Zanimljivosti

Ruski fotografi krišom se popeli na vrh Velike piramide u Gizi

Velika piramida u Gizi

climbgiza

Ruski fotograf Vitaly Raskalov nedavno je posetio piramide u Gizi sa dva prijatelja, takođe fotografa: Vadimom Maharovim i Maratom Duprijem. Za razliku od većine turista, nisu bili zadovoljni uobičajenom ponudom i mogućnostima razgledanja najstarije piramide, pa su odlučili da se krišom popnu na piramidu, rizikujući tako boravak u zatvoru.
Naime, piramide je moguće posetiti samo od 9 do 16 časova, što potpuno isključuje noćni pogled. Negde oko 16 časova, sva trojica iskrali su se iz vidokruga naoružanih čuvara. Proveli su pet sati u čekanju smrzavajući se, jer u pustinji temperatura naglo opada nestankom sunca.

headeregypt

hiding

Kad im se konačno ukazala prilika, počeli su svoj uspon na 146,5 metara visoku piramidu. Na vhu piramide našli su mnoštvo crteža i natpisa na različitim jezicima. Odatle, sa vrha, pružao se fantastičan pogled na okolne piramide i ceo kompleks. To je bila jedinstvena prilika da snime noćne fotografije ovog drevnog arheološkog mesta, prizor o kom fotografi mogu samo da sanjaju.
Sa vrha piramide mogli su videti naoružane čuvare tako da su morali biti veoma pažljivi. Da su ih, kojim slučajem, čuvari otkrili, dobili bi od jedne do tri godine zatvora!

giza2

http://petapixel.com