ReFoto konkurs

ReFoto radionica ”Izložba u nastajanju” i Sajam fotografije Kulturnog centra Beograda

ReFoto

Veliko nam je zadovoljstvo da objavimo i učesnike predstojeće ReFoto radionice ”Izložba u nastajanju”:

utorak 24. decembar:

 

 • Bojan Džodan
 • Milan Tesla
 • Vuk Papić

 

sreda 25. decembar:

 • Boris Kočiš
 • Ivana Todorović
 • Aleksandar Stojanović

Molimo učesnike da potvrde svoj dolazak putem mejla citaoci@refoto.rs najkasnije danas do 19 časova. Fotografisanje počinje u 16h u prostoru galerije Artget i javnog je karaktera tako da pozivamo i sve radoznale i zainteresovane da nas posete 24. i 25. i prisustvuju celom procesu nastajanja fotografske izložbe!

 

U okviru Sajma fotografije očekuje vas još zanimljivog sadržaja, a program i satnicu pogledajte u nastavku.

 

Sajam fotografije pozivnica

 

PROGRAM SAJMA FOTOGRAFIJE KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

 

[icons icon=”icon-email” color=”#dd4444″ size=”18″]Utorak, 24. i sreda, 25. decembar 2013.

 

Fotografsku radionicu IZLOŽBA U NASTAJANJU organizuju

 • časopis ReFoto i Kulturni centar Beograda
 • Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu – Odsek Kostim / Modul Scenski kostim

Mentori: redovni profesor Ljiljana Petrović i docent Svetlana Cvijanović

Autorke kostima: Katarina Despotović, Vanja Đurović, Sofija Jovandić, Milica Požar, Katarina Radović, Irina Somborac

 • Modni studio Click
 • Refot B
 • Perollo
 • Paperal Masks

 

Na dvodnevnoj radionici odabrani čitaoci časopisa Refoto imaju priliku da fotografišu kostime studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koji su pod mentorstvom red. profesora Ljiljane Petrović i docenta Svetlane Cvijanović realizovani na Odseku Kostim / Modul Scenski kostim, kao i maske Aleksandra Saše Škorića (Paperal Masks). Kostime i maske nose modeli Modnog studija Click, koji brine i za odgovarajuće frizure i šminku.

Snimanje će se odvijati pod mentorstvom dvoje fotografa, Milana Živkovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Refoto i Milice Mrvić, urednice portala Refoto.rs.

Ova radionica je svojevrsna prezentacija izložbe u nastajanju jer će izabrane fotografije, nakon obrade u Fotošopu, biti odštampane na Epson ploteru koji je obezbedila firma Perollo. Tako pripremljene i odštampane fotografije naći će se na zidovima Galerije Artget, što znači da će izložba rasti iz sata u sat.

Učesnici i posetioci radionice dobiće uvid u sam proces pripreme fotografskog seta, toka fotografisanja na zadatu temu, postprodukcije i, na kraju, štampe i izlaganja.

Kao i svaka izložba, i ova u nastajanju će narednog dana dobiti svoj katalog kao trajno podsećanje na proces i rezultate održane radionice.

Organizatori radionice na ovaj način daju dodatni i zajednički doprinos obrazovanju u oblasti fotografije i vizuelne kulture kojima se, svako na svoj način, bave već više decenija.
Radionica se oba dana odvija od 16 do 19 sati.

 

Četvrtak, 26. decembar 2013, u 18 sati

 

Okrugli sto MARKIRANJE FOTOGRAFIJE

Učestvuju: prof. dr Milanka Todić (Fakultet primenjenih umetnosti), moderatorka,

Radovan Cukić (Muzej istorije Jugoslavije), Vesna Danilović (Kulturni centar Beograda), dr Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), doc Vladimir Tatarević (Fakultet primenjenih umetnosti) i Zoran Trtica (FotoMuzej)

Fotografija se danas masovno distribuira i umnožava na internet platformama od baza podataka do on-line muzejskih kolekcija, i premda se situacija čini krajnje haotičnom i u virtuelnom svetu slobodnog  proticanja slika postoje pravila i pisane obavezujuće odredbe. Učesnici tribine će predstaviti neke ključne i međunarodno važeće standarde i konvencije u fotografskoj produkciji – od signiranja umetničke fotografije kao kolekcionarskog artefakata do njenog izlaganja i arhivirinja. U formatu digitalne slike, fotografija doživljava renesansu jer ona je medijum koji omogućava pretraživanje ne samo on-line trgovina već i istraživanje privatnih i javnih umetničkih i fotografskih kolekcija. Fotografske baze podataka predstavljaju dinamičan i ekspanzivan sistem čija je stalna dostupnost izbrisala prostorne i vremenske granice u komunikaciji.

 

Od 24. decembra 2013.

U Galeriji Artget, Kulturni centar Beograda ustanoljava trajni punkt za prodaju fotografija i knjiga i časopisa vezanih za fotografiju. Od početka ovogodišnjeg Sajma fotografije na ovom mestu će posetioci moći da steknu uvid u produkciju i kupe časopise i knjige prevashodno domaćih izdavača, a od 2014. godine će se u prodaji naći i signirane fotografije autora koji su izlagali u ovoj galeriji, kao i sve veći broj naslova domaćih i stranih autora i izdavača.

Na ovaj način Kulturni centar Beograda želi da, pored specijalizovane fotografske galerije, izdavačke i edukativne delatnosti, dodatno doprinese širenju uvida, uspostavljanju standarda i stvaranju tržišta u oblasti fotografske slike.

Prodajni punkt će biti otvoren tokom trajanja izložbi u Galeriji Artget, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 20 sati.

Koncepcija i organizacija Sajma fotografije 2013: Vesna Danilović, Milica Mrvić, Milica Stanković-Đorđević, Ivana Tomanović

Rad Galerije Artget podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

DOBRO DOŠLI!

ReFoto

Author: ReFoto