Aktuelnosti

Prijavite se za ReFoto školu fotografije – od 10. do 25. maja

Foto: Bogdan Ćirković

Časopis ReFoto vas poziva da se prijavite za školu fotografije. Škola je namenjena svima koji žele da nauče osnove fotografije, od rukovanja foto-opremom do kreativnog procesa stvaranja fotografske slike. Dođite da se družimo i da vam pomognemo da razumete i savladate tehniku stvaranja fotografije koja je, razvojem digitalne tehnologije, postala laka, svima dostupna i, pre svega, zabavna.

Foto-škola će trajati tokom tri vikenda u maju: 10-11. / 17-18./ 24-25. maja 2014. u blokovima od po četiri sata (od 11 do 15 časova). Svaki blok nastave započinje s teorijskim predavanjem praćenim video prezentacijom nakon čega sledi praktičan rad u studiju i na terenu. Akcenat škole stavljen je na praktičan rad i proveru stečenog znanja na fotografskim zadacima. Za sve polaznike obezbeđeni su fotoaparati sa kit objektivima (srednja amaterska klasa D-SLR, npr. Nikon D5300, D5200…), ali je poželjno da svaki polaznik ponese i svoj fotoaparat (ako ga ima).

*Neophodno je osnovno poznavanje rada sopstvenog fotoaparata i postavki glavnih parametara kao što su: blenda, ekspozicija, osetljivost i balans bele.

Nemanja Žutić

Nemanja Žutić

Program škole fotografije

  •  Kako radi fotoaparat, podela po formatima i osnovna postavka glavnih parametara;
  •  Razumevanje funkcija i postavki fotoaparata i njihova primena u različitim sferama fotografisanja;
  •  Objašnjenje pojma blende, ekspozicije, osetljivosti i veličine slike – praktičan rad na konkretnim zadacima;
  •  Podela objektiva i njihova primena u odnosu na temu i motiv;
  •  Karakteristike svetla – prirodno svetlo, studijska rasveta: kontinualna i fleš rasveta;
  •  Estetika fotografije:  kompozicija, svetlo, balans, dominacija, ritam, perspektiva, boja…;
  •  Fotografska praksa: rad u studiju (mrtva priroda, figura, portret), fotografisanje na terenu (gradski pejzaž, noćna fotografija, rad sa stativom, dokumentarni zadatak);

SONY DSC

Teme praktičnih zadataka škole fotografije po vikendima

10-11. maj – Pojam blende i dubinske oštrine. Rad s objektivima različitih žižnih daljina. Pojam ekspozicije u odnosu na statičan objekat i u pokretu. Postavka balansa bele u odnosu na svetlosnu situaciju. Fotografisanje mrtve prirode u studiju (rad sa svetlom, kompozicija, primena objektiva).
17-18. maj – Portret i figura (rad u na terenu s postojećim svetlom, rad u studiju sa studijskom rasvetom i modifikatorima svetla).
24-25. maj – Dokumentarni projekat (gradski pejzaž, odnos grada i reke, čovek i grad, noćna fotografija, rad sa stativom).

[signoff]

Cena škole: 17.400 dinara (150 evra)

U cenu je uračunat rad sa foto i studijskom opremom u profesionalnom studiju, kao i skripta koja će polaznicima škole omogućiti da osveže svoje znanje i nakon završene škole.

Predavači su: Milan Živković i Ivana Tomanović;

Rok za prijavu: 30. aprila 2014.
Prijava na: citaoci@refoto.rs, subject: Foto-škola.
Broj polaznika je ograničen, osigurajte svoje mesto prijavom i uplatom do 30. aprila.

[/signoff]

Pogledajte neke od fotografija nastalih na prethodnoj foto-školi

ReFoto

Author: ReFoto