Istorija fotografije

Prve amaterske fotografije

Iako je fotografija nastala tridesetih godina 19. veka tek od 1888. godine je zaista postala dostupna, i to zahvaljujući kompaniji Kodak koja je upravo te davne 1888. izbacila na tržište prvu komercijalnu kameru. Prva Kodakova kamera propraćena sloganom ”Vi pritisnite dugme, mi ćemo obaviti ostalo” zauvek je izmenila tok razvoja fotografije, stavila je u ruke amatera i zaljubljenika koji su od tada mogli da prave snimke svakodnevnog života neopterećeni tehničkim aspektom same tehnike.

Ova kamera je bila lagana drvena kutija, obložena kožom i dovoljno zgodna za nošenje i držanje u ruci. Sam postupak fotografisanja zahtevao je tri jednostavna koraka: okretanje ključa kako bi se premotao film, povlačenje ”konopčića” kako bi se namestio zatvarač i pritisak dugmeta kako bi se napravila fotografija. Nije čak imala ni tražilo već bi se ”kutija” samo uperila u predmet fotografisanja, a kamere su se dobijale sa već ubačenom rolnom od 100 snimaka. Kada bi korisnik završio sa rolnom filma, celu kameru bi poslao nazad u Kodakovu fabriku. Tamo su se razvijale fotografije, koje su potom zajedno sa iznova napunjenom kamerom, vraćane vlasnicima.

Kodak je tada pravio kružne fotografije prečnika 7, 5 cm a pred vama je primer nekih od prih amaterskih fotografija nastalih jednostavnim pritiskom na dugme:

 

 

 

 

 *Sve fotografije preuzete sa: http://www.flickr.com/photos/nationalmediamuseum