Dešavanja, Konkursi u svetu

Photodays

© Romano Decker i Dejan Kutić

Rovinj 2011

Četvrti festival fotografije u rovinju protekao je u dobrom raspoloženju za koje je, pored sunca i mora, zaslužan i bogat i kvalitetan program. O tome će najbolje posvedočiti čak pedeset gostiju iz Srbije.

Festivali fotografije postali su brojni širom Evrope, a u našem regionu najprestižniji svakako je Photodays u Rovinju (Hrvatska). Naša redakcija propustila je samo njegovo prvo izdanje, a ove godine s nama je pošlo čak pedeset zaljubljenika u fotografiju­, čije utiske i komentare možete pročitati u rubrici ”Pisma”.

Prvi dan

Festival zvanično traje dva dana, 10. i 11. juna, ali program je počeo već 9. juna radionicom Markusa Dojla (Marcus Doyle) o snimanju noću i kreativnom korišćenju svetla. Sledećeg dana festival je i svečano otvoren, nakon toga i četiri velike i značajne izložbe u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. To je izložba pod intrigantnim nazivom ”Goli i prikriveni” – Ervina Blumenfelda (Erwin Blumenfeld); zatim izložba ”Dva majstora italijanske fotografije XX veka” – Franko Fontana i Mario Đakomeli (Franco Fontana i Mario Giacomelli) i izbor iz savremene fotografije pod nazivom ”Globalna fotografija – istinite priče”. Kasnije, u Galeriji ”Adris”, otvorena je izložba ”50 godina Rock’n’Rolla: Žene koje su stvarale rock”, koju je priredila Gejl Bakland (Gail Buckland) – istoričar umetnosti, kustos i publicista.
Na skoro svaki sat, a ponekad i u isto vreme, oragnizovane su radionice i predavanja: o uličnoj modi, upotrebi fleš-rasvete za snimanje portreta, Refoto tim održao je Foto-kliniku uživo i potom predstavio jedanaest fotografa iz Srbije sa preko dve stotine fotografija. ”Zeiss” kompanija predstavila je svoje objektive, Jorik Blumenfeld (Yorick Blumenfeld) govorio je o radu svog oca, dok su večernji sati bili rezervisani za radionicu o snimanju panorama, koju je vodio Milan Živković.
Uveče je na Crvenom otoku priređena žurka u saradnji s časopisom Gloria Glam.

Drugi dan

Prebogat program prvog dana zahtevao je malo slobodniji nastavak festivala, pa je program počeo nagradnim takmičenjem ”Foto-izazov”, na kom su mogli učestvovati svi zainteresovani. Za malo ali odabrano društvo priređena je radionica ”Modni editorial – od ideje do štampe”, koju su vodili Romano Decker i Dejan Kutić, inače stvaraoci vizuelnog identiteta ovogodišnjeg festivala. Popodne je opet bilo rezervisano za predavanja: Estetika fotografije, Istorija rock’n’roll fotografije, a na kraju organizovan je okrugli sto na temu autorskih prava u fotografiji.
Veliki odziv fotografa bio je na pregledu portfolija tzv. ”Portfolio review”, gde su kustosi, istoričari umetnosti i fotografije, galeristi, direktori foto-festivala, fotografskih agencija, urednici, komentarisali radove skoro pedeset fotografa. Dan, ujedno i festival, završen je svečanom večerom i dodelom nagrada pobednicima konkursa Photodays.

Reportaža o festivalu

Apsolutno je nemoguće na nekoliko stranica prikazati mnoštvo sadržaja koje ovaj festival nudi, ali se nadamo da će vam ovaj ”ekstrakt” izložbi, predavanja, radionica i druženja dati dobar uvid šta u Rovinju možete da očekujete. Refoto je, opet, veoma dobro primljen i praktično ga svi već smatraju ”domaćim” izdanjem, jer u njegovom stvaranju učestvuje zaista velik broj saradnika i fotografa iz celog regiona.
Zajednički imenitelj festivala i časopisa jeste želja za afirmacijom fotografije, edukacija i profesionalizam u svim oblastima fotografskog stvaralaštva i delovanja. Možda otud ta čarobna hemija koja nas sad već čini neodvojivim delom letnjeg fotografskog druženja u Rovinju.
U nastavku ovog priloga predstavljene su sve značajnije izložbe, od kojih je jedna imala svetsku, a druga evropsku premijeru u Rovinju.

POBEDNICI

Konkursa Photodays

GLOBALNA FOTOGRAFIJA

Istinite priče

50 GODINA ROCK’ N’ ROLLA

Žene koje su stvarale rock

GOLI I PRIKRIVENI

Eewin Blumenfeld

© Erwin Blumenfeld, "Portrait", 1949

© Erwin Blumenfeld

© Erwin Blumenfeld, "Nude", 1943

© Erwin Blumenfeld

 

MAJSTORI ITALIJANSKE FOTOGRAFIJE XX VEKA

Mario Giacomelli

© Mario Giacomelli, "Dalla serie I pretini", 1962-63

© Mario Giacomelli

 Franco Fontana

© Franco Fontana, "Modena", 1977

© Franco Fontana

© Franco Fontana, 1977

© Franco Fontana

ELEGANCIJA U MODI I U SVAKIDAŠNJICI

Frank Horvat

© Frank Horvat, "Shoes and Eiffel Tower", 1974

© Frank Horvat

Nastavak članka možete pogledati u ReFoto 83, koji možete naručiti na ReFoto pretplata + stari brojevi