Foto-škola, Praksa na delu

Radionica makro fotografije

Kada sam pre nekog vremena pokazivao šta i kako radimo u okviru radionice makro fotografije poznanik koji se bavi sličnim poslom postavio mi je sledeća dva pitanja: odakle ti tolika oprema i kako te ne mrzi da je nosiš? Odgovor na prvo pitanje usko je vezan za osamnaest godina provedenih u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i apsolutne opsednutosti fotografisanjem malih životinja. Tokom tog perioda naučio sam da fotografija uopšte a posebno makro fotografija može biti izuzetno skupa ali i izuzetno jeftina – sve se svodi na pitanje komfora u radu. Odgovor na drugo pitanje vezan je za ono šta danas predstavlja Refoto studio i škola fotografije gde je veoma jednostavno sve posvećeno lepom i pre svega uspešnom druženju i radu u okviru škole i radionica. A u četiri transportna kofera jedva je stao deo opreme koju su polaznici mogli da koriste jer se nakon inicijalnih predavanja i konsultacija kao po pravilu svaki od polaznika “zavuče” u neki deo studija i tu na miru isprobava ono šta ga zanima. Pored opšteg interesovanja
za ovu neverovatno zanimljivu oblast fotografije u radionicu dođu i oni sa strogo definisanim zahtevima odnosno potrebom da reše neki od problema fotografisanja materijala kojim se bave. U prošloj školi imali smo problem fotografisanja otisaka dečijih zuba na kašičicama od kosti iz praistorijskog vremena a u ovoj radionici bavili smo se snimanjem buba odnosno bubica potkornjaka čije dimenzije se mere milimetrima.


Jedan od polaznika je isprobavao R1C1 komplet odnosno SB R200 bliceve, nosače i dodatnu opremu specijalno namenjenu makro fotografiji, drugome se svidela opcija rada sa Profoto B2 blicevima i usmeravanjem svetla pomoću snut dodatka, tzv. barn door dodatka i saća, treći polaznik nije ostavljao na miru Osram SC18 bliceve, četvrti je fotografisao uz LED reflektore i Freelander baterijske studijske fleševe. Na poslednjoj ilustraciji vidite deo opreme koja je postavljena kao svojevrsni “švedski foto sto” gde je svako mogao da uzme i proba ono što mu se učini prikladnim. Više od dvadeset raznih objektiva uključujući tu sedam pravih makro objektiva (Nikon, Minolta i Mamiya) mehovi i međuprstenovi, preokretni prstenovi i ostali adapteri koji spajaju ili dozvoljavaju montiranje i korišćenje različitih “gedžeta” u makro fotografske svrhe. Ipak, činjenica je da oprema bez ideja i rada ne predstavlja ništa a ovde možete videti najzanimljivije fotografije snimljene tokom ova dva dana.

Deo opreme koju smo koristili.