotoaparata i njihova primena u različitim sferama fotografisanja;
  •  Objašnjenje pojma blende, ekspozicije, osetljivosti i veličine slike – praktičan rad na konkretnim zadacima;
  •  Podela objektiva i njihova primena u odnosu na temu i motiv;
  •  Karakteristike svetla – prirodno svetlo, studijska rasveta: kontinualna i fleš rasveta;
  •  Estetika fotografije:  kompozicija, svetlo, balans, dominacija, ritam, perspektiva, boja…;
  •  Fotografska praksa: rad u studiju (mrtva priroda, figura, portret), fotografisanje na terenu (gradski pejzaž, noćna fotografija, rad sa stativom, dokumentarni zadatak);

Teme praktičnih zadataka škole fotografije po vikendima

21-22. jun – Pojam blende i dubinske oštrine. Rad s objektivima različitih žižnih daljina. Pojam ekspozicije u odnosu na statičan objekat i u pokretu. Postavka balansa bele u odnosu na svetlosnu situaciju. Fotografisanje mrtve prirode u studiju (rad sa svetlom, kompozicija, primena objektiva).
28-29. jun – Portret i figura (rad u na terenu s postojećim svetlom, rad u studiju sa studijskom rasvetom i modifikatorima svetla).
05-06. jul – Dokumentarni projekat (gradski pejzaž, odnos grada i reke, čovek i grad, noćna fotografija, rad sa stativom).
*Ukoliko postoji interesovanje među polaznicima, poslednji vikend organizujemo pravi foto-safari.

 

3 seta, 3 predavača i 3 vikenda!

ReFoto škola funkcioniše podeljena u tri grupe zato što ima tri predavača: Ivanu Tomanović, Milicu Mrvić i Milana Živkovića. Ovakav način rada uz promenu grupa tokom snimanja, daje mogućnost da savete dobijate od svakog predavača. Istovremeno svaki polaznik ima priliku da se oproba pod najrazličitijim uslovima rada sa kojima može da se susretne. Na primer rad sa mrtvom prirodom na repro-stolu odlična je osnova za dalje bavljenje stok fotografijom dok je fotografisanje na nekoj živopisnoj lokaciji ”trening” za takozvanu ”lajf” fotografiju ili fotografiju prirode.
Cena škole: 17.400 dinara (150 evra)

U cenu je uračunat rad sa foto i studijskom opremom u profesionalnom studiju, kao i skripta koja će polaznicima škole omogućiti da osveže svoje znanje i nakon završene škole.

Rok za prijavu: 18. jun 2014.
Prijava na: citaoci@refoto.rs, subject: Foto-škola.
Broj polaznika je ograničen, osigurajte svoje mesto prijavom i uplatom do 18. juna

* Zbog kratkog roka za prijavu ukoliko do 18. juna ne bude formirana grupa, termin škole se pomera.

 

Pogledajte neke od fotografija nastalih na prethodnoj foto-školi

ReFoto

Author: ReFoto