Dešavanja

SNAPSHOT JEDNAKOSTI – Goran Veljić

U organizaciji Idaho Belgrade i uz saradnju UK Parobrod i Ambasade Kraljevine Holandije u četvrtak, 26. juna, sala Kulturnog centra Rex je na dva sata postala sala za venčanja u kojoj je na nesvakidašnji način bila prikazana izložba fotografa Gorana Veljića ”Snapshot jednakosti”. Ovom izložbom su predstavljene fotografije čuvenih njujorških jednominutnih venčanja istopolnih parova koje autor fotografiše od samog početka legalizacije venčanja LGBTQI osoba u Njujorku (2011) kao zvanični fotograf NY City Hall-a.

26.06.2014.Snapshot jednakosti - NY1 Minute Weddings-17

Goran Veljić je je na simboličan način posetiocima ”poslužilo” fotografije na svadbenim stolovima koji su bili postavljeni tako da predstavljaju mladinu i mladoženjinu stranu, sa obe strane prolaza ka improvizovanom oltaru. Svi prisutni su u toku pop-up izložbe bili pozvani da i sami simbolično razmene zavete i fotografijom zabeleže svoj, u Srbiji još uvek nedozvoljeni, trenutak jednakosti i na taj način daju primer i nadu da vreme bez diskriminacije mozda i nije tako daleko kao što se često čini.

26.06.2014.Snapshot jednakosti - NY1 Minute Weddings-14

Fotografije na vrlo jednostavan, sveden ali pre svega emotivan i romantičan način prikazuju razmene zaveta, stavljanja burmi, prvog poljupca, sreće i radosti koju donosi izricanje sudbonosnog ”da” voljenoj osobi. Upravo je u jednostavnosti Goranovog pristupa sadržana i sva lepota i važnost njegovih fotografija, ali i same teme. One na sasvim uobičajen način prikazuju ljubav onakvom kakvom je svi poznajemo, slobodnom i svojstvenom svima.

Ova izložba je svakako korak napred u borbi protiv tabua i predrasuda koje su duboko ukorenjene u naše društvo, a same fotografije su  svojevrstan dokaz da je jednakost i život bez diskriminacije itekako moguć.

Photo11

Autor Goran Veljić, rođen u Smederevskoj Palanci, bavi se dokumentarnom i političkom fotografijom ceo svoj život. Odlazi u Njujork 2009. godine gde nastavlja da gradi karijeru fotografa od kada o njemu pišu i govore New York Post, Daily News, E!, Splash News i mnogi drugi. Autor je i čuvene fotografije na kojoj Aleck Baldwin fizički nasrće na novinara i koju su preneli brojni mediji širom planete. Trenutno je jedan od zvaničnih fotografa NY City Hall-a, gde se održavaju venčanja koja vrlo često traju svega jedan minut. Jedan je od fotografa koji je imao priliku da slika prva legalna venčanja LGBTQI osoba u Njujorku nakon izglasavanja Marriage Equality Act-a 2011. godine. Anin i Nikolin tata, živi i stvara u Njujorku gde je osnovao ageniciju za venčanja NY1 MINUTE Weddings.

IDAHO Belgrade je mlada kulturno aktivistička platforma koja inicira i organizuje kulturne događaje sa uverenjem da su umetnost i kultura najmoćnija sredstva u borbi protiv homofobije i transfobije, kao i u borbi za bilo koju društvenu promenu.