Aktuelnosti

Samit Ex YU Fotografa

Više od 50 fotografa iz zemalja bivše Jugoslavije posetilo je Leskovac u okviru Samita Ex YU Fotografa, koji se održava sedmi put, a koji je otvoren sinoć u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Ljubitelji fotografije mogli su da vide radove učesnika, ali i da čuju nešto o fotografiji na tematskim predavanjima i panel diskusijama.

Izložbu fotografija “Budućnost sećanja” Aleksandra Kelića, u holu Leskovačkog kulturnog centra, otvorila je Vesna Danilović, programski direktor kulturnog centra Beograda, čime je i zvanično počeo Samit.

Seriju crno-belih fotografija kroz koje, prema rečima Danilovićeve, umetnik prikazuje život i njegov pogled na svet, posetoci mogu da vide sve vreme trajanja Samita.

Ove fotografije svojim motivima, osobenom kompozicijom, balansom svetla i senki, dinamikom i mirom, svedoče o jednom zaokruženom delu koje svakoga od nas vodi direktno u njegov, a i naše sećanje budućnosti – kazala je Danilović.

Pored ove, otvorene su i dve međunarodne izložbe fotografija. Na Galeriji Leskovačkog kulturnog centra je postavka radova 132 autora iz svih zemalja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja, prema rečima organizatora, predstavlja presek aktuelne fotografske scene regiona, dok su na Platou ispred Kulturnog centra izložene fotografije nastale na prošlogodišnjem Samitu.

Samit, okuplja eminentne autore fotografija iz regiona, a svrha okupljanja je, kako kažu organizatori, unapređenje saradnje umetnika i udruženja iz regiona. Samit fotografa EX Jugoslavije organizuje Foto klub Leskovac u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom je Grada.

Ovogodišnju nagradu “Tomin šešir”, koja se na Samitu dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu, dobio je počasni predsednik Foto kluba Zagreb Vinko Šebrek. Njemu je šešir, kao i povelju, dodelio legendarni domaći fotograf, po kome je nagrada i dobila ime – Tomislav Peternek.

Tokom uručivanja šešira, Peternek je ovogodišnjem laueratu poželeo da ga ponosno nosi i da zajedno nastoje da fotografijom izbrišu sve razlike koje postoje.

Na ovom šeširu nema mog potpisa pošto to nisu stigli još da urade, a na svu sreću ja sam dobio rezervu kada je prvi šešir napravljen i ja Vam to poklanjam – rekao je Peternek.

Dobitnik nagrade Vinko Šebrek, zahvalio se svom prijatelju Tomi, koji je, kako je kazao, dao mnogo za fotografiju, ljude i svet, ali i onima koji su ga predložili za nagradu, kao i svojoj matičnoj organizaciji Foto klubu Zagreb.

Ja se ovde osećam kao kod kuće, to sam od samog početka osetio i hvala svima, naročito Tomi koji mi je uvek bio uzor – rekao je Šebrek.

Vinko Šebrek poznati je hrvatski fotograf koji se ovim poslom bavi od druge godine srednje škole. Do sada je imao više od 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u zemlji i svetu. Dobitnik je značajnih priznanja, među kojima je i nagrada “Tošo Dabac” koju Foto klub Zagreb dodeljuje za životno delo u oblasti fotografije.

Nagrada “Tomin šešir” ustanovljena je pre tri godine, a do sada su je dobili slovenački fotograf Ivo Borko i leskovački fotograf Dragan Milovanović.

U okviru Samita, predstavljena je i nova serija Nikonovih DSLR fotoaparata i objektiva sa trenutnim najmocnijim modelom Nikon D850 pracenim sjajnim Nikkor objektivom 24-70mm 2.8 VR. Ucesnici samita su mogli licno da se uvere u preformanse ovog modela i pre kupovine znaju sta ih moze ocekivati u radu sa takvim najsavremenijim dostignucem u foto tehnici. Zahvalnost tome dugujemo prijatelju Samita kompaniji RefotB iz Beograda, generalnog zastupnika Nikon programa za teritoriju Srbije.

ReFoto

Author: ReFoto