ReFoto 112

K1

Od 01.08. u prodaji je ReFoto br. 112

 

Iz novog broja izdvajamo:

Ekskluzivni portfolio i intervju s holandskim fotografom Ervinom Olafom (Erwin Olaf), jednim od vodećih svetskih fotografa današnjice. Tu je i portfolio Dragana Lapčevića koji ujedno najavljuje njegovu prvu samostalnu izložbu. U rubrici Kako da…  saznajte kako da kontrolišete dubinsku oštrinu, a tu je i priča o tome kako da prikažete svoj rad na nekoj od vodećih onlajn portfolio platformi. Izložba u Beču posvećena kultnom filmu “Blow-up” povod je polemici o iluziji fotografije.

Popularna istorija fotografije

Interpretacija fotografije u umetnosti – različite mogućnosti “čitanja” fotografije.

Svet u fokusu

Utisci iz prve ruke s jednog od najvećih svetskih festivala fotografije – Les Rencontres D’Arles 2014.

Dešavanja

Protekla dva meseca bila su bogata sadržajima iz kojih izdvajamo: Fotorama 2014 u Kragujevcu, Dani fotografije u Srbiji u Čačku, Salon fotografije Vinkovci 2014, Fotosofia 9 u termama Tuhelj u Hrvatskoj.

Intervju

U novoj rubrici „Intervju” kroz razgovor s profesionalcima upoznajemo vas s njihovim načinom rada ali i opremom koju koriste. Prvi razgovor vodili smo sa Andrejem Isakovićem fotografom agencije Frans Pres (AFP).

Turistički vodič za fotografe

Ovog puta vodimo vas na putovanje Moračkim planinama i fantastičnim kanjonom reke Mrtvice.

Foto škola

Nastavljamo priču o kadriranju tj. kontroli sadržaja vaše fotografije. Predstavili smo Photoshop CC 2014 i veoma korisnu automatizaciju svih vaših poslova u ovom programu.

Tehnika

Novi Nikon D810, naslednik modela D800 i D800E, je gotovo nečujan D-SLR ekstremne rezolucije. Takođe smo među prvima u svetu imali priliku da isprobamo Profoto B sistem sa AIR TTL s daljinskom kontrolom za Nikon fotoaparate. Predstavljamo vam i Samsung NX Mini – minijaturni CSC sistem, kao i nove Epson L1300 i L1800 A3+ štampače iz CISS tehnologije.

Kolekcionarstvo

Ensign Selfix 20 – zanimljivo dizajniran srednjeformatni fotoaparat iz Engleske

Čitaoci

Najbolje fotografije koje stignu u redakciju između dva broja objavljene su u rubrici U fokusu. Veliki broj fotografija stigao je na godišnji konkurs „Autoportret”, a tu je i naša standardna rubrika Foto-klinika.

Pozivamo vas da nam prenesete svoje utiske o najnovijem broju vašeg i našeg časopisa preko mejla citaoci@refoto.rs