Tehnika

Profoto B10 Studijski fleš sposoban da radi i kada u blizini nema utičnice za struju

Pre par dana u Refoto studio stigao je najnoviji fleš iz Profoto porodice na kojem je oznaka B10. Kako je čuvenom “unboxing-u” prisustvovalo nekoliko ljudi prvi komentar bio je skoro identičan: još ne znamo šta može, ali odavno nismo videli ovako kvalitetno izrađen uređaj. Ovo je veoma važno, ne samo iz estetskih već iz još jednog razloga. Taj razlog jeste sva prateća oprema koju možda imate a možda i planirate da nabavite.
Model B10 jedan je od najmanjih Profoto fleševa ali to ne znači da ćete morati opremu da kupujete samo za njega. Uostalo i model B2 koji ima svakako najmanje glave (jer je generator odvojen u posebno kućište) sposoban je da nosi i najveće oktagon softboksove i kišobrane – bez muke i problema.
Igra slučaja i ideja koja se javila definisali su našeg prvog test-fotografa. Do studija je svratila Mina Petrović, student sada druge godine FPU, odsek fotografija. Ona do sada nije imala previše kontakta sa Profoto rasvetom a ona pomenuta ideja bila je da vidimo kako će se zaista sa najnovijim flešom snaći neko ko takve uređaje nije koristio. Mina je pozvala svoju prijateljicu i snimanje je moglo da počne.


Profoto je poznat po mnogo čemu ali je jednostavnost i funkcionalnost korisničkog interfejsa legendarna. Profoto B10 je poslednji korak u razvoju fleševa a kontrola je toliko napredna da je rukovanje neverovatno lako: tri dugmeta od čega je ono treće i belo za uključivanje, prvim uključujemo i podešavamo jačinu i boju kontrolnog (pilot) svetla a  srednjim kontrolišemo sve ostalo: klik aktivira meni, okretom biramo opciju a pritiskom na isto dugme izbor potvrđujemo. Podešavanje jačine svetla je isto tako neverovatno lako: okretanje dugmeta menja snagu fleša u koracima od 10-og dela a pritisnuto dugme i okretanje menjaju snagu u koracima  celih vrednosti – od 1 do 10.
Ako ste pomislili da je u tekstu greška kod navoda da dugmetom menjamo boju pilot svetla reći ćemo samo da greške nema. Model B10 prvi je studijski fleš koji je namenjen ozbiljnom videografskom snimanju jer je pilot svetlo veoma jako i kao što rekosmo možete mu menjati boju odnosno termperaturu. Naš test fotograf snašao se izuzetno brzo i već posle nekoliko minuta ona je sa svojim modelom počela snimanje bez ikakvih problema osim pitanja: možemo li sada da probamo beautz dish, a da stavimo snoot…
Snimanje smo započeli koristeći bateriju ali onda smo se setili najvaćnije mogućnosti Profoto B10 fleša: u studiju radi tako što se napaja strujom i istopvremeno puni i bateriju.


Dve mlade dame imale su zanimljiv dan, Mina je napravila novu seriju fotografija a Teodora je dobila fotografije: lepše i zanimljivije od selfija mobilnim telefonom.