ReFoto broj 109

ReFoto 109

Od 28.01. u prodaji je ReFoto br. 109

 

Tema broja: Žene u dokumentarnoj fotografiji

Danas ima puno žena fotografa, ali u dokumentarnoj sferi fotografije nisu toliko zastupljene. U prvoj polovini dvadesetog veka na žene dokumentariste gledalo se kao na čudne, ali hrabre žene, spremne na svakakve ”ludorije” zarad dobre fotografije. Na početku vam predstavljamo Anastasiju Tejlor Lind, britanskog fotografa švedskog porekla koja trenutno živi na Tajlandu. Član je Agencije VII i njene fotografije ustvari su priče o ženama koje je fasciniraju svojom snagom i odlučnošću.

Pitanje je koliko nas još zna ili razmišlja o postojanju zanata i zanatlija. Ljude koje možemo posmatrati i kao institucije ili mini-industriju predstavlja nam Maja Stošić.

Nerazvijena mesta gde se uvek nešto dešava privlače Sanju Jovanović. U potrazi za prostorima gde ima emocija i ekspresivnih karaktera, ljudskih tvorevina i improvizacija koje doprinose likovnosti njenih fotografija, stigla je do Indonezije gde trenutno živi.

 

Popularna istorija fotografije

Novembra 1936. godine pojavio se prvi broj časopisa Life, a fotografija Margaret Burk-Vajt na naslovnici otvorila je put modernoj dokumentarnoj fotografiji i ženama fotografima u ovoj oblasti. Šta se desilo nakon toga otkrićete u novom broju.

 

Svet u fokusu

Na samom početku časopisa predstavljamo vam dvanaest fotografa iz raznih delova sveta koji su se kvalitetom i kreativnošću izborili za prestižno zvanje, titulu “Hasselblad Master”

 

Kako da…

Kada se započne razgovor o makro fotografiji, obično krene u pravcu snimanja biljaka ili životinja. Makrofotografija obuhvata brojne oblasti – od prirode, do tehničkih snimaka, a jedan deo ovako nastalih fotografija svakako ima i kreativni aspekt. Rubrika Kako da… otkriva kreativnu upotrebu makro fotografiju.

 

Fotografske tehnike

O tome kako da najlakše digitalizujete svoju ili od predaka nasleđenu analognu arhivu pisali smo u nekoliko navrata, ali je neverovatno veliki broj poziva redakciji s pitanjem kako da se najlakše obavi proces digitalizacije velikog broja filmova ponovo aktuelizovao ovu temu. U nastavku priče o alternativama klasičnom skeniranju pokazaćemo šta može sprava zvana dija duplikator.

 

Dešavanja

U okviru Sajma fotografije u Galeriji „Artget“ održana je Refoto radionica pod nazivom “Izložba u nastajanju”. Šest pretplatnika časopisa imalo je priliku da oseti čari rada u studiju, pogotovu što je svako imao svoj set i svog modela. S obzirom na to da se baš sve, uključujući i obradu fotografija i štampu, dešavalo na licu mesta, prisutni su jedva čekali da vide novu fotografiju okačenu na zid galerije…

 

Foto škola

Pregledajte svoju arhivu, napravite izbor najboljih fotografija i pretvorite ga u svoju fotomonografiju, bilo da ona ostane u elektronskoj formi ili kao prava papirna kopija koja nema problema s gubitkom podataka, ”crkavanjem” hard-diskova, lošim CD ili DVD medijima. Uglavnom, umesto “klasične” foto-škole, priča kako da napravite svoju knjigu u Photoshopu ili Indesignu.

Štapom i kanapom

Kada su digitalni fotoaparati dobili mogućnost snimanja video-zapisa visokog kvaliteta, ostala su dva nerešena problema: kontrole fokusa i zuma. Uz minimum sredstava i malo vremena napravite sami svoju Follow focus polugu.

 

Tehnika

Pojavilo se mnogo zanimljivih kompaktnih sistemskih digitalnih fotoaparata u prošloj godini, a prema glasanju čitalaca na našem sajtu, Fujifilm X-E2 je najpopularniji. Zašto je to tako videćete u prikazu ovog fotoaparata.

Da li su CMOS senzor od 24,2 Mpx bez OLP filtra, EXPEED 4, Wi-Fi, GPS i ostale mogućnosti dovoljne da Nikon D5300 izdvoje od prethodnih modela, ali i konkurencije?

Olympus će u potpunosti napustiti klasične D-SLR fotoaparate i okrenuti se sistemu koji ima veće šanse za uspeh. Nov Olympus OM-D E-M1 je mikročetvorotrećinski premijum model napravljen da ispuni sve zahteve koji su postavljani E-sistemu.

Studijski fleš bez kablova: napajanje smešteno u kućište blica, ugrađen prijemnik za bežični okidač (triger), brzina bljeska 1/15.000 s, stroboskopske mogućnosti… To je Jinbei HD 600.

 

Kolekcionarstvo

Činjenica da je Sawyers View-Master Personal Stereo Camera namenjen snimanju 3D fotografija svrstava ovaj fotoaparat u grupu zanimljivih. Još veća atrakcija jesu konstrukcija, dizajn i način rada.

 

Čitaoci

Svi koji su poslali fotografije jer im je bio potreban savet i komentar mogu proveriti da li su njihovi radovi objavljeni u rubrici Foto klinika, dok su najbolje fotografije čitalaca objavljene u našoj stalnoj rubrici U fokusu.

 

Konkurs

Nekada davno, angažovati slikara i imati portret bila je privilegija najviših slojeva društva. Sa razvojem fotografije sve se promenilo i ubrzo je svako mogao da ima svoj portret, uspomenu, dokaz da je postojao. Zbog pojave društvenih mreža izuzetno popularna postala je kategorija autoportret. Tekst o ovoj vrsti fotografije uvod je u temu našeg novog godišnjeg konkursa.

Izložbom najboljih fotografija i proglašenjem pobednika završen je godišnji konkurs “Nov početak”. Izložba je otvorena do 1. februara 2014. u galeriji Artget.

Krajem decembra ReFoto vas je pozvao da pošaljete samo jednu fotografiju koja je obeležila vašu 2013. godinu i da učestvujete u pravljenju zajedničkog foto-albuma “365 uspomena”. Putem javnog glasanja na portalu refoto.rs odabrali ste dvadeset autora čije fotografije su ušle u uži izbor za nagradu – Nikon Coolpix S01.

VAŽNO!
Obaveštavamo vas da će ReFoto ubuduće izlaziti jednom u dva meseca.
Sledeći, 110. broj časopisa, na kioscima će se naći početkom aprila.