Fotografi

Dorothea Lange

Dorotea Lang (Dorothea Lange) je jedan od svedoka teškog života u Americi tokom perioda zvanog Velika depresija, tridesetih godina prošlog veka. Na autentičan način ona je svojim fotografijama predstavljala probleme koji su pretili američkom društvu.Njene najčešće teme su bile scene beskućnika i nezaposlenih koji su tragali za poslom i boljim uslovima života.

Rođena je u Nju Džersiju, i odrasla u porodici sa roditeljima i bratom. Kada je imala sedam godina obolela je od dečje paralize. Iako je  proživela ovo teško iskustvo, govorila je da je susret sa tom bolešću bila najvažnija stvar koja joj se dogodila u životu. Borba sa ovim hendikepom je za nju bila nešto što joj je kasnije pomoglo, vodilo je, oformilo, ponizilo i pokazalo mnoge smernice u životu. Nakon razvoda roditelja njen život dobija drugačiji tok, ali uticaj koji su roditelji izvršili svojim vaspitanjem je ostao nepromenjen i dragocen.

dorothea-lange-photography-large-161

Dorotea Lang je od malih nogu bila vaspitana da je obrazovanje najvažnije, pa se tako veoma rano upoznala i sa umetnošću. Tokom srednje škole zavolela je fotografiju i već tada odlučila da će upravo to bude njeno zanimanje i poziv. Nakon studija u Njujorku, na Kolumbija Univerzitetu, počela je da radi kao nezavisni fotograf. Bila je zapanjena velikim brojem ljudi bez posla ili bez mesta stanovanja pa je odlučila da ih fotografiše kako bi apelovala na njihove nevolje. To su bili prikazi beskućnika, radnika u teškim uslovima, američkih farmera, samohranih majki, koji su na verodostojan način svedočili o realnosti njihove svakodnevnice. Nakon svoje prve izložbe, 1934.godine, Dorotea Lang je bila priznata kao ozbiljan dokumentarni fotograf. Njena najpoznatija fotografija je Beskućnica s decom (Migrant mother), portret kalifornijske radnice koja se sa troje dece neprekidno seli u potrazi za poslom. Ova fotografija je postala simbol za  ”angažovanu” fotografiju.
Američka institucija Uprava za zaštitu farmi i uslova života u ruralnim oblastima SAD zaposlila je Doroteu da dokumentuje težak život radnika i njihovih porodica. Radeći za njih, Lang je napravila najvažnije fotografije u svojoj karijeri, koje su dale veliki doprinos u razvoju dokumentarne fotografije. Specifičnost rada Dorotee Lang je njena povezanost sa likovima koje je fotografisala. Sa svakim od njih ona bi se upoznala, provela neko vreme i pokazala duboko saosećanje. Strpljenje, posvećenost i konekcija sa ovim ljudima su rezultirali najdirljivijim fotografijama koje prenose emocije potresnih scena i tužnih trenutaka iz njihovih života. U kasnijim godinama svog života, Dorotea Lang je svojim fotografijama izveštavala iz Pakistana, Koreje, Vijetnama i sa frontova Drugog svetskog rata. Umrla je 1965. godine.

Marijana Vranić

Author: Marijana Vranić

Apsolvent na FMK, odsek novinarstvo i medijska produkcija.
Bavim se fotografijom, sviram gitaru.

Marijana Vranić
Apsolvent na FMK, odsek novinarstvo i medijska produkcija.
Bavim se fotografijom, sviram gitaru.