ReFoto broj 108

ReFoto 108

Od 28.11. u prodaji je ReFoto br. 108


Tema broja – Njujork

Putem svojih fotografija priču o ovom gradu ispričaće nam Nikola Tamindžić i Marko Savić i to kroz dva odlična portfolija. Nastavak fotografskih priča o Njujorku, u formi kratkih intervjua, vezan je za naše fotografe: Srđana Kalinića, Marka Sovilja, Milenu Rakočević i Dušana Jaukovića koji nam daju odgovore na pitanja šta ih je dovelo u ovaj grad, kako ga doživljavaju i koliko na njihov rad utiču izazovi na koje nailaze.
Slede još dve rubrike od kojih je prva Vaš pogled na Njujork, odnosno prostor gde smo prikazali desetak najboljih fotografija koje su snimili naši čitaoci u Njujorku. Ostatak fotografja možete pogledati na našem veb portalu! I na kraju tu je priča o legendarnom muzeju moderne umetnosti, svima dobro poznata MoMA.

Kako da…

Veliki deo dragocenog prostora u časopisu dobila je nekadašnja rubrika Praksa na delu, a danas Kako da... čija je tema ovoga puta fotografisanje dece. Ako ste se pitali kako da “ovekovečite” svoje potomke, bilo da su se tek rodili ili su blizu uzrasta tinejdžera, ili kako da ta vrsta fotografije postane vaša profesija odgovor ćete pronaći u novom broju časopisa ReFoto. Odgovore nam daju Ana Pozderac i Milica Walker, dve dame koje se ozbiljno bave ovom vrstom fotografskog posla koji je na našim prostorima u povoju. Svoj doprinos ovoj temi dala je i naša urednica veb portala Milica Mrvić.

Popularna istorija fotografije

Nakon što pročitate kako se deca fotografišu danas u ovoj rubrici možete videti kako se to radilo nekada.

Redbull Illume

Ako vam se sviđaju fotografije sa malo više akcije, tu je prikaz najboljih akcionih i avanturističkih fotografija konkursa pod nazivom Illume koji organizuje RedBull.

Dešavanja

Najzanimljiviji događaji na fotografskoj sceni svakako su radionice, a mi smo vam prikazali šta su snimili polaznici dva projekta: Fokusiranje demokratije i Master klas radionice koju je, tokom svog boravka u Beogradu, vodio Nikola Tamindžić.

Foto škola

Ako vam je potrebna pomoć u radu sa fotografijama ili video materijalima tekst o obradi putem slojeva i Adobe Camera Raw filtra u Photoshopu može vam uštedeti mnogo vremena, ali i dati neke sasvim nove ideje.

Štapom i kanapom

Iako izgleda da je vreme analogne fotografije toliko daleko, da se više ne proizvode skeneri za film, veliki broj fotografa postavlja nam pitanja o tome kako da urade digitalizaciju negativa bez skenera. Odgovor potražite u novom broju.

Tehnika

  • Na stranicama novog broja imaćete priliku da vidite prikaz fotoaparata koji je izazvao najviše komentara i rasprava proteklog meseca. Naravno reč je o modelu Nikon Df fotoaparatu namenjenom isključivo fotografima (jer nema mogućnost snimanja videa) i koji po prvi put spaja tradicionalne vrednosti sa digitalnim tehnologijama.
  •  Ako ste mislili da je nemoguće napraviti zum objektiv velike svetlosne moći pogrešili ste. Zum objektiv koji je proizvela Sigma raspona 18-35 mm ima blendu 1,8 na celom rasponu.
  • Sledi prikaz novog Canon EOS 70D fotoaparata koji korisnicima donosi nekoliko važnih unapređenja: displej osetljiv na dodir, WiFi, nov senzor…
  •  Ljubitelji ekstremnih sportova svakako će biti zainteresovani za prikaz novog CSC fotoaparata – Nikon 1 AW1. Nakon čuvenih modela analogne serije Nikonos, ovo je prvi digitalni fotoaparat sa izmenljivim objektivima, otporan na padove, smrzavanje ili vodu, i to do dubine od 15 m.

Kolekcionarstvo

Svima koji na pomen imena grada Wetzlar zaigra srce biće iznenađeni činjenicom da je pored čuvenih Leica fotoparata postojala još jedna fabrika i da je u njoj prozveden fotoaparat Lordomat C 35.

 Čitaoci

I na kraju ove najave najvažnija stvar jesu fotografije naših čitalaca. Najbolje fotografije koje stignu u redakciju između dva broja objavljene su u rubrici U fokusu. Sa ovim brojem završen je godišnji konkurs Nov početak tako da će u sledećem, februarskom broju biti objavljena imena najboljih. A oni koji su poslali fotografije jer im je bio potreban savet i komentar mogu proveriti da li su se njihovi radovi našli u rubrici Foto klinika.

VAŽNO!
Obaveštavamo vas da će ReFoto ubuduće izlaziti jednom u dva meseca.
Sledeći broj na kioscima će se naći početkom februara.