Saveti

Skidanje objektiva sa stabilizacijom slike

Ako vam se dogodilo da nakon skidanja objektiva s ugrađenom stabilizacijom slike čujete neko čudno zveckanje, pročitajte ovaj savet. Ukoliko se zveckanje čuje iz objektiva bez stabilizacije stvar je ozbiljna i objektiv verovatno treba odneti u servis, ali ako se radi o objektivu s ugrađenom stabilizacijom stvarnost ne mora biti tako crna.

Za objektive koji imaju stabilizaciju slike važno je da ne skidate objektiv s fotoaparata dok je ovaj kompleksan mehanizam aktivan. Sačekajte da se funkcija stabilizacije slike zaustavi ili je isključite pomoću prekidača za uključivanje/isključivanje, pre nego što isključite fotoaparat i skinete objektiv.

Ako objektiv odvojite od fNikkor 24-120 mmotoaparata dok je stabilizator slike uključen, može se desiti da grupa sočiva za stabilizaciju ostane otključana pa kada se objektiv trese tada čujemo zvuk pomeranja tih sočiva. Ovo ne mora da ukazuje na kvar ili oštećenje objektiva, jer zvuk potiče od pomeranja pokretnih delova mehanizma za stabilizaciju slike.  Tada je potrebno ponovo staviti objektiv na fotoaparat i uključiti ga, a ovaj zvuk će prestati jer će se sistem za stabilizaciju slike aktivirati i zaključati. Ako ni to ne pomaže, ipak ćete morati da se obratite ovlašćenom servisu za pomoć.

 

 

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica